”Hej André. Vi har valgt at gå videre med dig – vælger du også at gå videre med os?”

Nogenlunde sådan lød den søde musik i mine ører den 3. december 2015, da Morten Ballisager ringede til mig og tilbød mig stillingen som kommunikations- og Marketingkonsulent hos ballisager. Og det er lige præcis denne ansættelsesproces, jeg gerne vil fortælle dig om i mit blogindlæg.

Mit blog-forsæt er, at du får tre ting ud af indlægget:

 • En konkret ansøgning, som du kan lade dig inspirere af

 • Gode jobsøgnings-råd fra én tidligere jobsøger – og nu jobsøgnings-skribent – til en anden

 • Forhåbentligt et ekstra skud motivation til din jobsøgningsproces

Motivation, din gamle røver…

Lad mig lige starte med det sidste punkt.

For hvis der er én ting, jeg gerne vil have, at du tager med dig fra dette blogindlæg, så er det, at du skal turde give lidt af dig selv, når du søger job. Du skal turde skrive og vise nogle ting, der måske kan virke lidt grænseoverskridende, men som viser noget om, hvem du er som person. Og du skal gøre det, velvidende om at du kan få et afslag fra virksomheden – og dermed endnu et slag i selvtilliden.

Indrømmet. Det kan være en blytung følelse at få et afslag på en stilling, hvor man nærmest har haft sommerfugle i maven over, hvor meget stillingen ”lige passer på mig”.  Og følelsen bliver kun tungere, hvis du har lagt blod, sved og tårer i ansøgningen med et indædt håb om at blive indkaldt til samtale.

Men mod, ærlighed og ”dit ægte jeg” bliver i sidste ende også det middel, der kommer til at overbevise din kommende arbejdsgiver om, at det er lige præcis DIN personlighed og faglige værktøjskasse, de skal købe ind på. Så fortsæt ærligheds-togten og bliv ved med at give lidt af dig selv:

 • Når du ringer på et jobopslag

 • Når du ringer uopfordret til virksomheden

 • Når du skriver dit CV og ansøgning eller sender en uopfordret ansøgning

 • Når du er til jobsamtale

 • Når du træner dine kompetencer og gør noget fagligt relevant i din jobsøgnings-fritid

Min egen erfaring er, at det er langt mere motiverende og befriende at søge job “frit fra leveren” frem for at søge ned i den sikre, standardiserede kasse, som man – for det meste fejlagtigt – tror, at virksomheden forventer, man hopper ned i.

Du skal selvfølgelig målrette din jobsøgning til virksomhedens behov – men sørg for at tilsætte dit materiale en personlig twist. Det vil arbejdsgiverne også sætte pris på.

Godt. Tilbage til mit egentlige ærinde: Mine eksempler.

Jeg havde lovet dig mit konkrete eksempel på, hvordan jeg fik jobbet hos ballisager.
Det får du her.

Min jobsucces hos ballisager kom faktisk på baggrund af en opslået stilling. En stilling, der netop gav mig faglige sommerfugle i maven og en ”det-er-jo-mig-de-søger ”-følelse.

Min første reaktion efter at have set jobopslaget på LinkedIn var at kaste mig op på jernhesten med direkte kurs mod Studenterhuset Aarhus.  Et af mine faste ritualer i jobsøgningen var nemlig at skrive første udkast af en ansøgning uden for mine egne fire vægge; På en café, i et kontorfællesskab, på et bibliotek, på universitetet eller et helt femte sted.

I øvrigt er det et tip jeg gerne vil videregive til alle jobsøgere: Sørg for at skifte lokation løbende og at få skrevet dit ansøgningsmateriale forskellige steder. Det fremmer de kreative tanker.  Forskere snakker faktisk om The Coffee House Effect, der handler om, at vores kreativitet fremmes ved, at lydniveauet i vores omgivelser ligger på et moderat niveau (70 dB) – ligesom på en café. Se f.eks. resultaterne i dette studie.

Men tilbage til jobopslaget. Det så nemlig således ud:

Jobopslag_marketing_og_kommunikation

Mit eget ansøgningsmateriale kom til at bestå af en ansøgning, CV og en omskrivning af hele jobannoncen. Og hvorfor skrev jeg egentlig hele jobannoncen om? Mere om det i næste afsnit.

