Niels’ bedste råd: ”Vent ikke for længe med at gå i gang med jobsøgningen, hvis du bliver opsagt”

5 min. læsetid
18. januar 2024

Efter 15 år i den samme virksomhed med store udviklingsmuligheder og ansvar for ca. 65 medarbejdere blev regionschef Niels Omann Christensen opsagt efter en omstrukturering i firmaet.

Han besluttede sig for at se det som en mulighed for at se sit arbejdsliv efter i sømmene, og han har to råd til andre jobsøgere: Vent ikke for længe med at gå i gang med at søge, og glem hvad andre mener, er den rigtige stilling for dig.

Fyret – hvad så?

Tak fordi du dele dine erfaringer med os. Du var 15 år på samme arbejdsplads, og så løb du ind i en afskedigelse – hvordan var den oplevelse?

Jeg blev fritstillet, og jeg oplevede hele afskedigelsen som pæn og ordentlig. Det var lige først noget af en mavepuster. Der kører mange tanker rundt, men allerede i bilen på vej hjem – jeg har ca. en times kørsel – tænkte jeg, at jeg jo ikke kunne gøre noget ved fyringen, så det var bedre at kigge fremad.

Jeg har jo været i branchen siden 1983, så det var lang tid siden, at jeg havde haft alle muligheder åbne, og kunne stille spørgsmålet: hvad har jeg lyst til?

Da jeg kom hjem, tog jeg selvfølgelig en snak med min kone, og vi kiggede også på økonomien, og vi hurtigt se, at jeg rent faktisk kunne tænke nyt i forhold til min fremtidige karriere. Der var ikke nogen økonomiske udfordringer, som krævede et bestemt lønniveau. Det er jeg utrolig taknemmelig over, og den opbakning, sparring og støtte, som min kone har givet mig i hele forløbet, har også været helt uvurderlig og givet mig en enorm ro i processen.

Som en del af opsigelsen fik jeg også tilbudt et outplacement-forløb.

Det er jo meget privilegeret, og jeg var slet ikke i tvivl om, at jeg skulle tage imod hjælpen med outplacement. Det endte med at gøre en kæmpe forskel i min proces.

Kan du uddybe betydningen af outplacement-forløbet?

Jeg er nok den type, der er lidt hurtig på aftrækkeren. Så efter min fyring kastede jeg mig lynhurtigt ud i jobsøgningen.

Her var det en kæmpe gave, at min outplacement-konsulent trak mig lidt i den anden retning. Han bad mig om at trække vejret, så vi kunne gøre det rigtigt.

Han hjalp mig med at definere over for mig selv, hvad jeg ønskede af mit næste trin i arbejdslivet, og hvad jeg oplever, der giver god energi. Helt grundlæggende få defineret i forhold til lige netop mig, hvad der er need2have og nice2have i mit arbejdsliv.

Dernæst hjalp han mig med lave en game-plan, så vi fik konkretiseret de forskellige trin i processen.

LinkedIn – epicenteret for mit netværk og rekrutteringsbureauer

Kan du nævne nogle af de ting, som din outplacement-konsulent tog dig igennem?

Først stop var min LinkedIn-profil. Jeg havde godt nok en profil, men den var nærmest tom, og det svarer næsten til ikke eksisterende, når man er på LinkedIn.

Der arbejdede vi naturligvis med at få fyldt min profil godt ud, men vi arbejdede også meget med at finde de rigtige søgeord, så jeg kunne blive fundet – også af headhuntere – og ikke mindst få mest ud af profilen, når jeg informerede mit bredere netværk om, at jeg var jobsøgende.

Derudover blev jeg bedt om at definere de 10 vigtigste kontakter i mit netværk i forhold til at finde mit næste job.

Endelig kiggede vi på rekrutteringsfirmaer, hvor min rådgiver opfordrede mig til både at connecte med rekrutteringskonsulenterne, men lige så vigtigt også huske assistenterne, da de ofte bruger mere tid på at undersøge profiler.

Det havde jeg ikke selv tænkt på. Ligesom hans råd med helt kort at skrive, hvorfor man gerne vil connecte i den private besked, man sender, betyder meget for den dialog, man har efterfølgende. Allerede her er man jo inde i en salgsproces i forhold til sit næste job.  

Smed mens jernet er varmt – og mens de kan huske dig!

Hvor lang tid gik der fra din afskedigelse, til du var klar til at fortælle dit netværk, at du var jobsøgende?

Der gik nok ca. en måned fra min opsigelse, til jeg sammen med min konsulent havde fået defineret over for mig selv, hvad jeg ville, fået både ansøgning og CV pudset af og ikke mindst havde min LinkedIn-profil på plads.

Jeg havde naturligvis fortalt om fyringen til mit nærmeste netværk fra starten af, men som min rådgiver sagde, var det bedre at vente med det brede netværk, til min profil var klar.

Den synlighed, man får ved første udmelding, kan man ikke lige gøre om. Så man stiller sig selv bedre, hvis man lige trækker vejret og får styr på det, som netværket skal bruge, for at hjælpe én videre i job.  

Til gengæld var det vigtigt for mig, at mit netværk bare skulle byde mig ind overalt, hvor de kunne se et match.

Jeg havde ikke krav til titel, branche eller type af stilling – det handlede om at mit næste job skulle være fuld af jobglæde.

Nogle i mit netværk havde svært ved at forstå min mangel på fokus på et bestemt karrieretrin. Her vil jeg virkelig understrege, at man skal glemme ALT OM, hvad andre mener er det rigtige for dig. Det kan kun du vide. Jeg er glad for i dag, at jeg valgte efter min egen mavefornemmelse.

Gav netværket noget?

Ja, det var overvældende, hvor hjælpsomme folk er. Alligevel vil jeg understrege, at man skal huske at smede, mens jernet er varmt. Folk vil gerne hjælpe, men man er også inden for få måneder ude af øje og ude af sind.

Jeg har kollegaer, der også blev fritstillet og tog sig god tid, inden de kom i gang med både jobsøgning og netværk. Det er min oplevelse, at de har haft det sværere i deres jobsøgning. Det betyder noget, at dit CV og din erfaring er frisk.

Du er jo i dag distriktschef hos Villeroy og Boch Danmark – hvad vil du særligt fremhæve som årsagen til at komme så hurtigt videre i job?

RING! Ring til virksomheden inden du laver en ansøgning. Få en god snak og afdæk præcis, hvad opgaven og udfordringerne består af.

Og ring, når du ikke hører noget på din ansøgning. En af gangene oplevede jeg at blive hevet tilbage i bunken, da jeg ringede for at høre, hvor de var henne i processen – og igen fik en god snak.

En anden gang oplevede jeg nærmest at være til samtale, da jeg ringede for at spørge ind til stillingen. Jeg plejer at sige, at du misser 100% de skud, som du ikke tager. Så prøv bare. Du kan kun blive klogere. Både på virksomheden, men også, hvordan du kan gribe det bedre an næste gang.  

Og så mit bedste tip, når du ringer. Du er ikke ”nysgerrig” på stillingen. Du er ”interesseret”. Det er meget tydeligere for modtageren at mærke din motivation ved det lille ordskifte.

Ene Krog
Ene Krog Direktør

Vil du høre mere om, hvordan I kan hjælp medarbejderne videre med outplacement?

Lav en professionelt og menneskeligt håndteret opsigelsesrunde. Og hjælp de opsagte godt videre med et outplacementforløb. Vi guider jer i opsigelsesprocessen og de opsagte med outplacement.

Send os en forespørgsel ved at udfylde formularen – vi vender tilbage snarest muligt.

image_printUdskriv eller gem som PDF