Dagens tip: Tal med virksomheden og få lettere ved at skrive vinderansøgningen
Det kan være frustrerende at skrive ansøgning efter ansøgning uden at komme til jobsamtale. Hvad er det, du gør forkert? Du har jo læst jobannoncen grundigt og forstået den.
Svaret er simplere, end du tror. Vi gætter på, at du har skrevet en ansøgning på baggrund af det, der bliver fremlagt i jobannoncen – og så har du gjort det, du skal. Men hvis du vil skrive en vinder-ansøgning, skal du gribe telefonen og kontakte virksomheden.
Vi skal have dig i gang med at skrive en ansøgning på baggrund af det, de ikke skriver i jobannoncen.
Der er nemlig flere fordele ved at ringe arbejdsgiveren op, før du skriver din ansøgning. Her understreger vi ’skriver’ og ikke ’sender’. For du har garanteret allerede hørt tippet om at ringe, så du markerer dig og måske bedre bliver husket i bunken af kandidater. Men det er slet ikke med det formål, vi mener, du skal ringe. Hvis du skal huskes, skal det være for nogle gode spørgsmål – og ikke bare for at ringe.
79% af arbejdsgiverne synes, det er et kæmpe plus, at kandidaten spørger ind til stillingen – men kun hvis kandidaten er velforberedt og stiller spørgsmål, hvor svaret ikke fremgår af stillingsannoncen. Vi kommer nærmere ind på ’den gode dialog’ og nogle konkrete eksempler på gode spørgsmål om et øjeblik.
Først vil vi fortælle, hvad du kan få ud af at ringe – hvordan kommer du foran i køen? Det er som nævnt ikke, fordi du har ringet op og smidt dit navn i en magisk hat, så nu husker og vælger de dig. Tværtimod. Du ringer med 2 formål:
- Du vil gerne finde ud af, om jobbet er noget for dig.
- Du vil grave i jobannoncen, så du kan skrive din ansøgning på baggrund af virksomheden/jobbet frem for annoncen.
Derfor skal dine spørgsmål og din fremgangsmåde afspejle dine 2 formål. Vi starter med at guide dig i den gode dialog, da dette er altafgørende for telefonsamtalens flow og succes. Herefter hjælper vi dig med, hvad du skal fokusere på for at få mest muligt ud af samtalen – virksomhedens sprog, virksomhedens udfordringer og ansættelsesprocessen.
Til sidst får du selvfølgelig nogle konkrete spørgsmål i hånden, og så er du godt klædt på til at gribe telefonen.
Sigter godt, men rammer skidt?
Når vi skriver en jobansøgning, er det nemt at gå i stå, når vi vil ’skrive os ind i jobbet’. Det kan være svært at afkode, hvordan man bedst kan løse opgaverne i virksomheden ud fra jobannoncen.
Når du ringer virksomheden op med en række velforberedte spørgsmål, stiger dine chancer for at score en jobsamtale. Ikke bare fordi du har lavet opkaldet, men fordi du har fået en ekstraordinær .
I en af vores rekrutteringsanalyser viser tallene, at et godt opkald på et stillingsopslag i gennemsnit på tage 4 minutter og 36 sekunder. Det er ikke særlig lang tid til at stille spørgsmål og få brugbare svar, og derfor er det vigtigt, at du stiller skarpt. Det betyder ikke, at du skal blæse igennem dine spørgsmål, men du skal have dine prioriteringer i orden.
Vigtigst af alt er dog, at du får ført en god dialog med din (måske) kommende arbejdsgiver, så den starter vi lige med at kigge på.
Den gode dialog
Hvordan får du bedst en frugtbar samtale med arbejdsgiveren? Vi kommer her med nogle tips til samtalen. Til sidst i blogindlægget finder du eksempler på spørgsmål, du kan stille.
Vi vil gerne afmystificere, at det er svært at ringe. Det er normalt at være lidt nervøs, men husk på, at det jo bare er et menneske, du ringer til i den anden ende. Så længe du er velforberedt og behagelig, så er det kun et kæmpe plus, at du ringer – og du gør det jo også for at finde ud af, om jobbet er noget for dig.
Start ud med at forberede, hvad du vil have ud af dit opkald. Kig på jobopslaget. Hvad ved du ikke om jobbet og virksomheden, som du ikke kan læse dig frem til, og hvad vil du gerne vide?
