Sådan håndterer du en opsigelsesrunde
Opsigelsesrunder. Eller som omtalt i dagbladene: Fyringsrunder.
Løber det også koldt ned ad ryggen på dig, når du hører det ord?
Uanset, om du sidder på medarbejder- eller ledersiden af bordet, er opsigelser bare trælse. Og opsigelser multipliceret … ja, de er eksponentielt trælse.
Hvis du er leder og ser ind i en tid, hvor du er nødt til at afskedige en stor portion af dine medarbejdere, er du nødt til at forberede dig. I ballisager kender vi processen og står klar til at guide jer sikkert igennem den.
En opsigelsesrundet kan ”make or break” en virksomheds image. Den kan skabe uoprettelig skade langt ind i fremtiden. Men den kan også – hvis håndteret rigtigt – efterlade både opsagte og blivende medarbejdere med en oplevelse af, at de bliver taget seriøst og taget hånd om. Dét er noget, der batter i en virksomheds employer branding.
Du får her en liste med ti bud på, hvordan I håndterer en opsigelsesrunde.
- Udpeg en projektleder for opsigelsesrunden, der refererer til den øverste ledelse
- Lav en realistisk tidsplan for dagen - så ventetiden mindskes
- Få lavet et manus - eller en ramme, så der ikke blive freestylet
- Gennemfør samtalen kort
- Fokusér på tilvalg
- Overvej digitale møder
- Saml lederne og træn seancen
- Overvej et kollegialt korps - specielt til dem, der bor alene
- Fortæl dine medarbejdere, hvad der er foregået - så præcist som muligt
- Hjælp de opsagte videre
Men helt ærligt, ikk’? Så ved både du og vi, at det ikke er nok for dig blot at læse listen. Derfor kan du finde vores kontaktoplysninger nederst i det her blogindlæg. Vi sidder klar til at guide dig, din virksomhed og dine medarbejdere igennem stormen.
10 trin: Sådan du håndterer en opsigelsesrunde:
Særligt, hvis opsigelsesrunden går på tværs af afdelinger. Her vil der nemlig være behov for en, der kan koordinere og svare på de spørgsmål, der kan opstå undervejs. Det er vigtigt, at projektlederen er så tæt på den øverste ledelse, at vedkommende kan blive delagtiggjort i fortrolig information. Projektlederen kan eks. være en fra HR, en leder, men bør ikke være en tæt kollega til de medarbejdere, der skal opsiges.
Tiden mellem en opsigelses runde meldes ud til opsigelserne finder sted bør være så kort som mulig. Tager der flere dage, er det svært at navigere som leder – alt bliver tolket, og de bliver testet af medarbejderne, der ønsker svar på, om det er dem, der står for skud.
- Hvem kommunikerer opsigelserne, hvor og hvordan?
- I hvilken rækkefølge skal samtalerne holdes?
- Skal alle til samtale eller kun dem, der skal opsiges? Og hvor holdes samtalerne?
- Hvem samler op på medarbejderne, der bliver opsagt?
- Hvordan afblæser man og fortæller, at opsigelserne er gennemført – med respekt for de opsagte?
Vær opmærksom på den udfordring, det kan være, med kort afstand til andre møder i kalenderen og eventuelle hjemmearbejdsdage.
Anspændte situationer får nogle mennesker til at klappe i som ferske østers. Andre mennesker får munddiarré og pludrer derudad. Det er uheldigt, hvis en fyringsansvarlig går i en af de to retninger. Derfor kan det give god mening at lave et manus eller en ramme, som lederne kan tale ud fra.
- Fortæl, hvad der sker for den enkelte – og hold dem ikke hen.
- Fortæl, hvad der kommer til at ske i praksis (fritstillet, suspenderet – eller skal den opsagte møde ind i resten af ansættelsesperioden? Kan de gå hjem efter samtalen og er der nogen, de kan tale med? Ændrer opsigelsen på nuværende opgaver?
- Fortæl, hvordan I kan hjælpe dem i situationen. Får de frihed til jobsøgning, et outplacementforløb el. andet?
Og hold igen med medfølelsen – den er ofte uønsket. “Det er også svært for mig” er det sidste en opsagt medarbejder gider høre på. Tag din lederopgave på dig og aflever budskabet – uden at bede om forståelse. Den opsagte må gerne mærke, at du ikke er en robot fra corporate-helvede, men der er en hårfin balance. Det kan godt virke lidt nedladende, hvis den fyrende part oversympatiserer. For hey, makker – hvis du synes, det er så synd for mig, hvorfor har du så ikke gået i brechen for mig hos din overordnede? Gør det så ordentligt og professionelt som muligt. Og overlad trøstningen til det kollegiale korps.
Spørgsmålet de fleste stiller er “Hvorfor mig”. Her skal du være varsom. Hvis I har været gode til at stille konkrete, saglige kriterier op under ansættelsen, kan man godt nævne dem – uden at gå for langt ind i forklaringernes land. Fokusér på dem, der har kompetencerne, der skal hjælpe virksomheden ud af den svære situation.
Du må gerne rose den opsagte for nogen af de kvaliteter, vedkommende har, så de ikke går fra samtalen med “jeg duer ikke til noget”-følelsen.
Forestil dig at blive kaldt ind på kontoret og derefter skulle gå en fyrings-walk of shame og med røde, våde øjne møde dine kollegaers blikke. Det er ikke en rar oplevelse. Hvis I kun vælger at holde samtaler med dem, der skal opsiges, kan I overveje at gøre det online. Vælger I det digitale møder, er det dog vigtigt, at I kommunikerer motivet for det. Ellers kan I risikerer, at en historie om, at den opsigende part ikke har modet til at møde op til en fysisk samtale, får lov at leve.
Lederne, som skal overgive de dårlige nyheder, skal kende de vilkår, I tilbyder og være trænet i det manus, I har aftalt. Drøft også gerne mulige reaktioner hos de opsagte – gråd, vrede, chok – og snak om, hvordan man kan agere i de situationer.
Vi anbefaler desuden, at I laver en debriefing af lederne. Det er en hård dag for dem, og de har gjort mange kede af det. Det er derfor en god idé at tale det igennem som ledergruppe, før man går hjem.
Rollen kan også række længere end selve dagen for opsigelsen.
Opfordr de tilbageværende medarbejdere til at snakke med dem, der er blevet opsagte. Det forværre kun situationen at blive ghostet og undgået.
Vi skal ikke hjem, vi skal videre, som Egon Olsen siger. Men videre efter en opsigelse kommer man sjældent alene. Som leder har du et netværk, der måske kan hjælpe de opsagte videre i et nyt job. Tilbyd dit netværk til de opsagte. Det kan være, at du åbent anbefaler dem på LinkedIn, opfordrer dem til at se, om der er interessante personer i dit LinkedIn-netværk, du skal sætte dem i kontakt med – eller du aktivt deler og/eller kommenterer de jobsøgningsopslag, der venter dem.
Du kan selvfølgelig også hjælp de opsagte medarbejdere godt videre med et outplacementforløb.
Del artiklen
Læs også
Disse relaterede artikler