LinkedIn-profilen fra A-Z: Gode råd og eksempler

16 min. læsetid
28. november 2019

 

Vil du styrke dit digitale brand og headhuntes via LinkedIn? Så skal du læse denne artikel, hvor vi gennemgår din LinkedIn-profil slavisk og giver dig gode råd, konkrete eksempler, SoMe-fakta og eksklusiv headhunter-viden. 

Din LinkedIn-profil har to målgrupper

Uanset hvem du er, så har din LinkedIn profil groft sagt to målgrupper.

Den ene er en søgeordsmaskine, som du skal fodre med de rigtige søgeord og tilfredsstille ved at udstyre din profil med de rette elementer og informationer – fra første anslag i din overskrift til sidste punktum i bunden af din profil.

Den anden målgruppe er rigtige mennesker, hvis hjerne og hjerte du skal appellere til med din profil. Det er dit netværk og personer, der er på udkig efter inspiration fra dig – eller som kan tilbyde dig en stilling.

Lad os tage et kig på, hvordan du kan optimere din LinkedIn-profil, så du bliver set af de rette og fundet af de famøse søgemaskiner. I artiklen har vi samlet vores bedste tips til din LinkedIn-profil, og vi gennemgår disse dele af din profil:

 

OBS: Hop hurtigt til hvert enkelt afsnit ved at klikke her:
Overskriften • KontaktinformationProfilbilledeBaggrundsbillede ProfiltekstErfaring Uddannelse Kompetencer Medier Anbefalinger Grupper

Ja, vi starter fra toppen – og for god ordens skyld med et eksempel på en profil (vores kollega Thomas), som du vil se eksempler fra i denne artikel. Du kan betragte det øverste af din profil som et ”visitkort”.

 

LinkedIn profil godt eksempel
 

Overskriften på din LinkedIn profil

Din lille titeltekst, der udgør overskriften på din LinkedIn-profil, skal vække headhuntere og andre LinkedIn-brugeres appetit. Kan du svare på, hvorfor de skal kaste et blik på lige præcis din profil? Her følger 4 råd, som kan hjælpe dig til at lave en skarp overskrift:

Vær specifik og kreativ – og skil dig ud

No size fits all. Og der er ingen præcis opskrift på en god overskrift. Men du kan med fordel være specifik – du kan alligevel ikke appellere til alle. Så overvej, hvem du vil nå med din overskrift. Vi anbefaler, at du beskriver din(e) spidskompetence(r) og din værdi, gerne toppet med lidt kreativitet – eller humor, hvis det er passende ift. din branche og dit brand. Her er tre eksempler:

”Jeg kan vækste forretningen og vokser med opgaven”

”Retoriker, underviser og forfatter. Får krop, stemme og ord til at ramme rigtigt”

”What Makes a Leader? Emotional and Social Intelligence”

”Skal jeg så slet ikke skrive min titel?”, tænker du måske. Jo, det må du gerne. Der skal ofte bare lidt mere til for, at du skiller dig ud. Skriver du f.eks. blot ”projektleder” eller ”project manager”, viser en hurtig søgning hhv. 44.106 og 8.339.660 resultater. Prøv med din egen titel. En stillingsbetegnelse (alene) – som mange i øvrigt har – differentierer dig ikke.

  • Headhunter insight: Lige under dit billede på din pril, finder du knappen “Open to”. Funktionen sætter en grøn ramme omkring dit foto, der viser enten alle eller blot rekrutteringsfolk, at du er interesseret i nye muligheder. Når denne funktion er slået til, kan du inde på din egen LinkedIn-profil vælge op til 5 titler (jobfunktioner), jobbets geografiske beliggenhed og jobtype (fuldtid, deltid osv.), som du er interesseret i. Du kan selv vælge, om denne information kun skal være forbeholdt rekrutteringskonsulenten, eller om alle i dit LinkedIn-netværk gerne må se det.

 

Fokusér på dine faglige kompetencer – og pas på med buzzwords

Fra vores rekrutteringsforretning ved vi, at det er klogt at formidle faglige spidskompetencer i overskriften frem for at fokusere på personlige kompetencer. Headhunterne sluger hardcore facts om din faglighed. Så giv dem det, de vil have. Savner du inspiration til, hvordan du kan beskrive dine kompetencer? Så har vi skrevet om det her.

