Video-rekruttering: Her er fem muligheder for at rekruttere med video

8 min. læsetid
14. juni 2019

 

Video er rykket ind i rekrutteringsprocessen med korte employer branding-film, videojobannoncer, videoansøgninger, videoscreening af kandidater og video i onboardingen. I denne artikel finder du inspiration til, hvordan din virksomhed kan bruge det audiovisuelle medie i rekrutteringsprocessen fra A til Z. Du får også et indblik i, hvordan Hilti og ATP anvender det.

Hver 5. virksomhed forventer at bruge mere video i rekrutteringsprocessen i fremtiden (Rekrutteringssanalysen 2017). Blandt de store virksomheder forventer 3 ud af 10 at bruge video i rekrutteringsprocessen. Er det også noget, I overvejer i jeres virksomhed? Så læs endelig videre.

I artiklen kan du læse om 5 måder at bruge video på i rekrutteringsprocessen (tryk på afsnit for at springe direkte dertil):

 

1. Employer branding-video

Effektiv rekruttering indebærer, at man gør sig attraktiv overfor kommende medarbejdere på den lange bane. Og employer branding er en disciplin, der ikke er til at komme udenom for en virksomhed, der vil tiltrække dygtige medarbejdere, de kvikkeste hoveder, de bedste kandidater, særligt i en tid, hvor der er rift om arbejdskraften.

Employer branding kan oversættes til markedsføring af arbejdspladsen over for potentielle medarbejdere. Der er ingen opskrift på, hvordan I skal fremstille jeres virksomhed, men en video kan brande jeres arbejdsplads ved at formidle:

 
  • Hvem I er (medarbejdere)

  • Virksomhedens kultur (Fx: Hvordan er I sammen? Hvordan kommunikerer I? Hvad vægter I højt?)

  • Jeres arbejdsopgaver (Hvad gør I?)

  • Virksomhedens kernefortælling (Hvad er det i virkeligheden, I gør (i det større perspektiv)? Dvs. hvem hjælper I med hvad, hvordan og hvorfor?)

  • Det, der gør arbejdspladsen til et fedt sted at være

 

Kaster I jer ud i produktionen af en employer branding-video, er det alfa og omega, at videoen skaber den rette interesse blandt jeres ønskede målgruppe(r) og fortæller den gode historie om jeres arbejdsplads og jeres medarbejdere.

 

Sæt gang i idéudviklingen med 8 gode employer branding-videoer

Der er som sagt ikke en enkel formel for en god employer branding-video. Der er heldigvis uanede muligheder. Kun jeres kreativitet sætter grænser. Videoen skal få modtageren til at tænke én ting:

”Den arbejdsplads (eller dét job) er lige noget for mig!”

Vi har fundet otte eksempler på employer branding-videoer, hvor målet er at markedsføre arbejdspladsen som helhed, fx gennem én eller flere medarbejdere.

 

Siemens: Mød arbejdspladsen, Siemens

 

LINAK: God arbejdsplads x faglige udfordringer²

 

Lægemiddelstyrelsen: Tæt på beslutningerne

 

DSB: Tag med Peter på arbejde og få indblik i en dynamisk hverdag i DSB

 

Bosch (Warsaw): Where do good ideas come from?

 

Danmarks Statistik: Mød medarbejderne

 

SodaStream: Den revolutionære

 

Lego House: Den med rundvisningen

 

Kandidatanalysen 2019: Vi vil have gode kollegaer!

I Kandidatanalysen 2019 har vi spurgt 1.554 dansker, hvad de leder efter hos en kommende arbejdsgiver. Top 3-svarene var:

  1. Gode kollegaer (45%)
  2. At lønnen er god (36%)
  3. Jeg får en god chef (33%)
 
 

2. Videojobannonce

Måske I synes, at det er på tide at prøve kræfter med en videojobannonce i stedet for det klassiske skriftlige stillingsopslag? Det kan der være flere grunde til. På video kan I vise, hvem I er, og hvor man kommer til at arbejde.

 

Begrænsningens kunst

Video er en slags hybrid mellem en mundtlig og skriftlig kommunikationssituation. Det klassiske skriftlige stillingsopslag kan rumme flere informationer sammenlignet med en videojobannonce, der minder lidt om en mundtlig situation. Selvom vi kan spole frem og tilbage i en video og gense den, ændrer det ikke ved, at det audiovisuelle medie kræver, at vi kan huske det, vi har set, læst eller hørt, når videoen er afspillet. Det betyder, at I skal dosere jeres budskaber og ord i en videojobannonce – og prioritere i need to have- og nice to have-kompetencerne.

