Læsetid: 5 min.

Hvordan hjælper man 85 opsagte medarbejdere godt videre? Det spørgsmål er vi netop nu i gang med at få besvaret, da vi rådgiver 85 af de 100 opsagte medarbejdere fra Scandinavian Tobacco Groups snart lukkede cigarfabrik på Falster. Outplacement-rådgivning og job-dating med lokale virksomheder er blandt de virkemidler, der indtil videre har fået 20 medarbejdere i job, og gennem de næste måneder vil få mange flere i job. Læs mere om vores arbejde med outplacement for Scandinavian Tobacco Groups opsagte medarbejdere i denne artikel.

Update 8. december 2017:
Outplacement-indsatsen gav en samlet jobeffekt på 86% (90% blandt funktionærerne og 85% blandt de timelønnede). I gruppen af medarbejdere, der ikke er gået i job, er flere desuden på vej i job.

Outplacement-assistance til 85 opsagte medarbejdere

I september 2016 besluttede Scandinavian Tobacco Group pr. 1. juli 2017 at lukke deres cigarfabrik på Falster med knap 100 ansatte. I forbindelse med lukningen af fabrikken blev vi i Konsulenthuset ballisager bedt om – fra januar 2017 og 6-7 måneder frem – at hjælpe medarbejderne godt videre vha. vores outplacement-kompetencer. 85 af de 100 opsagte medarbejdere takkede ja til tilbuddet om outplacement-rådgivning

”Vi er blevet så flot modtaget af hele Scandinavian Tobacco Group-organisationen. Der er fuld opbakning fra både ledelse og de enkelte medarbejdere til outplacementforløbene, og alle opsagte medarbejdere tager imod vores rådgivning med stort engagement og nysgerrighed på det at være jobsøgende anno 2017, ” forklarer ballisagers Chefkonsulent Karen Raaschou.

Hvad er outplacement?

 • Outplacement er karriererådgivning for opsagte medarbejdere. Formålet er at hjælpe den opsagte ordentligt videre i sin karriere.

  Et outplacementforløb hos ballisager består typisk af alt mellem 4 & 16 individuelle møder med en fast konsulent. Dertil får kandidaten adgang til et særligt online-område, en 5-stjernet jobsøgnings-håndbog og mange andre ting – i dette tilfælde også et særligt gå-hjem-møde med lokale virksomheder.

De opsagte medarbejdere på fabrikken i Falster – herunder smede, tobaksmedarbejdere, lagermedarbejdere, elektrikere, supervisorer, administrative medarbejder og ledere – er blevet tilbudt 8 individuelle outplacement-møder á 1-1,5 times varighed med ballisagers konsulenter, der rådgiver om alt fra CV/ansøgning og netværksarbejde til jobsøgningsstrategier og virksomhedskontakt.

”Udover rådgivning i basale jobsøgningsværktøjer som CV, ansøgning, netværk mm har vi som konsulenter også taget kontakt til rigtig mange virksomheder – særligt i lokalområdet – for at opsøge viden om mulige jobåbninger til de opsagte medarbejdere, ” fortæller Karen Raaschou.

Har ikke søgt job i 15 år

Bent Johansen er en af de medarbejdere hos Scandinavian Tobacco Group, der har takket ja til et outplacementforløb hos ballisager. Indtil videre er det blevet til fem outplacementmøder.

”Jeg har ikke søgt job i 15 år, så i starten havde jeg mest af alt brug for at finde ud af, hvad LinkedIn og andre sociale medier kan hjælpe mig med i jobsøgningen. Så allerede ved første møde fik jeg en masse gode input til, hvordan virksomhederne bruger LinkedIn til at rekruttere, hvordan man sælger sig selv, vælger det rigtige profilbillede osv., ” forklarer Bent, der senest har arbejdet som teknisk chef hos Scandinavian Tobacco Group.

Bent er ikke i tvivl om, hvordan hans næste job skal se ud; det skal rumme mange af de samme elementer som hans nuværende. Derfor har afklaring ikke fyldt så meget i outplacement-rådgivningen. Til gengæld har der været fokus på konkrete stillingsopslag og uopfordret jobsøgning.

”Andet og tredje møde har faktisk handlet om et helt konkret job, som jeg havde set mig lun på, mens de seneste to møder er blevet brugt på at finde ud af, hvordan man skriver ansøgninger, skriver uopfordret, læser virksomhedernes stillingsopslag og fremhæver egne kompetencer i en ansøgning. Og her har Karen (red. Ballisagers konsulent) været god til at sætte mig til at tænke selv og til at få mig på banen, når jeg for eksempel har skullet skrive ansøgninger, ” siger Bent.

