5 gratis skabeloner og eksempler på en ansøgning

5 min. læsetid
20. august 2019

Hvordan ser et eksempel på en god ansøgning ud? Hvad rummer den? Det får du svar på lige her, hvor vi gennemgår elementerne i den gode ansøgning og giver dig tips til et overskueligt layout. Og nederst i artiklen kan du finde ikke bare et eksempel, men hele 5 eksempler og skabeloner på gode ansøgninger. Værsgo, sug til dig, men gør ansøgningen til din egen og målret den til jobbet. 

Inden du hopper ned til de 5 eksempler, så vil vi gerne lige give dig et par råd med på vejen, så du let kan afkode eksemplerne og bruge dem som inspiration til at gøre dit eget ansøgningsmateriale spiseligt, målrettet og modtagerorienteret.

Hvad skal du give svar på i en god ansøgning?

En god ansøgning rummer gode grunde og eksempler på, at du er en attraktiv kandidat til jobbet. At du matcher de behov, som virksomheden har.

At skrive en god ansøgning handler derfor om at finde de bedste grunde til og eksempler på, at du er kandidatEN, der skal have jobbet. Det handler om at være konkret og matche virksomheden og jobbet med udvalgte sider af din erfaring (evt. uddannelse) samt faglige og personlige værktøjskasse.

Her er fire ting, du skal vise i ansøgningen:

 • Du vil virksomheden og jobbet – men hvorfor?

  Din motivation for virksomheden og jobbet skal ooooooose ud af din ansøgning. Hvorfor?

  Fordi arbejdsgiverne vil være sikre på, at du er oprigtigt interesseret i jobbet. En måde, du kan skille dig ud på, er ved at have en stærk og velbegrundet motivation, der kan ses og mærkes. Selv gennem et Word-dokument.

 • Du har de rette kompetencer – så hvordan løser du arbejdsopgaverne?

  Vi anbefaler, at du fokuserer på de 3-5 vigtigste arbejdsopgaver, og hvordan du vil bære dig ad med at løse dem. Vis, at du er et fagligt godt match vha. eksempler. Det smarte ved et eksempel er, at det kan forklare, forme og skabe indlevelse hos læseren.

  Du kan lige så godt skille dig ud som det gode eksempel. Ansøgninger, der ikke beskriver det faglige match mellem ansøger og job, er den mangel, som arbejdsgiverne oftest ser i en ansøgning (55%, Rekrutteringsanalysen 2018).

 • Du kan skabe x, y og z værdi for virksomheden – hvordan?

  Det er alfa og omega, at du formidler, hvilken værdi du kan bidrage med. Tænk på dine færdigheder som en vare, der skal skabe værdi for virksomheden. Så:

  Hvordan kan du skabe værdi for virksomhedens kunder/brugere?
  Hvordan kan du skabe værdi for forretningen?
  Hvilke udfordringer eller problemer kan du afhjælpe – og hvordan?

  Det skal du kunne fortælle i din ansøgning.

 • Dine personlige kompetencer passer godt til jobbet/virksomheden – men hvordan?

  Når du skal skrive lidt om din person, og hvorfor du er et godt personligt match, så skal du passe på med påstandene: ”Jeg er x, z og y.”

  Vælg en eller to personlige kompetencer, som vil styrke dit kandidatur til jobbet og beskriv med eksempler, hvordan kompetencen kommer til udtryk i din opgaveløsning.

Layout: Hvordan ser den gode ansøgning ud?

Den gode ansøgning tager højde for, at arbejdsgiverne i snit bruger 2 minutter og 18 sekunder på at læse en ansøgning (Rekrutteringsanalysen 2017). HR-medarbejdere bruger sågar kun 2 minutter og 7 sekunder. Du skal altså sørge for, at din ansøgning er en behagelig læseoplevelse – med et overskueligt layout.

Ansøgningen er maks. én A4-side

70% af virksomhederne foretrækker, at du gør det kort og holder dig til én side (Rekrutteringsanalysen 2016). Selvom du har lyst til at fortælle arbejdsgiverne en hel masse, fordi du er den perfekte kandidat til jobbet, så husk på, at du ikke skal formidle alt det, du har at fortælle, men kun det vigtigste. Stillingsopslaget og de informationer, du har fået ved at ringe og spørge til stillingen, hjælper dig med at finde frem til det vigtigste.

Overskueligt layout

19% af arbejdsgiverne fremhæver, at de ofte ser ansøgninger med ’et uoverskueligt layout’ (Rekrutteringsanalysen 2018). Med hvad indebærer et godt layout lige? Du skal tænke på disse ting:

Tekstmængden

Det skal ikke kræve en kraftanstrengelse fra læseren at ”tyggesigigennementætskrevetansøgning”. Hele 29% af arbejdsgiverne svarer i Rekrutteringsanalysen 2018, at de ofte støder på ’teksttunge’ ansøgninger.

Tip: Sørg for at overholde de marginer, som Word allerede har defineret. Er du nødt til at gøre dem mindre for at få det hele til at være på en side, så kan du godt regne med, at du skal skære ned i din tekst.

Overskriften

Vores øje bliver TILTRUKKET af det, der syner størst eller kraftigst/mørkest. Du skal derfor vælge en skrifttype og et skriftsnit, som egner sig til en overskrift. Din overskrift bør syne større/kraftigere end dine underoverskrifter.

Underoverskrifter

De giver overblik og hjælper læseren til at huske dine pointer, som du udfolder i dine afsnit.

Afsnit

Ved at lave flere afsnit, fx a, b og c, kan du visuelt understøtte, hvad læseren skal huske om dig – nemlig A, B og C. Ja, gentagelse fremmer forståelsen.

Obs! En skrifttype kan være spinkel, kraftig og let/svær at læse. Hvis du vælger at benytte to skrifttyper, så skal de klæde hinanden – dvs. at de ikke slås om hinandens opmærksomhed.

Punktopstilling

Brug punktopstilling til at bryde layoutet og give læseren et pusterum.

Nu er vi nået dertil, hvor du er klædt på til at se de gode eksempler eller kaste dig ud i skrivningen.

Værs’go:

5 gratis eksempler på ansøgninger:

Eksempel paa ansøgning controller

Ansøgnings-skabelon for en stilling som controller

Eksempel paa ansøgning AC-medarbejder

Ansøgnings-skabelon for en stilling som AC-medarbejder

 
Eksempel paa ansøgning faglig sekretær

Ansøgnings-skabelon for en stilling som faglig sekretær

Eksempel paa ansøgning vicevært fleksjob

Ansøgnings-skabelon for en stilling som vicevært / ufaglært

Eksempel paa ansøgning marketing- og kommunikationskonsulent

Ansøgnings-skabelon & inspiration til en stilling inden for marketing og kommunikation