Pas på med selvtillid til jobsamtalen

2 min. læsetid
18. januar 2024

 

 

Selvtillid til jobsamtalen. Det lyder da ikke helt skævt, gør det?

Jo, i 2023 gør det.

1.239 virksomheder fik spørgsmålet ”Hvilke elementer vægter I højest, når I vurderer en kandidat på jobsamtalen?” (Rekrutteringsanalysen 2023). Kun 8 % mente, at selvtillid var et af de tre vigtigste elementer, når man går til jobsamtale. Og det er faktisk en væsentlig ændring i forhold til for 10 år siden, hvor selvtillid blev vægtet højt af hele 17 %.

Direktør i Konsulenthuset ballisager, Morten Ballisager, har et bud på, hvad udviklingen skyldes:

”Selvtillid er jo ikke i sig selv skidt, men recruiterne har fundet ud af, at selvtillid kan være knyttet til mangel på selvindsigt. Og det er ressourcekrævende at ansætte personer, der har svært ved at vurdere sig selv og egne mangler.”

Overdreven selvtillid kan nemt opfattes som arrogance, og at prale om dine færdigheder kan afskrække din potentielt fremtidige arbejdsgiver. Hvis recruiteren opfatter din selvtillid som mangel på selvindsigt, tegner der sig allerede her et billede af en medarbejder, som er besværlig og tung at danse med. Overdreven selvtillid efterlader ikke meget plads til ydmyghed. Og dén er i mange tilfælde nødvendig, når du på et eller andet tidspunkt bliver nødt til at erkende en fejl og lære af den på din arbejdsplads.

 
Selvtillid til jobsamtalen, tabel RA23 side 26

Motivation og kompetence-eksempler er det vigtigste, når kandidater vurderes på en samtale. Tabel fra side 26 i Rekrutteringsanalysen 2023.

 
 

Erstat selvtillid med motivation til jobsamtalen 

I stedet for selvtillid til jobsamtalen efterspørger virksomhederne motivation og imødekommenhed. Og hvis du er god til at eksemplificere, hvordan du kan bruge dine kompetencer i virksomheden, er du godt på vej til at naile jobsamtalen.

Vi uddyber de tre topscorere til jobsamtalen her, så du kan præsentere dig selv som dit bedste jeg – uden at fremstå som en prætentiøs selvfedme-bombe: 

 
 

3 erstatninger for selvtillid til jobsamtalen: 

 
 
 

Er du jobsøgende? 

Så er Rekrutteringsanalysen 2023 relevant læsning for dig.

Få et overblik over de mest anvendte rekrutteringskanaler i 2023, de bedste råd til din jobsøgning og indblik i virksomhedspraktikken og løntilskuddets jobperspektiver.

Klik her og modtag analysen direkte i din indbakke.