Det gode stillingsopslag ifølge ansøgerne

4 min. læsetid
18. januar 2024

Hvilke elementer i et stillingsopslag er vigtigst ifølge de ansøgere, der skal søge jobbet? Og hvad savner ansøgerne oftest i stillingsopslaget? Det fik vi et interessant praj om i Kandidatanalysen 2019. Og svarene bør du have in mente, næste gang du skriver dit stillingsopslag. Vores direktør, Morten Ballisager, kommenterer på nogle af resultaterne undervejs i artiklen.

Kandidatanalysen 2019: 1.554 danske lønmodtagere i den arbejdsdygtige alder (18-65 år) har svaret på 38 spørgsmål, hvor vi undersøger deres holdninger, motivation og præferencer i deres arbejdsliv og karriere. Undersøgelsen er udarbejdet af Voxmeter. Vi formidler alle resultaterne fra undersøgelsen i en lang artikelserie her på hjemmesiden.

Du kan læse mere om, hvordan vi kan hjælpe med rekruttering her.

Arbejdsopgaverne er stillingsopslagets essens

Vi har bedt de danske lønmodtagere om at pege på op til 3 elementer, der er vigtigst for dem, når de skal afkode et stillingsopslag. Der er, måske ikke så overraskende, bred enighed blandt kandidaterne om, at det gode stillingsopslag skal rumme en tydelig beskrivelse af arbejdsopgaverne (80%) samt de krævede kompetencer (58%).

Af de mere interessante jobannonceønsker kan nævnes, at hver fjerde synes, det er vigtigt at få en tydelig beskrivelse af virksomhedskulturen (27%), mens 12% ønsker sig en beskrivelse af lederens ledelsesstil.

Vigtige_elementer_stillingsopslag

”Jobsøgere bryder sig faktisk ikke om, at der er meget overladt til fantasien i et stillingsopslag. Jo mere konkret desto bedre – tilsyneladende. Jobsøgerne vil allerhelst have, at arbejdsopgaverne bliver endnu mere detaljeret beskrevet. Det forstår jeg på sin vis godt. Så er det jo også nemmere at skrive en skarp ansøgning. Men jobsøgerne skal jo også huske på, at med det detaljerede stillingsopslag følger også en mindre frihedsgrad i selve jobbet, når man starter.”

– Morten Ballisager, direktør i Konsulenthuset ballisager

Her er 6 nørdede forskelle på tværs af baggrundsdata – serveret som Q&A:

1. Hvad er særligt vigtigt for ledere – hvis deres ønsker sammenlignes med deres medarbejdere?Succeskriterierne for stillingen (27% vs. 23%), virksomhedens strategi (20% vs. 11%) og lederens ledelsesstil (16% vs. 10%).

2. Hvad er særligt vigtigt for de unge (18-34-årige)?
Succeskriterierne for stillingen (29%)

3. Hvad er særligt vigtigt for akademikerne?
Succeskriterierne for stillingen (34%)

4. Hvad er vigtigere for mænd end for kvinder?
Virksomhedens strategi (15% vs. 10%) og succeskriterierne for stillingen (26% vs. 20%)

5. Og omvendt: Hvad er kvinder mere interesseret i at læse om, end mænd er?
Arbejdsopgaverne (85% vs. 77%), krævede kompetencer (61% vs. 55%) og lønnen (15% vs. 13%).

6. Hvilke forskelle er der på tværs af jobfunktioner?
Salg/kommunikation/marketing er (42 %) – sammen med IT-medarbejdere (35%) og økonomer (34%) – særligt optaget af at læse om succeskriterier for stillingen. Salg/kommunikation/marketing lægger også markant mere vægt på at læse om virksomhedens strategi (21%). Lidt overraskende er det også en vigtig prioritet for personer, der arbejder med undervisning (19%).

”Det ser ud til, at recruiterne med fordel kan skrive lidt mere om, hvad jobbets succeskriterier er. Det oplever jeg ganske ofte i min hverdag; At virksomhederne er tydelige omkring, hvad man konkret gerne vil opnå igennem jobbet. Og jeg synes rent faktisk, at det er opløftende, at de unge i højere grad end andre her fortæller, at det er vigtigt, at de er klar over, hvad der skal til for at de er en succes i jobbet. God og sund efterspørgsel fra de unge.”

– Morten Ballisager, direktør i Konsulenthuset ballisager

Hvad savner ansøgerne oftest i et stillingsopslag?

Som modstykke til kandidaternes prioritering af, hvad der er vigtigst i stillingsopslaget, har vi også spurgt dem om, hvad de oftest savner i stillingsopslaget.

Her er det værd at bemærke, at kandidaterne oftest savner en tydelig beskrivelse af arbejdsopgaverne (23%), succeskriterierne (19%), lederens ledelsesstil (18%) og – ikke overraskende – lønnen (19%).

Hvilke_elementer_savner_du_oftest_i_et_stillingsopslag

”Der er en mindre udtalt efterspørgsel efter en offentliggørelse af løn i jobopslaget. Men jeg kan nu ikke anbefale virksomhederne, at de fortæller noget generelt om lønnen. Dels svækker de jo en forhandlingsposition og desuden kan de faktisk – utilsigtet – skræmme nogle gode emner væk. Og det er der jo ikke nogen grund til.”

– Morten Ballisager, direktør i Konsulenthuset ballisager

Ene Krog
Ene Krog Direktør
Hele landet
Tlf. 24 82 08 32

Hjælp til rekrutteringsprocessen? Skriv til Ene, og kom i gang nu

image_printUdskriv eller gem som PDF