 

Regionshospitalet Randers har gjort det!

Hospitalet har lavet en videojobannonce, eller rettere Rikke Dupont Sørensen, afdelingssygeplejerske på Medicinsk sengeafsnit 4, har lavet en videojobannonce, hvor hun og kollegaerne søger en ny sygeplejerske til afdelingen. Vi synes, at videoen er ret fin – klik på billedet af videoen for at se den.

 

 
 
 
 

3. Videoansøgning

Til en stilling som digital konsulent hos os var en kort video lig med ansøgningen til stillingen efter devisen “Show, don’t tell”. Og direktør i Konsulenthuset ballisager, Morten Ballisager, uddyber her videovalget:

“Det var vigtigt at få en videoansøgning, fordi håndtering af videoproduktion er en kernekompetence i stillingen – så hvorfor ikke se stil, udtryk og ”video-tæft” med det samme. Jeg erfarede, at den, som var god til at skrive sig ind i jobbet, ikke var den samme, som leverede den bedste videoansøgning. Og selv i de stillinger, der ikke kræver videoproduktion, vil jeg overveje at bruge videoansøgninger fremover. Den supplerer simpelthen CV’et bedre end et skriftligt dokument nummer to.”

Nogle gode grunde til at efterspørge videoansøgningsmateriale kan fx være, fordi:

 
  • I leder efter en kandidat med digital snilde og skills ud i videoproduktion

  • I mangler en ny kollega med knivskarpe talegaver, og som er god til at være på

  • I skal bruge en person, der ikke er en haj til at skrive, men god til at bruge sine hænder

 

Det kan også være, at en videoansøgning er velegnet, fordi I ikke vil sortere nogen fra? Hvis kravet om en (kreativ) videoproduktion derimod er for stor en mundfuld for den målgruppe, I vil have fat i, så kan I med fordel bruge video skridtet længere henne i rekrutteringsprocessen: I screeningen af kandidaterne.

 
ATP_logo
Anette Ebdrup Kragh
 
  • Anette Ebdrup Kragh

  • HR-koordinator

  • ATP

ATP: Færre, men mere motiverede ansøgere

ATP er en virksomhed, der benytter videomediet til employer branding og konkret i rekrutteringsprocessen af bl.a. graduates og elever. I rekrutteringen af elever i Offentlig Administration bad ATP sidste år ansøgere til elevstillingerne om at fremsende en video, hvor de besvarede tre spørgsmål:

 
  • Hvorfor vil du være elev hos ATP?

  • Hvorfor skal ATP vælge dig?

  • Hvad er dit bedste fag i skolen?

 

HR-koordinator Anette Ebdrup Kragh fra ATP i Frederikshavn fremhæver værdien af videoansøgningerne: [wpanchor id=”videoscreene”]

”Videoansøgningerne giver os et godt førstehåndsindtryk og har konkret betydet, at vi fx kun havde én samtalerunde sidste år. Jeg har oplevet, at det er de unge kandidater, som synes, at det har været svært og grænseoverskridende at levere en videoansøgning – det overrasker mig meget. En af vores nuværende elever har udtrykt det meget godt: ”Hvis man ved, at det er der (red. hos ATP), man vil være elev, så laver man videoansøgningen.” Så selvom det måske betyder færre ansøgere, så får vi helt sikkert dem, der brænder for vores virksomhed.”

 

4. Videoscreening

Skal I bruge en medarbejder, der er god til at tale – en udadvendt person, der brænder igennem foran et publikum eller i telefonen? Eller vil I bare gerne have et yderligere indtryk af kandidaten? Så kan det være smart at screene via video. For her er det ikke evnen til at skrive en god ansøgning, der er interessant, men kandidatens mundtlige performance og evner, der er blandt de mest interessante kompetencer. Det er samtidig muligt at få en fornemmelse af kandidatens personlighed og grad af forberedelse.

 
Hilti_logo
Hilti_Amalie_Diness-Andersen
  • Amalie Diness-Andersen

  • Recruitment Specialist

  • Hilti

Hilti: Forberedelse, fremtræden og forretningsforståelse

Hilti, der tilbyder softwareløsninger, services og værktøj til professionelle, er en virksomhed, der bruger videoscreening ved alle deres opslåede stillinger. Det tæller både kandidater med salgserfaring og akademisk såvel som byggeteknisk baggrund. Videoscreeningen indebærer, at kandidaten skal svare på tre spørgsmål. Recruiting Specialist hos Hilti Amalie Diness-Andersen forklarer, hvornår og hvorfor Hilti anvender videomediet i rekrutteringsprocessen:

 

”Vi bruger videoscreening efter at have gennemgået og vurderet ansøgerfeltets CV og ansøgninger, og inden vi inviterer udvalgte kandidater til en personlig samtale. Det audiovisuelle medie giver os et godt indblik i kandidatens tilgang til en opgave og deres personlighed. Sammenlignet med en telefonscreening har vi med et videointerview mulighed for at se, i hvilken grad kandidaten har forberedt sig, se vedkommendes fremtræden og vurdere kandidatens forretningsforståelse.”