Fem lokale virksomheder med konkrete stillingsopslag

Outplacement-møderne og konsulenternes virksomhedskontakt blev imidlertid suppleret med et helt særligt gå-hjem-møde på Hotel Falster den 24. marts. Et gå-hjem-møde, hvor fem lokale virksomheder var mødt op for at hilse på de opsagte medarbejdere.

“Vi har gode erfaringer med – i forbindelse med større opsigelsesrunder – at arrangere gå-hjem-møder, hvor opsagte medarbejdere kan møde deres kommende arbejdsgivere, fordi kandidaterne på denne måde får mulighed for at skabe sig en relation til virksomhederne og dermed for at udvide deres netværk. Og heldigvis var tilslutningen til det her gå-hjem-møde helt overvældende – både blandt de deltagende virksomheder og de opsagte medarbejdere, som næsten alle sammen valgte at bruge et par timer af deres fritid på at deltage, ” siger ballisagers Chefkonsulent Karen Raaschou.

Lokal markedsføring for virksomhederne

MHI Vestas, Scandlines, Codan Medical, JKS og Nordic Air Filtration var alle sammen mødt op til gå-hjem-mødet på Hotel Falster. Med sig havde de ét styks fem minutters oplæg om deres virksomhed og én god håndfuld konkrete stillinger, som de kunne tilbyde de opsagte medarbejdere.

”Jeg tror helt sikkert på, at vi får gode, nye medarbejdere ud af mødet her. Vi har brug for alle typer medarbejdere – de skal bare som en klar betingelse være imødekommende og interesserede i at yde god kundeservice, ” fortalte Pia Warming Achton fra Scandlines bl.a. under gå-hjem-mødet til den fremmødte lokalavis, Falster Folketidende.

HR-medarbejderen Anne-Mette Hansen fra Nordic Air filtration, et lokalt filterfirma i Nakskov, fortalte, at arrangementet blev betragtet som en vigtig, lokal markedsføringsstrategi.

”Vi satser på at få nogle gode, nye medarbejdere ud af det her. Og samtidig vil vi også vise Nordic Air Filtration som en lokal virksomhed. Vi er ikke blevet skuffede – der er mange positive medarbejdere fra Scandinavian Tobacco Group, som godt kunne være aktuelle for os. ”

Gå-hjem-møde med effekt

Forud for gå-hjem-mødet havde alle outplacement-kandidaterne fra Scandinavian Tobacco Group fået en grundig CV-sparring med ballisagers konsulenter, så ”materialet var i orden” til den store dag – en sparring, der viste sig at være godt givet ud. I hvert fald er flere af medarbejderne i skrivende stund i kontakt med de fem virksomheder fra gå-hjem-mødet.

”Flere medarbejdere har både afleveret deres CV samt efterfølgende været til jobsamtale og kaffemøder hos de respektive virksomheder, ” siger Karen Raaschou.

Ifølge Bent Johansen er der særligt én ting, der har kendetegnet outplacement-konsulenternes rådgivning på fabrikken i Nykøbing Falster: Handlekraft.

”De (red. Ballisagers fem konsulenter) er fremme i skoene, stillingsannoncerne bliver mailet til os hele tiden, og de er bare konstant på. Det er virkelig rart at mærke. Det er ikke mange stikord, de skal have, før de sætter handling bag ordene, ” forklarer Bent og tilføjer, at han også er blevet tilbudt et job, fordi en af ballisagers konsulenter var nede og snakke med en virksomhed i nærområdet.

Ville først hjælpe med at lukke fabrikken – men NU intensiveres jobsøgningen

Ovenpå gå-hjem-mødet er mange af de opsagte medarbejderes jobsøgning blev intensiveret. Små 40 medarbejdere havde nemlig sidste arbejdsdag den 30. april 2017, mens knap 60 medarbejdere har sidste arbejdsdag den 30. juni 2017.

”Mange medarbejdere har sagt ja tak til at blive i jobbet og være med til at lukke fabrikken, og derfor har flere medarbejdere ønsket at vente med intensiv jobsøgning til, at de reelt kan starte i et nyt job. De første outplacement-møder har vi derfor brugt på at lægge en konkret strategi og handlingsplan, så kandidaterne ved præcist, hvordan de skal søge opslåede jobs, søge uopfordret ved udvalgte virksomheder og bruge deres netværk de kommende måneders tid, ” forklarer Chefkonsulent Karen Raaschou.

Stillingsbetegnelser for de opsagte medarbejdere:

 • Tobaksmedarbejder
 • Lagermedarbejder & arbejdsmand
 • Smed
 • Elektriker
 • Supervisor & produktionschef
 • Teknisk chef
 • Shipping Assistent
 • Account Manger/ Assistent
 • Indkøber
 • Økonomimedarbejder
 • PA’er / Executive Secretary
 • General manager
image_printUdskriv eller gem som PDF