5 tips til at netværke

5 min. læsetid
29. november 2023

 

Et godt netværk er et af de stærkeste elementer i mange af aspekter af vores samfund. Skal du vælge efterskole til den ældste i flokken? Spørg efter erfaringer fra dit netværk. Mangler du et pælebor til etableringen af dit nye læhegn? Lån et i dit netværk. Leder du efter nyt job? Få hjælp af dit netværk til at sprede ordet og anbefale dig til nye arbejdsgivere.

Hele 53 % af danske virksomheder bruger netværk, når de skal finde nye medarbejdere.

Netværk er derfor ofte vejen til målet, når du søger nyt job. Og det betaler sig at investere energi i at pleje sit netværk. Men det er ofte først, når vi står med et konkret behov, at vi bliver opmærksomme på det. Seniorkonsulent i ballisager Hans Erik Elley fortæller:

Tips til at netværke, Hans Erik Elley

Seniorkonsulent Hans Erik Elley

 

”Mange bliver tit først klar over, at de mangler netværkskontakter, når de har akut brug for det. Vi ser det tit på LinkedIn. Lige pludselig går der simpelthen maraton-kommentator i en af vores forbindelser, som ellers plejer at være tavs som graven på LinkedIn. Det viser sig så, at det er fordi vedkommende er blevet arbejdssøgende og derfor pludselig har brug for at aktivere og udvide sit netværk,” fortæller Hans Erik og tilføjer:

”Og det er virkelig godt at bruge sit netværk til det formål. Men det er endnu bedre, hvis man sørger for at pleje sit netværk i fredstid. Altså inden man faktisk aktivt har brug for det. Og den her netværkspleje starter med, at man kigger sig selv i spejlet og spørger: Hvad kan jeg bidrage med til mit netværk?”

For en stor del af det at netværke handler om at være til rådighed for og hjælpe andre. Som John F. Kennedy helt sikkert ville have sagt, hvis han var karriererådgiver: Ask not what your network can do for you – ask what you can do for your network.

 
 
 
 

Networking – det er noget, vi giver til hinanden

 

Hans Erik Elley understreger vigtigheden i at være hjælpsom, når man netværker:

”En dygtig netværker gør en positiv forskel for andre. Og det er jo ikke sådan, at du mister noget, når du hjælper andre. Tværtimod. De fleste mennesker har den her helt grundlæggende opfattelse af, at når man modtager noget, så har man lyst til at gengælde tjenesten. De fleste husker gavmildhed og vil gerne gengælde den.”

At netværke med fokus på modtagerens gevinst kan tage mange former. Det kan være noget så simpelt som at få øje på et godt stykke arbejde, som en kollega i en anden afdeling har lavet – og så rose vedkommende for det. Det kan være at lytte rigtig godt efter, når man på et kursus hører en medkursist i en bisætning nævne deres virksomheds mangel på særlige specialister – og så sætte dem i forbindelse med netop sådan en. Men det kan også være som en reel mentor, fortæller Hans Erik Elley:

”Som 25-årig fik jeg job i en tysk virksomhed. Jeg kom uden nævneværdige eksamener i bagagen, men områdechefen for det nordtyske marked så et lys i mig. Han insisterede på, at jeg skulle på lederkurser. I starten så jeg ikke værdien i de her kurser, men jeg indså efterhånden, at chefen så et potentiale i mig. Han havde simpelthen affyret en space shuttle med mig spændt fast bagpå, så det gjaldt bare om at holde fast. Og jeg er så taknemmelig over, at den her mand sørgede for at hjælpe mig frem i mit arbejdsliv.”

Tips til at netværke, håndslag
 

Hans Erik tog imod støtten fra sin mentor. Og i dag ser han en direkte kobling mellem at være gavmild og at finde og ”løfte” talent i sit daglige arbejde som seniorkonsulent. Her finder han kandidater og matcher dem med de rette virksomheder:

”I mit tidligere job som leder stod det klart for mig, at når man gør sig umage og engagerer sig i sine medarbejderes liv, så gør de sig også umage. Man kan ikke give hjælp, som er spildt. Man får den altid igen. Om det så er i ens job eller i ens søgen efter et job, det er sådan set underordnet. Det kan altid betale sig at være gavmild og se lyset i andre. Ligesom man selv ønsker, at andre ser lyset i en.”

 
 

5 konkrete tips til at netværke

 

At netværke kan virke grænseoverskridende, hvis man ikke har arbejdet ret meget med det før. Heldigvis er det en kunst, som de fleste kan træne sig op til at mestre. Vi giver dig her 5 tips til at netværke – uanset, om du er nybegynder eller blot trænger til at få frisket dine networking-skills op: