Effektiv rekrutterings-workshop: Sådan ansatte PFA 7 jobsøgere fra ballisager
Ét stillingsopslag. 7 ledige stillinger. 38 CV’er. Det var scenariet, da Konsulenthuset ballisager og PFA for tredje år i træk gik sammen om en fælles rekrutterings-workshop. En 3 timers workshop, der bestod af ½ times oplæg fra PFA og 30 individuelle 5 minutters samtaler mellem Zanne, lederen af Basic Account i PFA, og hver enkelt kandidat. Resultat: 7 af de 38 jobsøgere fra workshoppen blev – efter to samtaler og én indlæringstest – ansat i Basic Account hos PFA.
Ned med omkostningerne – op med mangfoldigheden
Zanne Grau Poulsen er typen, der – ifølge eget udsagn – forelsker sig i ”mennesker og deres mangfoldighed”. Som leder af PFA’s Basic-Account oplever hun dagligt, hvordan personer med forskellige tankestrømme, erfaringer og viden i bagagen kan skabe smarte, nytænkende løsninger.
”Lige nu er vi 23 medarbejdere i vores Basic Account team i PFA – alle med vidt forskellige uddannelsesbaggrunde. Og netop fordi vi er mange unge mennesker med vidt forskellige baggrunde i teamet, opstår der ofte nogle meget interessante løsninger, ” fortæller hun.
Basic Account hos PFA er oprindeligt sat i verden af én simpel årsag: At holde administrationsomkostningerne nede. Men det kræver noget særligt at blive ved med at effektivisere, optimere og udvikle på dette område.
”Hvis vi gerne vil blive ved med at udvikle forretningen, er vi også nødt til at lade være med at gøre og ansætte, som vi plejer, ” forklarer Zanne.
Uddannelsesbaggrund for de kandidater, der blev ansat hos PFA efter workshoppen
-
Cand. Merc. Pol.
Cand. Soc.
Cand. IT.
Cand. Psych.
Cand. Jur.
Dansk (Københavns Universitet)
Eksportingeniør
Effektiv rekrutteringsproces med et blandet kandidatfelt
Blandt andet derfor valgte hun tilbage i 2015 at indgå et uforpligtende, anderledes rekrutteringssamarbejde med ballisager.
Konceptet er simpelt: PFA leverer de ledige stillinger – Konsulenthuset ballisager leverer CV’er fra alle interesserede jobsøgere, som vi allerede har kontakt til.
”Ballisagers konsulenter sender selve stillingsannoncen ud til deres kandidater før workshop-dagen, så kandidaterne er forberedte på den konkrete stilling. Jeg bruger så den første halve time af workshoppen på at introducere jobsøgerne mere konkret til vores virksomhed og Basic Account, ” fortæller Zanne.
PFA’s samarbejde med Konsulenthuset ballisager
-
Ballisager inviterer jobsøgere, som vi har i forløb, til en workshop. Workshoppen tager 3 timer, og alle kandidater tilsendes et konkret stillingsopslag fra PFA på forhånd.
-
På workshop-dagen holder PFA et kort oplæg på ½ time om stillingen og virksomheden, hvorefter den står på individuelle samtaler á 5 minutters varighed med de kandidater, der er interesserede i stillingen.
-
PFA sender en indlæringstest til relevante kandidater og inviterer dem til en anden samtale.
Job-dating med 30 ansøgere
Efter oplægget havde Zanne en individuel samtale på knap 5 minutter med alle interesserede kandidater, hvilket 30 af de 38 jobsøgere valgte at takke ja til. Til oplæggene og samtalerne havde Zanne også medbragt sin kollega Pernilla.
”Det er vel en slags job-speed-dating. Jeg stillede hver kandidat tre enkelte spørgsmål, og det gav mig så en hurtig indsigt i, hvem de er, hvor forretningsrettede de er, hvad de sætter pris på, og hvorfor de mener, at jeg skal vælge dem, ” siger Zanne og tilføjer:
”Og så fandt jeg jo ud af, hvordan de reagerer, når de bliver sat i en situation, der kræver umiddelbare svar på nogle konkrete spørgsmål. Det er jo lidt en presset situation at blive sat i. ”
”Du skal turde være ærlig over for mig”
Da jeg spørger Zanne, hvad de kandidater – der gjorde det godt til samtalen – egentlig gjorde godt, svarer hun meget målrettet:
”De turde give lidt af sig selv. De fik på en ærlig måde nævnt nogle af de ting, de var gode til, men også nogle af de ting, de var knap så gode til. Jeg sætter meget stor pris på, at man har en god selvindsigt, fordi det også gør det nemmere for mig som leder at arbejde med personen bagefter.”
