Emilie: Sådan fik jeg 31 jobrelaterede henvendelser via de sociale medier

7 min. læsetid
18. januar 2024

Jobsøgning indebærer for de fleste LinkedIn. Men det er ikke det eneste sociale medie, du med fordel kan bruge i din jagt efter et nyt job. Læs her, hvordan du også kan bruge Instagram og Facebook i din jobsøgning. Det gjorde Emilie, der i sommer blev cand. merc. i Marketing. Med et opslag på de tre sociale medier, der gav 491 likes, blev delt 77 gange og fik over 20.000 visninger, fik hun aktiveret sit netværk og skabt kontakt til et væld af potentielle arbejdsgivere. Det synes vi er ret imponerende, så vi bringer her et interview med Emilie og giver dig inspiration til, hvordan du kan gribe din jobsøgning an på de sociale medier.

Enkel SoMe-strategi med stort udbytte

Emilies SoMe-strategi var egentlig ret enkel:
Ét opslag på hhv. Facebook, LinkedIn og Instagram, som blev sendt ud på samme tid.

Beslutningen om at lave et jobsøgningsopslag på de sociale medier lå lige til højreskøjten for Emilie: Hun er influencer, en flittig bruger af Instagram og så er hun uddannet i marketing. Med en lyst til at kombinere analysearbejde og sine kreative sider havde Emilie også forberedt sig på at kunne skille sig ud og appellere til den kreative branche fra dag ét som nyuddannet med en online portfolio med marketingopgaver og hendes evner udi fotografering.

Efter en velfortjent sommerferie og en kort periode med klassisk jobsøgning, besluttede Emilie sig for at sprede budskabet om, at hun var ledig og udnytte sit netværk. Men det var ikke ligegyldigt hvordan.

”Jeg ville først og fremmest gerne skille mig ud. Fordi jeg synes, at et almindeligt opslag ’Hej! Jeg er ledig’ ikke var spændende nok. Et andet aspekt er, at jeg søger job i en kreativ branche – og derfor ville jeg også vise, at jeg er kreativ,” fortæller Emilie og tilføjer:

”Og så ville jeg også gøre mig interessant. ”

Hvordan man gør sig interessant, har Emilie også et bud på.

”Jeg tog udgangspunkt i mine kernekompetencer, hvad jeg går og drømmer om, og hvad jeg gerne vil lave. Det fik jeg sat ord på, så folk ved det.”

Tekst, billede, video eller?

Kun kreativiteten sætter grænser for indholdet på de sociale medier. Emilie begyndte processen med en brainstorm og nåede hurtigt frem til, at hendes præsentation af sig selv skulle afspejle hendes præferencer og kompetencer.

”Jeg tog udgangspunkt i, at det på sociale medier er video- og fotomateriale, der fungerer allerbedst, selvfølgelig suppleret med tekst. Da jeg ikke er vildt glad for at performe foran et kamera, men er god til at fotografere, valgte jeg et billede. Jeg forfattede desuden en kort tekst, som bedst muligt beskrev det, jeg søger.”

Billede MED tekst

Med en passion for fotografering var et billede som nævnt førstevalget, da Emilie skulle beslutte sig for udformningen af sine opslag. Emilie valgte helt bevidst at have tekst på billedet på hhv. Facebook og LinkedIn.

”Når folk deler opslaget, nytter det ikke noget, at folk kun kan se mit ansigt, men ikke ved hvorfor en bruger har delt billedet af mig.”

Det var også et bevidst valg fra Emilies side at benytte samme skrifttype og farvevalg som i det øvrige af hendes jobsøgningsmateriale for at sikre en rød tråd.

Tre forskellige sociale medier. Tre forskellige målgrupper.

Ét opslag på hhv. Facebook, LinkedIn og Instagram var ikke en tilfældig strategi.

Facebook – det personlige netværk

Med Facebook ville Emilie aktivere sit personlige netværk, sprede budskabet om, at hun ledte efter et job og informere om sin faglighed og sine jobdrømme.

”Mit netværk på Facebook ved ikke nødvendigvis, at det er marketing, jeg er uddannet i, og hvad det er for noget marketing, jeg ønsker at arbejde med. Måske ved de slet ikke, hvad marketing er. Så jeg sørgede for, at den information fremgik af opslaget. Hvis min faster Marianne hører, at der er et job et eller andet sted, så kan hun sige ”Hov, Emilie hun søger job!””

Opslag Facebook jobsoening sociale medier

LinkedIn – det professionelle netværk

Også på LinkedIn var Emilies mål at sprede budskabet og bede om hjælp. LinkedIn er oplagt som kanal til jobsøgning ifølge Emilie, da det er et professionelt netværk, hvor jobbene florerer, og folk er gode til at dele og kommentere. Det var også den kanal, der gav Emilie flest jobrelaterede henvendelser (16 stk.), dog skarpt forfulgt af Instagram der gav hende 11 henvendelser.

Jobsøgning sociale medier LinkedIn

Instagram – målrettet det specifikke netværk

Instagram adskiller sig fra Facebook og LinkedIn ved et være et visuelt medie med begrænset udveksling af tekst. Emilie er særligt glad for Instagram og bruger det selv personligt. Hun har også arbejdet med det professionelt og vil gerne gøre det i et fremtidigt job, så det var oplagt at bruge Instagram.

