Sådan håndteres opsigelser – ifølge de opsagte

2 min. læsetid
18. januar 2024

 

Hvor mange har egentlig prøvet at blive opsagt? I hvilken grad blev opsigelsen håndteret professionelt? Og hvor mange er blevet tilbudt professionel karrieresparring efterfølgende? Det har vi spurgt 1.554 lønmodtagere om i Kandidatanalysen 2019. Vi har samlet svarene her og bedt vores direktør, Morten Ballisager, om at nuancere tallene.

 

Kandidatanalysen 2019: 1.554 danske lønmodtagere i den arbejdsdygtige alder (18-65 år) har svaret på 38 spørgsmål, hvor vi undersøger deres holdninger, motivation og præferencer i deres arbejdsliv og karriere. Undersøgelsen er udarbejdet af Voxmeter. Vi formidler alle resultaterne fra undersøgelsen i en lang artikelserie her på hjemmesiden.

 

Hvor mange har prøvet at blive opsagt?

Et af de spørgsmål, som rigtig mange spørger sig selv, når de er blevet opsagt er: Hvorfor lige mig? Det er en helt naturlig reaktion på en skelsættende, eksistentiel ændring i en persons liv.

Vi oplever, at flere opsagte kan finde en accept, eller i hvert fald anerkendelse, af deres situation ved at få sat lidt perspektiv på situationen. For eksempel kan det være nemmere at håndtere situationen, når man ved, at man langt fra er den eneste, der har prøvet at blive opsagt. Derfor satte vi os for at undersøge, hvor mange lønmodtagere der egentlig har prøvet det før:

 

 

De tre jobfunktioner, der oftest har prøvet at blive opsagt, er Håndværk og produktion (63%), Administration, kontor, logistik eller indkøb (51%) og Salg, kommunikation eller marketing (45%).

”Vi ved jo, at opsigelser hænder i alle virksomheder – små som store, offentlige som private – og det stiller jo nogle krav til virksomhederne om at få en god praksis for det. Uanset om man er en mindre produktionsvirksomhed i Nordjylland eller en stor, statslig organisation, så påvirker afskedigelserne både den opsagte OG de ansatte, der bliver tilbage i organisationen. Så det er altid en god investering at sørge for at opsigelsen håndteres professionelt.”

– Morten Ballisager, direktør i Konsulenthuset ballisager

 

4 ud af 10: Opsigelsesprocessen håndteres uprofessionelt

Ud af de 43%, der svarede ja til, at de havde prøvet at blive opsagt, svarede 41%, at opsigelsesprocessen ”i mindre grad” eller ”slet ikke” blev håndteret professionelt – det svarer til 4 ud af 10.

Tre brancher håndterer det, ifølge kandidaterne, særligt uprofessionelt. Det drejer sig om Finans (52%), Undervisning (48%) og Sundhed (46%).

 
I_hvilken_grad_var_det_din_oplevelse_at_opsigelsen_blev_håndteret_uprofessionelt
 

”Der kan være mange grunde til, at en opsigelse opleves som uprofessionelt håndteret. Det kan være alt fra, at opsigelsessamtalen afholdes fredag eftermiddag, at medarbejderen fyres uden at have fået chancen for at rette op på sine manglende resultater og til, at lederen ændrer på begrundelsen for opsigelsen – eller bevæger sig ud i en dialog omkring begrundelsen.

I opsigelsessituationer er det meget vigtigt, at man som arbejdsgiver afleverer budskabet meget klart og utvetydigt – og at man står ved beskeden og beslutningen. Men leveringen af budskabet skal selvfølgelig gøres på en måde, så man er rolig, nærværende og levner plads til de forskellige reaktioner, der kan være på en fyring.”

– Morten Ballisager direktør i Konsulenthuset ballisager

 
 
Download e-bog - Afskedigelse af medarbejdere

 

E-bog - afskedigelse af medarbejdere