I 2018 lavede LinkedIn en top-10-liste over buzzwords. Listen så sådan ud:

  • Specialize

  • Experienced

  • Skilled

  • Leadership

  • Passionate

  • Expert

  • Motivated

  • Creative

  • Strategic

  • Focused

Kilde: https://blog.linkedin.com/2018/january/25/find-the-right-words-to-land-the-right-job

Pryder et eller flere af ordene fra listen din profil? Vi anbefaler, at du bruger buzzwords med omtanke, og at du efterlever ordene gennem din profil. Walk the (buzz)talk.

På listen finder du f.eks. ordet ”passionate”. Vil du formidle, at du er passioneret ift. det, du kan eller beskæftiger dig med? Så sørg for, at din tekst vækker denne følelse hos modtageren. Din passion skal kunne mærkes, og den skal kunne afkodes gennem dine forskellige ansættelser, dine eksempler på tidligere arbejde (se under ”medier” længere nede). F.eks. skal dit frivillige arbejde, selvvalgte studieprojekter osv. fortælle læseren noget indirekte om dine interesser og din passion.

  • Headhunter insight: Virksomheder har ofte særlige præferencer, f.eks. skal de ønskede profiler tit komme fra en specifik branche. Så tilføj din branche i din profil.

Vælg dine ord med omhu – og bliv fundet

Som du nok fornemmer, så er det ikke ligegyldigt, hvilke ord du anvender. Titelteksten vægter højt i LinkedIns søgealgoritme, og derfor skal den være søgeordsoptimeret, hvis du gerne vil dukke op i søgeresultater. I praksis betyder det, at hvis nogen søger på f.eks. ”SEO” – og du har det i din overskrift – så vil du dukke op før de profiler, hvor søgeordet ”SEO” først optræder længere nede i profilen, f.eks. i ”summary”.

Søgeord = nøgleord. Du kender sikkert allerede dem, der er inden for dit fagområde. Er du f.eks. Financial Controller kan en kompetencebaseret (og meget søgeordsoptimeret) overskrift være:

Financial Strategy, Financial Controlling, Auditing, Accounting, P&L, Dynamics AX

Headhuntere søger ikke kun på kompetencer, men også på jobtitler. Arbejder du med HR, kan din overskrift se sådan ud:

HR Business Partner | Rekrutteringskonsulent | Talent Acquisition Manager | Udviklingskonsulent | Coach | HR-konsulent

Ja, der er ingen fast formel for, hvad du skal gøre. Heldigvis. Det giver dig mulighed for at skille dig ud. Uanset hvilke ord du vælger, skal du huske, at din overskrift skal kunne stå alene, da den optræder andre steder end på din profil  Og husk på, at du ikke kun skal tale til en søgeordsmaskine, men også give rigtige mennesker appetit på at besøge din profil.

Tip! Hvis du mangler inspiration, kan du finde relevante nøgleord ved at kigge nogle forskellige profiler igennem inden for dit område eller ved at studere stillingsopslag og finde de mest passende kompetencer til din overskrift (og din øvrige profil).

Udnyt anslagene

Titelteksten fylder 120 anslag inkl. mellemrum. Det er ikke meget plads. Så det er vigtigt, at alle ord i din overskrift skaber værdi for dig, dvs. lokker besøgende ind på din profil eller får dig til at dukke op øverst i søgninger. Så overvej at udnytte alle anslagene: Jo flere ord, der optræder i din overskrift, jo flere ord vil differentiere dig og gøre dig mere søgbar.

Tip! Hvis du benytter LinkedIn-mobilapp, kan du faktisk få flere tegn til rådighed end de 120. Men husk, at din overskrift også skal vække appetit, og det gør en lang stil ikke altid.

Test din titel. Vækker din overskrift så meget nysgerrighed, at du selv ville åbne din profil? Er dit svar nej, så surf en tur rundt i dit netværk og se, hvad der vækker din interesse.

  • Jobsøger-tip: Når vi rådgiver jobsøgere, får vi tit spørgsmålet ”Hvordan skriver man den perfekte overskrift som jobsøger?” og ”Skal jeg skrive, at jeg er ledig?” Vores holdning er, at det er fint at gøre opmærksom på, at du er ledig, men lad din titel sælge dine kompetencer, frem for din ledighed. Du kan evt. benytte dit ”summary” til at fortælle, at du er klar til nye udfordringer. Hvis du ikke formidler, at du søger nye udfordringer, er det svært for dit netværk at hjælpe dig.

