“Netværk er vigtigt”. “Uden netværk finder du ikke dit næste job”. “Netværk er smørklatten på din jobsøgnings-risengrød”. Du har nok hørt alle flosklerne – bortset fra den sidste måske. Men der er også noget om snakken. Særligt når slutdestinationen er et job.

Vores rekrutteringsanalyser viser med al tydelighed, hvorfor netværk er vigtigt: 58 % af både offentlige og private virksomheder brugte (i 2019) deres netværk, da de senest skulle ansætte en medarbejder.

Det er særligt de små private virksomheder med 1-50 ansatte, der lukrerer på deres netværk, når de skal ansætte. Her ligger tallet på hele 70%. De store virksomheder er næsten lige så flittige til at bruge netværk (63%).

Netværk som rekrutteringskanal

Tallene viser altså, at mange virksomheder bruger det. Men hvordan i al-jobsøgnings-verden skal du egentlig gribe netværksarbejdet an?

”Jamen… jeg vil ikke udnytte nogen”

Det skal du bestemt heller ikke. For hvem er egentlig fan af at udnytte nogen eller noget?

Når karriererådgivere snakker om, at du skal ”udnytte dit netværk”, kommer det måske til at lyde som om, at du skal være en utilitaristisk profitmaksimeringsmaskine.

Og når du får at vide, at du skal sørge for “at netværke”, kan det måske få en klang af målrettet manipulation og en smag af dårligdom.

Men det bør det ikke. I hvert fald ikke, hvis du netværker med den rette tilgang.

Pil James Bond ud af din jobsøgning

En tilgang, der kan være farlig, er at gøre det til en noget-nær-statshemmelighed, at du søger job.

Det er forståeligt, at du – eksempelvis efter en afskedigelse – har behov for at sunde dig. Og at du lige har behov for at samle mod til dig, inden du ændrer status fra hemmelig til offentlig jobsøger.

Men en effektiv jobsøgning kræver en synlig og helhjertet netværksstrategi.

Du skal turde blotte noget af dig selv. Og du skal turde gøre det, selvom du står i en situation, hvor du allerede har fået ét nøk i selvtilliden.

Gør noget godt for dit netværk

Den gode netværksstrategi bygger på samme filosofi, som det moderne informations- og netværkssamfund: Del information, der kan hjælpe og støtte dit netværk. I sidste ende gavner den øgede mængde af informationer hele dit netværk. Og dermed også dig.

Så gør noget for dit netværk.

Investér tid, kræfter og velvilje. Så vil det føles som en gensidig gevinst, frem for udnyttelse, at være en del af dit netværk. 

En kop mokka og én skarp

Før du kan gøre noget for dit netværk, skal du tage kontakt til dem. Uden kontakten kan netværket være nok så stort – så sker der ingenting. Så hvordan vil du kontakte dit netværk?

 • Griber du knoglen? 
 • Springer du til computer-tastaturet og åbner mailboksen? 
 • Linker du på LinkedIn? 
 • Viser du ansigt på Facebook?
 • Eller er du måske mere til en klassisk kaffeaftale?

Vi kalder kaffeaftalerne for noget så rugbrøds-tørt som netværksmøder. Netværksmøderne kan, ligesom jobsamtalerne, noget helt særligt. De er nemlig med til at holde dig skarpe.

Skarpe på en umiddelbar, spontan måde, fordi du skal være i stand til at spille intellektuel bordtennis med din kaffedate. Og skarpe på en struktureret måde, fordi du skal sørge for at forberede dig grundigt på en kaffeaftale.

Men hvordan får du så netværksmøderne?

Det gør du ved at blive anbefalet af nogen i dit netværk. Ifølge vores rekrutteringsanalyse 2015 er det en af de to mest effektive veje til at få et netværksmøde – uanset om det er en offentlig eller privat virksomhed:

Netværk - Sådan får du et netværksmøde
Kilde: Rekrutteringsanalysen 2015

6 overvejelser til din netværksstrategi

Vi vil gerne give dig en sidste ting med på vejen – nemlig nogle overvejelser, der kan bane vejen for, at du finjusterer netværksdelen i din jobsøgning:

 • Hvad skal det første skridt være for at gøre brug af dit netværk?
 • Hvordan kan jeg blive bedre til at netværke?
 • Hvem skal jeg kontakte?
 • Hvad vil jeg gerne have, at mit netværk kender mig for?
 • Har jeg investeret i mine netværksrelationer?
 • Hvor meget tid vil jeg egentlig investere i mine netværksaktiviteter?
image_printUdskriv eller gem som PDF