Pling! Dér kom mailen til medarbejderne. At der er afskedigelser undervejs.

Det er ikke nyt for dig, for du blev informeret på seneste ledermøde. Da det bliver grønthøstermetoden (alle afdelinger skal bidrage), skal du nu i gang med at udpege de tre medarbejdere, som din afdeling kan undvære.

Det er en svær periode med meget utryghed. Både som leder og medarbejder er det en tid, der presser det emotionelle register mere end normalt.

Som leder har du måske ovenikøbet dårlig samvittighed og føler dig uærlig overfor medarbejderne. Måske skal du endda sætte initiativer i gang, som du ved, at din medarbejder ikke skal færdiggøre.

Da eftermiddagen går på hæld, og de andre er gået hjem, kommer en af de mest rutinerede medarbejdere ind ad døren ”Er det mig, der ryger? Vil du ikke nok sige det, hvis det er – jeg kan ikke holde det her ud”.

Hvad gør du? Kan du være bekendt at trække pinen ud? Det ER jo ikke hende, der skal fyres. Hvorfor ikke bare lindre hendes smerter?

LAD VÆRE ! Af den simple årsag, at det accelererer summen af usikkerhed, hvis det ligefrem forlyder på rygternes vandrør, at nogle er fredede. I må stå det pinsomme igennem sammen.

I det følgende har vi samlet fire gode råd til, hvordan du kan håndtere den svære periode, når afskedigelser er under opsejling – både som medarbejder og som leder. Det er dog vigtigt at understrege, at mennesker reagerer forskelligt, og at der derfor ikke nødvendigvis er en ”one size fits all”-løsning.

Du kan også læse mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med outplacement.

Råd nr 1: Du klarer det bedst ved at dele med andre

Der er ingen tvivl om, at en fyringsrunde er en ”pres-situation” for hele organisationen. Ofte er årsagen ovenikøbet økonomiske problemer, så hele organisationen er under yderligere pres for at præstere med begrænsede ressourcer. Lederne skal oveni håndtere ekstra opgaver ift. at klargøre afskedigelserne.

Social støtte er nødvendig for nogle. Social støtte kan komme mange steder fra. Som medarbejder kan man med fordel bruge sine kollegaer – blot man forsøger at bevare roen og ikke ”piske en stemning op”. Mind hinanden om jeres bedste resultater, og forsøg derigennem at skabe god energi i arbejdet.

Vores erfaringer peger desuden på, at det kan være en periode, hvor det er værdifuldt, at man rykker tæt sammen i samarbejdet om de konkrete opgaver.

Som leder vil det ofte være ens egen leder eller en ledelsesmæssig kollega, som man kan vende sine tanker omkring de forestående fyringer med. I nogle situationer er det dog ikke altid være muligt for en leder at hente social støtte lokalt, da man så vil ende med at afsløre fortrolig information om en forestående afskedigelse.

Som de fleste nok ved, kan turen ned af ledelsesgangen godt være en ensom gåtur. Her ville en ekstern fortrolig sparringspartner derfor give rigtig god mening. Det kan være i dit private netværk – især hvis man har tætte bånd til erfarne ledere i andre organisationer, eller man kan få en professionel ekstern rådgiver på.

Det vigtigste er dog, at man ikke går med tingene alene, da de så let fylder uhensigtsmæssigt meget.

Råd nr 2: Anerkend de negative følelser, men lad dem ikke vokse

For det første er det vigtigt at sige, at det er helt normalt, at man oplever mindre overskud og føler sig bekymret, når afskedigelser er på vej – også selvom man føler sig relativ sikker i sit job. Jo mere udsat man føler sig, jo mere vil følelserne også fylde.

Hvis de negative følelser dukker op, er det vigtigt at få dem håndteret. De negative følelser har tendens til at skabe et tunnelsyn, som kan få dig til at miste overblik og helhedssyn. Det samme gælder de mere fysiske symptomer på bekymringer – du får måske svært ved at sove eller ondt i maven. Hovedet kører rundt, og du får svært ved at koncentrere dig og være nærværende både hjemme og på arbejde.

Selvom det er svært, så prøv at acceptere din egen reaktion. Jo mere man bliver frustreret over ens egen respons, jo mere vil den vokse, og jo mere vil den spænde ben for dig.

Når du oplever den negative følelse eller en af de fysiske følgesvende såsom søvnløshed eller ondt i maven, så anerkend den. Sig til dig selv, at det er helt normalt at have det sådan. Brug din sociale støtte til tale om følelsen, og hold fokus på det tredje råd, nemlig at forsøge at skabe mening bag den svære situation.

Råd nr 3: Hvorfor giver det alligevel mening?

Selvom fyringsrunder kan føles uretfærdige, så er de fleste klar over, at der er udefrakommende årsager bag.

Både som leder og medarbejder gør du dig selv en tjeneste, hvis du holder fokus på meningen, hvad enten der er tale om en ny strategi, faldende omsætning eller ændringer i markedet.

Det samme gælder for dig som leder. Det er ikke rart at skulle sige farvel – men hold øjet på årsagen.

Samtidig vil mange have en oplevelse af, at det vil give mening at ’tage hånd om’ sin kollega i en sådan situation og sikre, at de får en ordentlig proces (trods fyring).

Det kan du bl.a. gøre ved at sikre dem en god proces videre, så de lettere lykkes med at lande deres næste job eks. vha. et outplacementforløb. Er der ikke penge til professionel hjælp, så husk at tilbyde dig som reference, lave en udtalelse til dem på LinkedIn eller hjælpe dem godt videre via dit eget netværk.

Råd nr. 4 – gør noget aktivt!

For nogle er det værste nok selve ventetiden, inden fyringerne bliver meldt ud.

Her er det en god ide at fokusere på handlinger, der kan give en fornemmelse af at gøre noget aktivt. Måske trænger din LinkedIn-profil til en opdatering? Måske kan du begynde på den liste over dine bedste resultater i de sidste år?

Begge dele styrker din egen følelse af værdi og er gode at have ved hånden ved en evt. fyring – og bliver du i jobbet, så har du klargjort skyts til næste lønforhandling og gjort dig mere synlig over for eventuelle headhuntere.

Ene Krog
Ene KrogDirektør

Vil du høre mere om outplacement hos Konsulenthuset ballisager?

Send os en forespørgsel ved at udfylde formularen – vi vender tilbage snarest muligt.

Brug for mere viden om afskedigelse af medarbejdere?

Hent vores gratis e-bog her.

image_printUdskriv eller gem som PDF