Kend din ABC, og råb dit netværk op

4 min. læsetid
13. juli 2021

Vejen til det næste job

Som jobsøger er det nok at kunne de tre første bogstaver i alfabetet for at forbedre sine odds for at lande det næste drømmejob. Det handler om at bruge og have styr på sine relationer eller på godt dansk: sit netværk.

Hos Konsulenthuset ballisager kender vi værdien af et godt netværk. Ifølge vores Rekrutteringsanalyse fra 2023 brugte hele 53 % af de forespurgte virksomheder netværk som kanal i deres arbejde med at rekruttere nye medarbejdere.

Så hvis du som jobsøger ikke har tænkt netværk ind i din strategi – så er det ved at være oppe over.

En fremmed – en ven du endnu ikke har mødt

Men tilbage til den lille bogstavleg. I vores rådgivning af jobsøgere inddeler vi personer i ens netværk i A-, B- og C-relationer.

A-relationer er de nære relationer som familie og tætte venner, der kender din situation, og som du løbende har kontakt med. B-relationer er studiekammerater, kollegaer, naboer, klubkammerater osv. Det er mennesker, som du har knap så tætte bånd med, og som ikke altid kender din situation.

Så er der endelig C-relationer. Det er faktisk en fremmed, du endnu ikke har mødt, men som kan få stor betydning i din jobsøgning. Det kan være et tilfældigt møde til en fest, en reception eller på et kursus. Det kan også være en person, du på den ene eller anden måde får kontakt med ved hjælp af -eller via dine A-relationer eller B-relationer. Disse C-relationer skal du huske at dyrke og række ud til i sin jobsøgning. Kombinationen af A-, B- og C-relationer giver dig et vidtforgrenet netværk, der kan være en uvurderlig hjælp eller inspiration i din jobsøgning.

 
 

Release the Kraken!

Ledighed er forbundet med mange følelser – de fleste af mindre behagelig art. Mange føler, de har mistet deres identitet, og de flager derfor ikke med, at de er jobsøgende. Men det bør du. For hvis du viser flaget, kan du undgå at gå ned med det.

Men nok flag-metaforer for nu.

Spørg dig selv: Hvordan kan jeg få hjælp og værdifulde input af mit netværk, hvis de ikke ved, at jeg søger job? Og hvilken type job jeg søger, og hvad jeg kan fagligt. Jo mere præcis du kan være omkring dine jobmål, jo nemmere er det for dine kontakter at hjælpe med relevante tips og nye kontakter til dit netværk.

Hvis du er ny udi netværk, er det mest naturlige at starte med at bruge dine A-relationer. Det er en start – men det rækker slet ikke, hvis du for alvor vil øge odds for at lykkes med at lande det næste job.

Tænk det lige igennem: Der findes et væld af gode folk blandt dine klubkammerater, tidligere kollegaer, naboerne osv. De fleste er mere end villige til at hjælpe. I øvrigt har de fleste mennesker langt flere B-relationer, end de har A-relationer, så potentialet er kvantitativt langt større.

Som jobsøger er det vigtigt at spørge dig selv: Ved mine A- og B-relationer, at jeg er jobsøgende, og hvordan kan jeg få glæde af deres viden og deres kontakter (C-relationer).

Næste gang du smalltalker om løst og fast med en bekendt – så kan du "release the Kraken". Selvfølgelig skal du ikke bogstaveligt talt slippe et mytisk sømonster ud i det fri. Det er i overført betydning: Informationen om din ledighed er kraftfuld og effektiv - men kun, hvis den er ude i det fri. Så rank ryggen og fortæl, at du søger job, og om personen over for dig har nogle ideer til hvor og hvordan, du finder dit næste job. Eller måske kender de en, som kender en (C-relation).

Med et bredt netværk, som du kontinuerligt påvirker, er dine jobmuligheder væsentligt forbedrede.

Søren Lerby, der var en højtråbende stjerne på det danske fodboldlandshold i 80’erne, sagde: ”Fodbold er ikke for de stumme”. Det er jobsøgning heller ikke.

 

Fire gode råd, hvis du synes, det er svært:

Ingen siger, at du behøver at råbe din status som jobsøger ud på de sociale medier (selvom vi faktisk også anbefaler det. Læs f.eks. Trines historie om, hvordan et opslag på de sociale medier skaffede hende et job). Mindre kan også gøre det. Vi har samlet 4 gode råd, der forhåbentlig gør det lettere at få gang i dit netværk.

Råd #1:

Lav en brainstorm over dine B-relationer. Tag eventuelt udgangspunkt i dine vennelister på sociale medier. Om du skriver dem ind i Excel eller laver et mindmap over jeres fælles bekendte, er helt op til dig. Det vigtige er, at du kan holde overblikket over, hvem du har kontaktet, og hvad det potentielt ledte videre til. Prioriter gerne, hvem der sidder i enten den rigtige branche eller måske endda i den rigtige virksomhed.

Husk også at inkludere dine tidligere klassekammerater og lærere. Det gælder særligt, hvis du er nyuddannet og/eller ung. Pludselig vil du opdage, at du har et meget større netværk, end du tror.

Råd #2:

Start i det små. Vælg en B-relation, som du føler dig tryg ved til din første kontakt.

”Gem” dine bedste B-relationer, der måske arbejder for drømmevirksomheden eller i drømmebranchen, indtil du har prøvet det et par gange. Det tager noget af presset af den første svære gang, og du får mulighed for at få erfaring med at præsentere din faglighed og dine jobmål, inden det virkelig gælder.

Råd #3:

Vælg et roligt sted de første gange, eller gør det digitalt gennem en mail eller på LinkedIn. Ingen siger, at du behøver at kaste dig ud i forsøget midt i ulvetiden i din lokale Netto med indkøbsvogne flyvende om ørene. Selvom det kan være fristende at kontakte mange ad gangen på LinkedIn, så husk at når de svarer, så skal du også svare og følge op. Så sæt ikke gang i flere, end du realistisk kan håndtere. Ellers ødelægger du det for dig selv på den lange bane. Netværk handler om at give og få.

Råd #4:

Lav en aftale med dig selv, og hold den. Aftal f.eks., at inden for den næste uge har du kontaktet 2 eller 5 af dine B-relationer, alt efter hvor let det falder dig at række ud.

 

Så, off you go

Nu er du klædt på til at aktivere dit netværk. Tænk lige: Din kommende chef er måske allerede i gang med at afsøge sit netværk for at finde en som dig. Så når du gør dig selv synlig for både dine A-, B- og C-kontakter, øger du chancerne for, at jeres netværk forbindes.