Overskriften: Et eksempel fra vores egen verden

Hvis vi, i ballisager, havde vores egen personlige profil og skulle lave en god overskrift, kunne vi vælge mellem nedenstående muligheder:

Den lange version (102 tegn):

Vi sætter kompetencer i spil og skaber vækst for mennesker og virksomheder med faktabaseret rådgivning

Den halvlange version (74 tegn):

Vi skaber vækst for mennesker og virksomheder med faktabaseret rådgivning

En kort version bestående af de tre nøgleord, der kendetegner vores forretningsområder (48 tegn):

Karriererådgivning | Rekruttering | Outplacement

 

Kontaktinformationer: Vær til at få fat i

Hvordan skal de nysgerrige, der har klikket sig ind på din profil, få fat i dig? Hvad formidler du? Dit telefonnummer, din e-mail, en webadresse, nuværende eller tidligere arbejdsgiver, din blog eller andre relevante sider?

Sørg for at din kontaktinformation er tydelig, så du signalerer, at du er åben og interesseret i at blive kontaktet. Det er en lavthængede frugt – men sørg for, at du har styr på den.

Praktisk: LinkedIn tilbyder dig at indsætte tre links til tre websteder under sektionen ”Kontaktoplysninger”. Husk, at de skal være fagligt relevante.

Tip! Redigér din offentlige LinkedIn webadresse (URL), hvis den indeholder en masse cifre. Husk at rette den til, så den kun indeholder dit navn, f.eks. dk.linkedin.com/in/ditnavn.

LinkedIn profil rediger URL

 

 

Profilbillede: Sørg for et godt førstehåndsindtryk

LinkedIn oplyser, at en profil med et profilbillede får 21x så mange besøgende som profiler uden (Kilde: LinkedIn). Så selvfølgelig skal du have et billede på din profil. I vores digitale tidsalder virker det næsten en smule uengageret, hvis man ikke har et billede på sin profil. Men det er ikke helt ligegyldigt, hvordan du ser ud, og hvor billedet er taget. Vi anbefaler, at dit billede er:

  • Professionelt (inkl. neutral baggrund):
    Vi afkoder alle detaljer i billedet – så sørg for at vælge en relativ neutral baggrund, medmindre omgivelserne styrker dit professionelle brand.

  • Troværdigt og vellignende
     Du vækker ikke tillid, hvis du viser et billede af dig selv, som ikke er up-to-date. Den person, som dit profilbillede viser, skal også være den person, der kommer ind ad døren til en samtale eller til et netværksmøde. Og SMIL! Vi tør godt love, at det øger chancen for, at flere besøger din profil.

  • Tilpasset den branche, du søger
    Dit billede skal også være tilpasset den branche, du søger i eller er en del af. Din påklædning, din kropsholdning, lyset, dit ansigtsudtryk og beskæringen af dit billede er alt sammen noget, du skal tage stilling til.

Test dit profilbillede: Tænk; Ligner dette en person, jeg vil bruge en time sammen med i en samtale? Er du stadig i tvivl, om dit billede er velegnet og professionelt, så spørg en, du kender, og som har en forståelse for, hvad der er passende inden for din branche. Du kan også prøve ”Photofeeler”– her kan du få andre personer til at ”rate” dit profilbillede. ”Challenge accepted”?

 

LinkedIn profil baggrundsbillede coverbillede
 

Baggrundsbillede: Promovér din faglighed med dit coverbillede

Et billede siger som bekendt mere end tusind ord. Så brug dit coverbillede til at promovere din faglighed. Er du oplægsholder, så sæt et billede ind, hvor du holder oplæg for en forsamling. Er du it-udvikler, så sæt et billede ind, der relaterer sig til dette.

Med et billede af dit kropssprog kan du vise, at du er den engagerede type, god til at tale foran større forsamlinger eller ligner en, der kan samarbejde eller har pondus. Don’t tell, show it.

Du behøver ikke selv at figurere på coverbilledet for at skærpe opfattelsen af dit professionelle brand og dine kompetencer. Dit billede kan også fortælle noget om, hvad du er optaget af eller formidle en stemning eller et statement, der bidrager positivt til dit professionelle brand.

Test dit coverbillede: Et billede hjælper den, der besøger din profil, med at huske dig – hvad vil du huskes for?

Praktisk: Coverbilledets dimensioner er 1584 x 396 pixels.

LinkedIn profil godt eksempel
 

 

 

Profilteksten: Storytelling på din LinkedIn profil

Din profiltekst skal besvare den nysgerrighed, som din overskrift har vækket hos den, der har klikket sig ind på din profil. Teksten skal fastholde læserens interesse og give ham eller hende lyst til at følge dit call to action (mere om det lidt længere nede).

Sørg for en (bred) rød tråd

Din beskrivelse af dig selv skal være tilpas bred til, at du appellerer til alle de stillinger, som du ønsker at komme i betragtning til, samtidig med at teksten rummer essensen af det, du har at byde på. Det er en vigtig forskel på dit LinkedIn-resumé og resuméet på dit CV, der jo kun er målrettet én bestemt stilling og virksomhed.

