Brug din jobsøgning som mulighed for at lære noget nyt

4 min. læsetid
18. januar 2024

Det kan være udfordrende at finde et nyt job og derfor kan det være en god idé at arbejde med flere strategier på samme tid. Du kender sikkert de klassiske strategier og arbejder nok allerede med flere af dem. I denne artikel deler vi inspiration og ideer til, hvordan du kan bruge ny viden som strategi i din jobsøgning. Og ikke mindst hvor du skal lede, hvis du vil lære nyt.

Derfor skaber det værdi til din jobsøgning at lære nyt

Det kan give god mening at opkvalificere sig enten med kurser eller uddannelse. Der er opkvalificeringsmuligheder for både beskæftigede og dagpengemodtagere.

3 gode grunde til at lære noget nyt, mens du er jobsøgende:

  • Du har mulighed for at skubbe din profil i en anden retning og få nye typer af opgaver i et kommende job
  • Du får fyldt ny benzin på din motivation, fordi nye input inspirerer og sætter nye tanker i gang
  • Når du deltager på et kursus med andre mennesker, får du udvidet dit netværk, som kan være brugbart i jobsøgningen

Tag fat i din fagforening eller a-kasse

Hvis du er medlem af en fagforening eller a-kasse, er der mange muligheder for at hente ny viden her. Kurserne kan koste penge, men der er også en hel del gratis tilbud, som du kan blive inspireret af. Kontakt din fagforening eller a-kasse og prøv at høre, hvilke tilbud de har, der passer til din profil. Der er også forskellige former for aktuelle webinarer om bl.a. ny lovgivning eller debatoplæg.

Fagforeninger er også et sted at hente ny viden. De har bl.a. forskellige former for mentor-ordninger, hvor en fagfælle, der er et andet sted i sin karriere, kan sparre med dig ift. din profil. De har typisk også forskellige former for faglige netværk, hvor der vil være mulighed for at tale med andre, der arbejder indenfor samme område som dig.  Her vil du kunne udvide dit netværk, hvilket kan være afgørende i din jobsøgning.

Få nye kompetencer på dit cv

Positivlisten er en liste over forskellige jobrettede kurser, som du har mulighed for at deltage i som ledig. Positivlisten for 2023 kan give dig bedre muligheder for at opkvalificere dig inden for områder, hvor der er mangel på arbejdskraft. Til en start kan det give dig de nødvendige færdigheder og kompetencer til at søge job inden for et fagområde, der mangler arbejdskraft. Du kan se listen her.

Der kan være betingelser for at få tildelt et kursus. Det vil blive vurderet, om du gennem et kursus vil opnå de faglige kompetencer og kvalifikationer, som efterspørges af arbejdsmarkedet. Kurset skal herudover have sigte mod en konkret jobfunktion. Der bliver også kigget på, om der er gode jobmuligheder inden for det brancheområde. Når du har gjort dig overvejelser om, hvilke kompetencer du gerne vil opkvalificeres indenfor, så skal du finde det rigtige kursus. Her skal du tage udgangspunkt i positivlisten. Listen er lang.

Hvis du er akademiker, skal du især holde øje med akademi-koden, da det er kurser målrettet akademikere. Fx kan du finde erhvervsgruppen ”ledelse” og kurset ”Ledelse i praksis”. Herefter kan du google akademi-koden og titel, fx 37454 Ledelse i Praksis.

Hvis du er ufaglært eller faglært, kan du i stedet se under FKB-kode, AMU-kode eller EUD-koden. Hvis du fx gerne vil undersøge muligheden for at opkvalificere dig indenfor kundeservice, da der er mangel på arbejdskraft indenfor dette felt, kan du søge på AMU-koden 47189 og finde kurset Online kundeservice og -rådgivning. Så kommer der forskellige kursuscentre op med kurser, du kan søge.

Søg viden og inspiration andre steder

Det kan være en god ide at undersøge nye muligheder og holde sig opdateret omkring relevante emner og tendenser inden for ens felt. Ved at forblive engageret og lære nyt, kan man styrke sin position på arbejdsmarkedet og øge sine karrieremuligheder.

Et er de kurser og uddannelser, du kan få tildelt og deltage i. Noget andet er den viden, der ligger derude allerede og som er frit tilgængelig. Der er forskellige platforme, der tilbyder gratis viden, som enten kan bruges til at opkvalificere dig eller finde inspiration til din jobsøgning.

Herunder får du fire gode bud på, hvor du kan søge viden.

image_printUdskriv eller gem som PDF