I sit arbejde som influencer har hun oprettet en virksomhedsprofil, der gør det muligt at promovere indlæg mod betaling. Instagram gør det også muligt at lave et indlæg og målrette det til en specifik målgruppe, fx ved at angive køn, interesser, og hvor denne målgruppe skal befinde sig. Alt dette udnyttede Emilie, da hun promoverede sit indlæg.

Jobsoegning sociale medier Instagram
Se Emilies indlæg på Instagram her.

Emilie var bevidst om, hvilket netværk hun ville aktivere med sit indlæg på Instagram:

”For mig udgør Instagram et unikt netværk, der rummer dem, der følger mig, men også dem, jeg følger – fx følger jeg instagrammere, der interesserer sig for marketing, pr, kommunikation, bolig og fotografering – mennesker indenfor de kreative brancher, som jeg gerne vil arbejde i.”

Emilie lavede desuden en story på instagram – en række billeder (fra samme billedserie som de tre opslag), der hver især linkede til det oprindelige indlæg på Instagram, hvor der var en uddybende tekst.

31 jobrelaterede henvendelser og 5 samtaler

Responsen på opslagene var udelukkede positiv. Emilie har faktisk ført regnskab over effekten, og tallene er et bevis på, hvordan man kan skabe en varm linje til potentielle arbejdsgivere direkte gennem sociale medier.

”Jeg fik 54 henvendelser i alt, inkl. mails, opkald og beskeder. 31 af dem var jobrelaterede – hvor der rent faktisk var et job og ikke en ’Det er flot lavet, men jeg kan ikke tilbyde dig et job’-besked. Henvendelserne førte til 5 samtaler. 18 mennesker bad mig om at sende CV og ansøgning (red. hvoraf hun er i færd med 3 processer).”

Resultaterne af Emilies kampagne (Bemærk Instagram)

Facebook:
66 likes
52 delinger

LinkedIn:
37 likes
25 delinger
2147 visninger

Instagram:
388 likes
5 kommentarer
18 beskeder
5 har gemt Emilies billede
7 mails modtaget som respons på Instagramopslaget
187 har klikket på promoveringen (dvs. den gruppe, som Emillie specifikt har målrettet sit opslag)
20.499 mennesker har set opslaget

Promovering givet godt ud

Tallene ovenfor viser, at Instagram kan noget. Som tidligere nævnt promoverede Emilie sit opslag. Et opslag, som hun spenderede 150 kr. på at promovere over for en specifik målgruppe: Mænd og kvinder over 18 år i Østjylland med interesser, der matcher Emilies, bl.a. marketing, content creation, æstetik, mode, kommunikation, boligdesign, interiør og fotografering. Emilie traf også en anden beslutning, nemlig at man skulle lande på hendes instagramprofil, når man klikkede på det promoverede opslag.

”248 personer er gået til min instagramprofil ved blot at trykke på min profil i opslaget. 77% af dem, der har gjort det, kommer udelukkende af den promovering, som jeg har lavet. Altså det, jeg har betalt for.”

Fra SoMe-opslag til jobsamtaler

Indsatsen på de sociale medier har hjulpet Emilie med at skabe kontakt til mange virksomheder og potentielle arbejdsgivere. Og med opslagene kastede Emilie sig, ubevidst, ud i kunsten at søge uopfordret.

Hun fremhæver, at forberedelsen til samtalerne har været svær.

”Det har været meget udfordrende, at jeg ikke har kunnet forberede mig ud fra en specifik stillingsbeskrivelse. Men det har samtidig betydet, at jeg kunne være mere mig selv og sige fuldstændig ærligt, hvad det er, jeg gerne vil.”

De mange samtaler har også gjort Emilie mere bevidst om, hvad det er, hun søger.

Skarp som Emilie er – og i tråd med vores egne netværksråd – slutter hun interviewet af med en invitation til dig, der læser med, om at tage kontakt til hende eller besøge hendes LinkedInprofil. Vi lader Emilies invitation være slutreplikken:

”Jeg hører meget gerne fra interesserede virksomheder, som måske kan have gavn af mig og mine kompetencer.”

Redaktionen har, efter denne artikel blev produceret, fået en glædelig nyhed fra Emilie. I en mail til os skrev hun:

“Jeg har landet et fuldtidsjob, og jeg har fået det, fordi jeg har brugt de sociale medier. Virksomheden fandt mig på Instagram og kunne via. min profil og portfolio, som jeg har linket til, finde frem til, at jeg manglede job. Derfor kontaktede de mig. Desuden har jeg arbejdet freelance indtil nu, hvilket også udelukkende er grundet mit opråb på de sociale medier. Så det kan altså betale sig – på trods af at det er grænseoverskridende.”

Emilies 5 SoMe-jobsøgningsråd

Emilie har fem råd til alle, der går med tanker om at bruge sociale medier i deres jobsøgning:

  • Afspejl, hvem du er i opslaget – både personligt, professionelt og visuelt.

  • Vær kreativ – og skil dig ud. Der er mange om buddet.

  • Kend din målgruppe og dit medie.

  • Fokusér på dine kernekompetencer. Det er ikke sikkert, at alle lige ved, hvad du kan.

  • Hvis du er i tvivl, om du skal gøre det, så gør det – det er ikke farligt!

image_printUdskriv eller gem som PDF