Sørg også for at prioritere dine spørgsmål. Tid er en knap ressource hos arbejdsgiveren, så overvej, hvilke spørgsmål er vigtigst for dig at få svar på.
Vær opmærksom på at stille åbne, interesserede spørgsmål, der inviterer arbejdsgiveren til at fortælle fremfor lukkede spørgsmål, hvor arbejdsgiveren kan svare ja eller nej.
Sådan forbereder du dig bedst
Når du ringer, så starter du med at få en accept på, at du må stille nogle spørgsmål, så du ikke lige fanger nogen på vej ind til et møde. Hvis tidspunktet passer dårligt, så aftal et andet tidspunkt. Hvis de har tid, er det bare at begynde på dine spørgsmål.
Stil også gerne kritiske spørgsmål – arbejdsgiveren er mere åben over for at svare på kritiske spørgsmål, når de rent faktisk bliver spurgt, og når spørgsmålene er velforberedte.
Start med at tage udgangspunkt i jobannoncen. Spørg ind til de opgaver, de opstiller, og den profil, de søger. Spørg gerne ind til dagligdagen. Hvordan arbejder de sammen? Aldrig spørg ind til løn.
Du kan også spørge ind til selve virksomheden. Er de aktive på LinkedIn? Hvor mange er der i et team? Hvilke platforme er de på i forvejen, hvis du f.eks. skal arbejde i marketing? Hvis de ikke har en profil på Instagram, er det så et aktivt valg? Så kan du i din ansøgning f.eks. skrive, at du ved, de ikke har, men gerne vil, og det har du nogle gode idéer til.
Når du skriver din ansøgning, kan du med fordel starte ud med at skrive, at du har snakket med en rekrutteringsansvarlig, takke ham/hende for tiden og svar på dine spørgsmål. Så kan du beskrive, hvordan du efter snakken er blevet endnu mere motiveret og allerede har idéer.
Synes du, det er grænseoverskridende at ringe, så lav en ’ønskeliste’ over de forskellige stillinger, du har i kikkerten, og start nedefra med det job, du ønsker mindst.
Så har du øvet dig nogle gange, inden du når til drømmejobbet, og så føler du dig mere sikker og fokuseret i samtalen.
Grav dybere i virksomhedens udfordringer
Du kan f.eks. spørge ind til, hvad det er for nogle udfordringer, virksomhederne står over for. Annoncen fungerer jo på en måde også som en reklame for virksomheden, så det er sjældent, de selv skriver det. Men har du den viden, kan du skrive den ind i din ansøgning – og komme med løsningsforslag.
Det viser, at du har sat dig ind i virksomheden, at du er motiveret, og at du endda allerede har tænkt over, hvordan du kan bidrage.
Hvis du allerede, inden du skriver ansøgningen, har en dybere forståelse for jobbets krav og muligheder, giver det sig selv, at du er bedre stillet end dine konkurrenter.
Det kan f.eks. være, at jobbet går ud på at implementere et nyt it-system eller nye processer. Spørger du nysgerrigt og kritisk ind til virksomhedens udfordringer i sådan sammenhæng, kan det være, de ”afslører”, at en udfordring er, at deres medarbejdere ikke synes så positivt om idéen.
Den viden ville du aldrig få i en jobannonce. Her skriver man ikke, at medarbejdere er dårlige til at have en positiv tilgang til den slags. Men nu har du muligheden for at imødekomme denne udfordring i din ansøgning, og det vil vække arbejdsgiverens opmærksomhed.
Nu kan du skrive dine idéer og kompetencer ind i ansøgningen på en konkret måde:
”Jeg ved, I har haft udfordringer med [indsæt her], og der kan jeg hjælpe…”
Læs også: Sådan skriver du en god jobansøgning
Ved at du får en snak med arbejdsgiveren, kan det også være, at de fortæller, de i længere tid har haft travlt med det ene eller andet og har brug for én, der kan hjælpe hurtigt, og så kan du på samme måde imødekomme den belastning med løsningsforslag:
”Jeg ved, at I over en længere periode har haft travlt med [indsæt her]. Jeg tror, I vil skabe større økonomisk vækst, hvis jeg hjalp jer med at tage fra, så I ikke taber nogle bolde, der kunne være frugtbare. Måden, jeg vil gribe det an på, er [indsæt her]…”
Fang sproget
Det værste, man kan gøre, er at omskrive en jobannonce til en ansøgning. Med det mener vi, at det ikke giver det bedste indtryk, at du bruger alle de samme ord og vendinger, som står i annoncen. For mange af os kan det godt kræve lidt kreativitet at formulere os anderledes end det, vi læser, for vi vil gerne signalere, at vi passer ind på arbejdspladsen. Det bedste, du kan gøre, er at gribe telefonen og ringe virksomheden op.
