Hvad er outplacement?

2 min. læsetid
21. februar 2024

Hvad er outplacement egentlig?

Hvis vi skulle skrive en liste over dårlige spørgsmål – så ville ovenstående ikke være på den. Outplacement er nemlig udbredt i bestemte typer af virksomheder og gerne i bestemte dele af virksomhederne, fx HR og ledelse.

Outplacement er på den måde ikke nødvendigvis noget, man kender til, hvis man ikke enten har oplevet at skulle opsige nogen eller har været så ”held-i-uheldig” at blive tilbudt et outplacement-forløb i forbindelse med sin opsigelse.

 

Hvad er outplacement – og hvorfor skal I ha' det?

Outplacement er … *trommehvirvel* … en service, der tilbydes af virksomheder til medarbejdere, der bliver afskediget. Formålet med outplacement er at støtte og vejlede de opsagte medarbejdere i deres videre jobsøgning og minimere de negative konsekvenser af en opsigelse – både for opsagte medarbejdere, virksomhed og tilbageværende medarbejdere.

For en opsigelse kan resultere i en vidtrækkende krise. Både for den pågældende medarbejder, men også for kollegerne, der står tilbage. En opsigelse – uanset om den er enkeltstående eller en masseopsigelse – kan ryste en organisation og gøre det svært at finde tilbage til stabilitet.

Hvis I ikke håndterer en opsigelse rigtigt, kan den bl.a. resultere i:

  • Negativt omdømme: Uetiske og usympatiske opsigelsesmetoder kan føre til negativ omtale og rygter om virksomheden både internt og eksternt. Det er sådan set underordnet, om rygterne er sande eller ej – når de er blevet spredt på rygtebørsen, er det tæt på umuligt at bremse eller overdøve dem.

  • Tab af tillid til og respekt for ledelsen: Respekterer du din chef mere eller mindre, hvis de behandler din kollega respektløst? En uprofessionelt håndteret opsigelse er den direkte vej til at få tilliden i medarbejderstaben til at smuldre.

  • Dårligt arbejdsmiljø: Medarbejdere kan føle sig uretfærdigt behandlede – nogle gange på opsagtes vegne. Det kan føre til et giftigt arbejdsmiljø, dårlig moral og nedgang i produktivitet og konkurrenceevne.

  • Svækket employer branding: Se det for dig: Du er til middag med nogle venner og hører en virksomhed omtalt i et meget lidt flatterende lys – åbenbart er ledelsen både hensynsløs og usympatisk. Har du lyst til at søge job der i fremtiden? Nok ikke. Én enkelt uprofessionelt håndteret opsigelse trækker giftige tråde langt ud i fremtiden.

  • Juridiske efterspil: Den juridiske del af opsigelsen er ofte den mest komplekse – og også den, der kan ”fælde” virksomheden. Manglende overholdelse af lovkrav kan udsætte virksomheden for retslige efterspil med erstatningsansvar.

Det lyder godt nok dommedagsagtigt, hva’?

Det bliver det ikke, hvis den opsigelsesansvarlige tager tyren ved hornene og får hjælp til opsigelsen med outplacement-forløb. For når man tager hånd om opsagte medarbejdere, er det mere end en medmenneskelig gestus. Det er også en fornuftig strategisk investering i alle medarbejdere og virksomhedens omdømme.

 

Download e-bog - Afskedigelse af medarbejdere

 

E-bog - afskedigelse af medarbejdere