Ricardo skabte sit eget job – du kan gøre det samme!

3 min. læsetid
03. juli 2023

 

Tidligere søgte Ricardo opslåede stillinger og tog sjældent uopfordret kontakt til virksomheder. Efter et forløb i Konsulenthuset Ballisager har Ricardo skabt sit eget job i to forskellige virksomheder. Læs videre nedenfor og lad dig inspirere!

Med en kandidat i turisme fra Aalborg Universitet i København er Ricardo optaget af udvikling af global og bæredygtig turisme. Før Ricardo startede i jobsparringsforløb hos Konsulenthuset Ballisager, var han knap så strategisk i sin jobsøgning, fortæller han. Han søgte primært opslåede stillinger og tog sjældent uopfordret kontakt til virksomheder.

 

Lyt til dit netværk og giv et tilbud de ikke kan afslå

De sidste par år har Ricardo arbejdet frivilligt i Act Now i NGO’en Mellemfolkeligt Samvirke (NGO står for Non-Governmental Organization/civilsamfundsorganisation). Han lagde mærke til, at de arbejdede med ”frivillige turister”. Ricardo forklarer, at ”frivillige turister” er, når en NGO er vært for frivillige, der arbejder på projekter i andre lande.

Efter snakke med forskellige kollegaer blev han opmærksom på de udfordringer, organisationen stod overfor, og hvad Mellemfolkeligt Samvirke stiler efter – at rekruttere og engagere flere frivillige. Ricardo lavede en konkret implementeringsplan, og viste samtidig, hvordan hans kompetencer kunne realisere planen, så de kunne nå i mål med ambitionen. De havde ikke på forhånd tænkt, at det skulle være en konkret stilling. De kunne dog godt se, at den værdi Ricardo kunne skabe opvejede udgiften til at ansætte ham.

Ricardo gik i dialog med Act Now i Mellemfolkeligt Samvirke og startede i første omgang i praktik og derefter med udsigt til en fastansættelse.

 
 

Skab et behov og sæt dig selv i spil 

De fleste virksomheder står med udfordringer eller planer for fremtiden, som de endnu ikke har koblet til en konkret stilling. Hvis du er åben og nysgerrig, så kan det være lige netop dig, de mangler, når først behovet er tydeligt.

Du kan starte med at se nærmere på dit netværk, dit frivillige arbejde eller der, hvor du spiller fodbold. Der kan åbne sig spændende muligheder mange steder. Ifølge rekrutteringsanalysen fra Konsulenthuset Ballisager foretrækker 57 % af virksomheder at rekruttere via netværk (Rekrutteringsanalysen 2022). Brug det som en mulighed i din jobsøgning.

 

Søg bredt – også de mindre virksomheder har behov

Udover at Ricardo er i dialog med Mellemfolkeligt Samvirke omkring en praktik og derefter en fastansættelse, har han også en dialog i gang med en mindre virksomhed.

Under forløbet hos Konsulenthuset Ballisager blev han opfordret til at bruge virksomhedsdatabasen ”Bisnode” og sende uopfordrede ansøgninger til virksomheder, som matchede hans profil. Her fandt han en virksomhed, som arbejdede med el-cykler. Ricardo kontaktede dem og aftalte, at han skulle sende sit cv til dem. Han fik efterfølgende en mail retur, og så var dialogen i gang.

Han fortalte virksomheden om sine erfaringer med at designe cykelture, hans tidligere arbejde som turguide, og at han kendte stedet, hvor de har cykelture. Ejeren i virksomheden kendte ikke til virksomhedspraktik, så Ricardo fortalte, om de muligheder der var. Ricardo har indtil videre sagt ja til at være freelanceturguide og kan nu løbende tilbyde at designe cykelture til hoteller og få kommission af dette.

90-95 % af private virksomheder er åbne overfor uopfordret kontakt (Rekrutteringsanalysen 2019). Et redskab du som jobsøger kan benytte i den forbindelse, er at være kreativ og se muligheder i virksomheder ved at præsentere et projekt eller et koncept, som du kan være ansvarlig for. På denne måde konkurrerer du heller ikke med andre om et stillingsopslag, og du kan skabe præcis den stilling, som du ønsker dig.

Fortæl om dine succeser og dine kompetencer

Det, der især gjorde en forskel for Ricardo har været at italesætte de succeshistorier, han har fra tidligere. Han har tidligere haft gode erfaringer med at designe forskellige cykelture og udvikle strategier for turisme indenfor frivilligt arbejde fra studiet, og det er han begyndt at fortælle om til jobsamtaler. Ricardo fortæller, at han har været tilbageholdende med at fortælle om dette, da han ikke ønskede at ”prale”, men hans konsulent har udfordret hans beskedenhed. For lige præcis i jobsøgningsprocessen må man gerne være meget bevidst om og kunne formidle sine kompetencer og dermed sit ”produkt” til en virksomhed.