Amalie Diness-Andersen knytter nogle flere ord til den praktiske del, det interessante ”hvordan”:

”Kandidaten får cirka fem dage til at besvare spørgsmålene, og hun/han kan gentage optagelsen så mange gange vedkommende ønsker det, og præcis når hun/han ønsker det. Videointerviewet er altså ikke direkte via Skype eller FaceTime, men via et program, hvor kandidaterne uploader deres optagede besvarelser. Vi kalder det dog et videointerview, da kandidaten bliver inviteret ”indenfor” og skal besvare tre videospørgsmål, som jeg stiller på video. Derfor bliver de sidestillet med et første interview.”

Videoscreeningen og interviewet sparer ikke blot tid på fysiske samtaler: [wpanchor id=”onboarding”]

”Videoscreeningen åbner også dørene for kandidater, der ikke helt står klart frem på papir. Nogle gange er vi i tvivl, og så vælger vi at invitere kandidaten til videosessionen – fordi det banalt set ikke koster os. Nogle gange sker det, at den ”tvivlsomme” kandidat ender med at komme til en personlig samtale og til sidst at få jobbet. Derfor ser jeg værktøjet som en mulighed for både os og kandidaterne.”

 

5. Video i onboardingen

Onboarding handler om at byde nye medarbejdere godt ombord i virksomheden. Formålet med onboarding er at:

 
    • Fastholde nye medarbejdere

    • Øge nye medarbejderes produktivitet og engagement

    • Facilitere nye medarbejderes udvikling

Læs: “Blog: Sådan gør Onboarding din nye medarbejder produktiv”

 

5 typer af videoer til (pre-)onboarding af medarbejdere

1. Velkommen til teamet-video
Vil I sikre en følelse af at være en del af holdet? Med en velkomstvideo fra virksomhedens administrerende direktør, afdelingsleder eller fra de vigtigste kollegaer, som den nye medarbejder vil arbejde sammen med, når han/hun starter, kan I bidrage til, at den nye medarbejder føler sig hjemme eller en del af holdet, når han/hun starter.

2. Overlevering-af-viden-video
Vil I sikre overlevering af viden fra den medarbejder, der fratræder, til den nye? Hvis der ikke er tid til overlevering af opgaver face-to-face eller decideret oplæring, kan en video af den fratrædende medarbejder til den nye være en mulig løsning, så den nye medarbejder hurtigere kan forstå udfordringen ved forskellige processer og bringe sine nøglekompetencer i spil.

3. Vigtige virksomhedspolitikker-video
Vil I give den nye medarbejder et overblik over de vigtigste politikker? Eller indføring i best-practices? Video egner sig ikke til at formidle store, detaljerede mængder information, men fx kan en medarbejder skitsere de vigtige, komplekse procedurer og processer på en simpel måde, så det i første omgang tjener som orientering. Husk på, at den nye medarbejder kan nyde godt af at kunne gense videoen i løbet af den første tid i stillingen.

4. Job skills-træning-video
Vil I kickstarte den nye medarbejders effektivitet i jobbet med træning eller en step-by-step-guide? I kan lave en tutorial-video, der guider medarbejderen igennem en vigtig arbejdsopgave. Med en sådan video kan I dels bidrage til at minimere risikoen for overload af information i onboardingen, dels gøre det lettere for medarbejderen hurtigt at løse bestemte opgaver.

5. De små ting tæller-video
Vil I lave en video, der orienterer om alt det praktiske, der er ret nice to know? Dvs. alt lige fra, hvordan man finder relevante dokumenter og kontorartikler til, hvordan man kommer fra den ene afdeling til den anden, betjener sit nye identitetskort i kantinen, hvad koden til elevatoren er eller tricket, når kopimaskinen driller.

 
 

Bonus: Jobsøgerne bruger allerede video!

Se, hvordan to jobsøgere, Mathias og Caspercoin, har anvendt video i deres jobsøgning – klik på de tre videoer nedenfor. Vi har også skrevet denne artikel om Mathias.

 
 
 
 
 
Download e-bog - 9 overvejelser, når du vælger rekrutteringspartner
 
 
 

Download tjekliste - 9 overvejelser, når du vælger rekrutteringspartner