Ærlighed og en god portion selvindsigt var altså hovedingredienserne i den gode speed-jobsamtale, ifølge Zanne. Du skal være villig til at give noget (af dig selv), før du får noget.
Kilde: Rekrutteringsanalysen 2016
”Der var for eksempel en kandidat i 2016-workshoppen der sagde til mig: Helt ærligt Zanne, jeg vil egentlig bare gerne finde min plads på den rigtige hylde. Og det var da en hudløst ærlig sag, som jeg straks så som min opgave – altså at finde hendes plads. Så hende har jeg faktisk fastansat den dag i dag, ” fortæller Zanne med stolthed i stemmen.
Indlæringstests: En test af kandidaternes selvindsigt
Da Zanne havde interviewet alle 30 kandidater – og genlæst deres CV – gik hun i gang med at sortere i ansøgerne. Efter kort tid havde hun udpeget de 9 kandidater, som hun gerne ville gå videre med.
”Jeg sendte en indlæringstests til alle interessante kandidater, fordi stillingen blandt andet kræver, at man er god til at sætte ting i systemer. I testen får kandidaterne nogle regnestykker, øvelser omkring tekstforståelse og nogle øvelser, der viser, hvor hurtigt opfattende kandidaten er, ” fortæller Zanne.
Selvom testene på papiret undersøger kandidaternes evne til at tilegne sig viden og løse mange opgaver på kort tid, tjener testene faktisk et andet vigtigt formål for Zanne: kandidaternes selvindsigt.
”Hvis kandidaterne kan argumentere og forklare testresultaterne, giver det os et indtryk af, hvor god deres selvindsigt er. Det viser os nemlig, om de ved, hvad deres styrker og svagheder er. Og så er der også en tidsfaktor i testen, der giver os en indikation af, hvor gode de er til at arbejde under tidspres.”
7 ud af 9 kandidater blev fastansat
Efter indlæringstestene blev de 9 kandidater inviteret til et fællesmøde hos PFA efterfulgt af en individuel samtale på 20 minutter med Zanne og en af hendes kollegaer. Derefter traf Zanne en beslutning.
Hun endte med at ansætte 7 af de 9 indkaldte kandidater i en 4 ugers virksomhedspraktik, som blev efterfulgt af yderligere 3 måneders løntilskud.
”Efter løntilskuddet tager vi så stilling til, om de skal fastansættes. Heldigvis er vi jo enormt bredt funderet i PFA, så vi sender faktisk rigtig mange fra Basic Account videre i fastansættelser rundt omkring i organisationen. Kandidaterne, som vi ansætter i Basic Account, har jo vidt forskellige baggrunde og kvalifikationer, og det gør det i sidste ende også nemmere for os at sende dem videre i vores forskellige afdelinger i organisationen.”
Et åbent samarbejde med fokus på udvikling, læring og socialt samvær
I virkeligheden er Basic Account meget mere end et High Performance Team med fokus på effektiviseringer og smarte opgaveløsninger. Det er også en arbejdsplads, hvor det sociale, udviklingen og læringen er i højsædet.
”Vi har det jo godt sammen rent socialt, og samtidig er der fokus på den enkeltes udvikling og læring. Jeg tror, at man lærer rigtig meget om, hvad det vil sige at arbejde i en stor organisation, når man arbejder i vores afdeling, ” siger Zanne.
Nogle gange opstår der også situationer, hvor medarbejderne søger videre, mens de er ansat i Basic Account. Men i stedet for at gå stille med dørene, vælger mange af medarbejderne at henvende sig til Zanne, som gerne giver nogle gode råd med til jobsamtalen.
”Jeg lægger vægt på, at mine medarbejdere og jeg har et rigtig godt og åbent samarbejde undervejs, så de må for eksempel gerne komme og spørge mig til råds, hvis de skal til en samtale et andet sted, mens de stadig arbejder hos os. Vi har en meget fri tone, ” slutter Zanne.
Del artiklen
Læs også
Disse relaterede artikler