Først: Sådan så min ansøgning og den nye version af jobannoncen ud:

Hvad gjorde jeg? Og hvorfor?

 • Jeg satsede alt på rød: Der blevet skruet helt op for den skriftlige charme og selvtillid efter devisen ”walk the talk and show me the money”. Jeg skulle producere indhold for ballisager. Og de skulle da have en smagsprøve på, hvordan jeg fører min pen.

 • Læs mellem linjerne: For det andet sørgede jeg også for at fange og handle på en skjult hentydning i selve jobopslaget, hvor der stod:

  Nb. Hvis du ikke kunne skrive denne annonce bedre, så er det nok ikke dig, vi er på udkig efter

  Jeg valgte (selvfølgelig) at skrive hele jobannoncen om, som du kan se foroven.

  Det er endnu en vigtig pointe til din egen jobsøgning: Læs mellem linjerne og vis i din ansøgning, at du har nærlæst stillingsopslaget og finkæmmet virksomhedens digitale platforme. Jo mere, du taler til virksomheden, desto mere vil de føle, at du er deres kommende medarbejder. I rekrutteringsanalysen 2016 var virksomhedernes bedste råd til jobsøgere da også: ”Sæt dig ind i den virksomhed, du søger hos os”. Og den anbefaling kan jeg kun videregive.

 • Vær konkret: Jeg prøvede så vidt muligt at tale i billedsprog og at give konkrete eksempler – både i ansøgningen og i mit CV. Særligt mit CV var fyldt med konkrete tal på, hvad jeg tidligere havde produceret af indhold. På mit CV havde jeg, under en af mine stillinger, f.eks. skrevet:

  Resultater og kompetencer:

  Produktiv pen: 12 interviews & 12 casehistorier, 10 offentliggjorte artikler, 8 blogindlæg, 5 nyhedsbreve og 3 pressemeddelelser
  Strategisk fokus: Selvstændig opstart af kommunikationsafdeling
  Hjemmeside: Stigning i web-trafik på 51 % flere unikke brugere pr. måned
  LinkedIn: Vækst i antal følgere på 300 % og Engagement Rate på 1,27 %
  Nyhedsbrev: Åbningsrate: 54 % (gns.) – Klikrate: 9,8 % (gns.)

En afsluttende anbefaling: Hold dig fagligt motiveret

Inden jeg takker af og lukker ned for mit blog-indspark, vil jeg give dig et sidste motivations-råd med på vejen. Når du sidder fast i jobsøgnings-orkanens hæsblæsende øje, hvor hele dit fokus ligger på at finde det næste job, kan du blive tilbøjelig til at glemme at dyrke din faglighed. Men det må du aldrig gøre. Sørg i stedet for at finde en balance mellem at søge job og at dyrke din faglighed.

Og hvad gjorde jeg selv for at dyrke min faglighed?

Jeg lavede min egen hjemmeside og skrev indhold på livet løs
Jeg gik på jagt efter videns-videoer på lynda.com (nu opkøbt af LinkedIn)
Jeg nørdede med Google AdWords og Google Analytics samt læringsvideoer herom
Jeg fiflede lidt med nyhedsbrevs-platformen Mailchimp
Jeg øvede mig i at lave små videoer, som jeg kunne bruge til bl.a. hjemmesiden og min jobsøgning
Jeg tog til faglige oplæg
Jeg mødtes til en kop kaffe med nogle fagfæller i ny og næ
Jeg læste faglige nyheder, tips og tricks på alverdens blogs

Alle de ting gjorde min jobsøgningsproces væsentligt sjovere. Og jeg har selv en stærk formodning om, at det smittede af på alle dele af min jobsøgning.

Det var alt, jeg havde. Tak fordi du læste med.

André Hedegaard Madsen
André Hedegaard Madsen
 • OM ANDRÉ HEDEGAARD MADSEN

  André er ansat som Kommunikations- og marketingchef i ballisager, hvor han producerer (godt) Content på livet løs til web, nyhedsbreve, LinkedIn, marketingmateriale m.fl.

  Samtidig er han skribent på rekrutteringsanalysen, presseansvarlig og ikke mindst en vellidt ballisager-kollega. Kan du godt fornemme, at det alt sammen er yderst positivt? Det er, fordi han selv har skrevet denne “om”-bid og glemte at tage sin ydmyghed med på arbejde lige netop den dag.

image_printUdskriv eller gem som PDF