Hvad er outplacement?2019-10-08T14:57:15+02:00

Hvad er outplacement?

Outplacement er et tilbud til opsagte medarbejdere eller ledere, hvor formålet er at hjælpe den opsagte medarbejder godt videre gennem et professionelt, individuelt rådgivningsprogram.

Outplacement omfatter typisk individuelle møder, profiltest, jobsøgningslitteratur, løbende sparring og digitale supplementer.

I forbindelse med større opsigelsesrunder efterspørger nogle virksomheder desuden, at en ledergruppe klædes på og får sparring til at håndtere de ikke-opsagte medarbejdere – og denne disciplin hører også ind under outplacement-fagområdet.

Afklaring og retning

For de fleste vil det være en stor, potentielt kriseskabende omvæltning at blive opsagt. Derfor er der brug for én ting: Afklaring.

Et outplacementforløb vil kunne hjælpe den opsagte med at tænke i nye perspektiver, nye jobmuligheder og generelt i nye karriereveje. Der er tre centrale afklarings-spørgsmål, der vil ligge helt øverst på i den opsagtes behovspyramide.

  • Hvad vil jeg nu? (Afklaring om karriere)

  • Hvad kan jeg? (Kompetenceafklaring)

  • Hvordan kommer jeg derhen? (Jobsøgningsstrategi, værktøjer, netværk, viden)

360-graders karrieretjek

Når man er blevet opsagt, vil man have et behov for at finde ud af, hvilken retning karrierepilen skal pege i.

  • Skal jeg fortsætte i samme stillingstype/arbejdsfunktion?

  • Skal jeg fortsætte i samme branche?

  • Skal jeg prøve at starte som selvstændig?

Der kan være mange uafklarede karriere-spørgsmål, som et outplacementforløb kan hjælpe med at give svar på – og dermed genskabe mening, retning og sammenhæng i den opsagtes arbejdsliv.

Kompetenceafklaring:
Jobsøgningens fundament

Outplacement handler også om at hjælpe med at sætte ord på den jobsøgendes personlige og faglige kompetence-fundament.

Kompetencerne skal først og fremmest identificeres, så de kan italesættes i CV, ansøgning og netværksaktiviteterne. Men kompetencerne skal også prioriteres og målrettes de virksomheder og/eller brancher, der kunne være interessante.

Det er en vigtig afklaringsproces, der kan være helt afgørende for succes i jobsøgningen – og ofte er afklaringen også en selvtillidsmæssig vitaminindsprøjtning for den jobsøgende. Læs evt. mere om kompetenceafklaring her.

Viden & værktøjer, der åbner døre

Når afklaringen er på plads – både ift. karrieren og kompetencerne – handler det om at give den opsagte medarbejder noget viden og værktøjer, der klæder vedkommende på til at handle:

  • Viden om jobsøgning generelt (CV, ansøgning, netværk, jobsamtalen osv.)

  • Viden om arbejdsmarkedet – lokalt og nationalt

  • Viden om virksomhedernes rekrutteringsadfærd

  • Viden om personlig branding – særligt på sociale medier

Når afklaringen og de vidensbaserede værktøjer først er på plads, er handlemulighederne enorme. Og det er outplacement-konsulentens fornemmeste opgave at træne, motivere og give feedback på den opsagtes jobsøgnings-handlinger, så slut-målet – et nyt job – nås.

Morten Ballisager
Morten BallisagerDirektør for Outplacement

Har du spørgsmål til vores outplacementforløb?
(Pris, skræddersyede forløb mm.)

Skriv direkte til vores direktør for outplacement, Morten Ballisager, via formularen forneden. Alle henvendelser behandles naturligvis fortroligt.