Når du fører en samtale med den rekrutteringsansvarlige, så læg mærke til det ’sprog’, der bliver talt. Hvilke vendinger og udtryk, bliver brugt? Og så brug dem i din ansøgning!
Hvis du får at vide, at medarbejderen, de søger, kommer til at spille en central rolle ogskal være god til at være bindeled – så brug de ord. Alle ord af den slags kan du gribe i telefonsamtalen og overføre til din ansøgning, så du endnu tydeligere viser, at du er den, de leder efter.
Vigtig viden om ansættelsen
Der kan være rigtig meget gavnlig information om jobbet, som ikke står i annoncen. Det er f.eks. vigtigt at vide, om jobbet, du søger, er nyoprettet, eller om du skal overtage det. Det er et spørgsmål om, om du kommer til at præge det – i så fald kan du skrive i din ansøgning, hvordan du vil gøre dette.
Du kan også spørge ind til, hvordan on boarding vil være? Hvor hurtigt skal du lære at varetage jobbet selvstændigt? Er der et overlap med nogen, som sidder i jobbet lige nu? Ligger der allerede en pallette af opgaver klar, som du kan starte med?
Det er alt sammen vigtigt at vide, så du kan være konkret i din ansøgning, men det er information, du sjældent finder i en jobannonce.
Det er selvfølgelig også en god idé at spørge ind til de opgaver, de stiller i annoncen. Skriver de, at du skal kunne gribe bolden i en eller anden situation, kan du jo spørge nærmere ind til, hvad der ligger i det.
Jo mere du ved, jo mere målrettet kan du skrive, og jo bedre er du stillet. Desuden udtrykker dine spørgsmål en interesse for jobbet, og dine idéer og løsningsforslag viser motivation for jobbet.
Find ud af, hvilken profil de søger
Det kan være rigtig godt at vide, hvilken profil arbejdsgiveren går efter.
Stil gerne kritiske spørgsmål. Hvis jobbet f.eks. er at være salgsbackup for direktøren, hvad er så vigtigt personligt? Leder de efter én, der kan sige fra eller til, holde igen osv.
Du får både et bedre indblik i, om du vil passe ind i jobbet og på arbejdspladsen generelt. Det er vigtigt for dig at vide, men hvis du ser et godt match, så er det også vigtigt for arbejdsgiveren at vide. Skriv det!
Arbejdsgiveren er også interesseret i at finde en medarbejder, der trives personligt med holdet, så læg gerne en vis vægt på dig som person såvel som ansat. Spørg gerne ind til det sociale på arbejdspladsen. Er der personalearrangementer? Det er også en god måde at slutte en ansøgning af med at skrive, hvordan man kan bidrage til det sociale.
I løbet af blogindlægget her er vi kommet ind på eksempler på spørgsmål, du kan stille arbejdsgiveren. Her kommer også en liste over mere generelle spørgsmål, som vi håber, du kan bruge.
Generelle spørgsmål til et jobopslag – pluk i spørgsmålene så de passer til dig.
Hvad er baggrunden for at denne stilling er slået op?
Hvilke arbejdsopgaver kommer til at fylde mest?
Hvilken erfaring kvalificerer bedst til denne stilling?
Hvilke faglige kompetencer er vigtigst for jer?
Hvilke personlige kompetencer er vigtigst for jer?
Hvordan bliver jeg en succes i dette job?
Hvad er succeskriteriet for dette job?
Hvad skal jeg have opnået efter 3 måneder?
Hvilken baggrund/kompetencer har medarbejderne i teamet?
Andre oplagte spørgsmål – hvis der er god tid og stemning
Må jeg spørge, er det dig, der vælger CV/ansøgninger ud som den første?
Hvis ja → hvad kigger du på først på ansøgning eller CV
→ alt efter hvad der svares, kan du spørge:
Hvad er vigtigt for dig at læse i en ansøgning, hvad fanger din interesse?
Hvad ser du først efter i et CV?
Hvis nej → hvem er det, der vælger kandidater ud, og ved du, hvad de ser efter?
Hvordan kan jeg gøre mig positiv bemærket?
Del artiklen
Læs også
Disse relaterede artikler