Sådan gør arbejdsgiverne sig attraktive over for generation Y og Z

2 min. læsetid
22. november 2016

 

I Rekrutteringsanalysen 2016 har vi spurgt 854 private og offentlige virksomheder om, hvordan de gør sig attraktive over for generation Y og Z – eller den unge generation på det danske arbejdsmarked. Det er der kommet en lang række gode svar ud af, som vi har samlet i et kort, overskueligt 8-siders Whitepaper – hent det længere nede på siden.

Hvorfor lige den unge generation?

De næste 10-20 år vil der være stor udskiftning på det danske arbejdsmarked. De store årgange fra 40’erne og 50’erne er på vej ud, mens en ny generation er på vej ind. En ny generation, der er langt mindre: I 1946 lå fødselstallet således på 96.000 – de seneste 30 år har tallet ligget på under 69.000.

I årets Rekrutteringsanalyse spurgte vi også virksomhederne, hvad de gør ift. en sværere rekrutteringssituation – og her var den unge generation også i fokus:

Generation Y og Z sværere rekrutteringssituation
Kilde: Rekrutteringsanalysen 2016 (resultater er ikke med i den officielle udgave)

Generation Y og Z har indtaget arbejdsmarkedet

De to nyeste generationer omtales ofte som generation Y (årgang 1978-89) og generation Z (årgang 1990-2001) De går også under en samlet betegnelse, ”de digitalt indfødte”, og lever efter mantraet: ”If it ain’t digital, it does not exist”. Generation Z dog i højere grad end generation Y.

Generation Y er højkonjunkturens og mulighedernes generation. De er meget socialt kompetente og er den første generation af ”lykkesmede”, der tror på, at de ved at træffe de rigtige valg kan bestemme, om livet og karrieren bliver en succes. Og så søger de det meningsfyldte arbejde med mulighed for at realisere og skabe nye identiteter.

Generation Z er engageret i samfundet, mindre optaget af forbrug og har travlt med at forbedre deres kompetencer i skolen og på uddannelsesinstitutionerne. De har et globalt mindset, fordi de fra barnsben har været vant til at have adgang til begivenheder og nyheder fra hele verden gennem de digitale medier.

 
”Vi udbyder studiejobs og stiller praktikperioder samt projektopgaver til rådighed for unge under uddannelse. Derudover inviterer vi HHX- samt EUC-klasser til at besøge os og få en virksomheds præsentation.”
Respondent fra Rekrutteringsanalysen 2016

Hent et 8-siders whitepaper med idéer til din virksomheds arbejde med at tiltrække generation Y og Z

I vores korte White paper har vi samlet de bedste idéer til, hvordan du tiltrækker de skarpeste unge hjerner fra generation Y og Z til netop din virksomhed.

Idéerne er inddelt i fire hovedkategorier:

  1. Uddannelsesinstitutioner
  2. Personalegode og arbejdsvilkår
  3. Employer Branding
  4. Sociale medier

De fire kategorier er yderligere inddelt i 23 underkategorier, der giver nogle idéer til, hvad jeres virksomhed kan gøre for at tiltrække den unge generation. Alle svar er baseret på input fra 854 HR- og rekrutteringsansvarlige i de danske virksomheder.

Tiltræk generation Y og Z e-bog