Fortæl den gode historie om dig selv

Du kan betragte din profiltekst som et sammenkog af dine kompetencer, erfaringer, drømme og den værdi, du skaber. Og det kan se ud på mange måder. Din kreativitet og branche bestemmer outputtet. Vi har brygget en lille liste, som du frit kan lade dig inspirere af til din profiltekst:

  • Beskriv kort, hvad der motiverer dig og hvorfor. Det skal være en fremadrettet fortælling, ikke en historisk opremsning af dine erfaringer – det kan en besøgende se i afsnittet omkring erfaringer.

  • Beskriv din værdi med afsæt i dine spidskompetencer. Hvem gør du en forskel for? Og hvordan skaber du værdi på de indre linjer, i det store perspektiv eller på den lange bane.

  • Beskriv, hvorfor du kan lide dine arbejdsopgaver. Eller hvad du drømmer om.

  • Fremhæv dine personlige interesser (og øg din likeability). Vidste du, at vi identificerer os med dem, hvis værdier, synspunkter og interesser, vi deler?

  • Demonstrér din ekspertise.

 

Sig det vigtigste først. Formidl den information, som læseren hungrer efter, på en fængende måde.

 
  • Vidste du… 

    På en mobil er det kun de første 95 anslag, der er synlige. Og på en iPad er det det kun de første 220 tegn ud af 2000. Den resterende tekst skal klikkes til via ”Vis mere-knappen”, så sørg for, at de første linjer er så interessante, at læseren klikker videre.

Brug sidstepladsen (i din profiltekst) effektivt. Hvad skal læserne gøre?

Connecte med dig?
Dele deres ”historie” med dig?
Drikke en kop kaffe med dig?
Følge dig på Twitter?
Hive fat i dig næste gang, de står over for en udfordring, som du kan hjælpe med?

Du kan også udnytte de sidste linjer til at fortælle, hvor læserne kan møde dig næste gang. Er det f.eks. på en konference, et (top)møde eller i netværksgruppe? Hvad er dit ”call to action?

Husk også luft mellem afsnittene i din tekst, og brug bullets til at skabe overblik. Det gør din profil mere spiselig. Bruger du speci@ltegn og BLOKBOGSTAVER, så brug dem med omtanke.

Tip! Er du nysgerrig efter at se, hvilke ord der er mest fremtrædende i din egen eller andres profiler, kan du tjekke din tekst i et word cloud-program, f.eks. TagCrowd.

 

LinkedIn profil erfaring eksempel
 

Erfaring: Pas på med for meget prosa

Nu skal du indsætte din erhvervserfaring, som du kender det fra det gode gammeldags CV. Men alt med måde. Pas på med at lave beskrivelser i metermål. Fortæl ikke alt det, der er at sige om din stilling og dine arbejdsopgaver, men det væsentligste. Har du brug for at tøjle din fortællertrang, kan du følge disse tre trin:

  • Link til dine tidligere arbejdsgiveres virksomhedsprofiler, så der kommer logo på.

  • Tilføj to linjer omkring virksomheden og to linjer omkring, hvad din stilling bestod af.

  • Herefter kan du med fordel formidle dine konkrete arbejdsopgaver og ansvarsområder, evt. i bullet-form.

 

Husk også her, at det er vigtigt at tænke i søgeord. Tænk på, at jo flere gange du dukker op i en søgning – desto større er sandsynligheden for at blive opdaget.

NB: Husk dine resultater

Er du den beskedne type? Så kan det være lidt svært at få fortalt om de gode resultater. Vær ikke bleg for at beskrive dine styrker og de opgaver, du har løftet, og hvor godt du har gjort det. Hvis du ikke fortæller om dine resultater, så er der ingen, der ved, hvor god du er. Arbejdsgivere leder efter medarbejdere, der kan skabe resultater (=din værdi).

 

Uddannelse: Hvad er udbyttet af din uddannelse?

Her gælder samme regler som i afsnittet med dine erfaringer. Link til det sted, du har taget din uddannelse, og påfør information omkring, hvad uddannelsen sætter dig i stand til at gøre – dvs. hvordan du kan skabe værdi for en virksomhed.

  • Headhunter insight: Virksomheder stiller ofte krav til, at et kandidatfelt f.eks. skal have en BA fra en bestemt uddannelsesinstitution. Så tilføj fluks dine uddannelser, hvis du ikke allerede har gjort det.

 

 

LinkedIn profil kompetencer anerkendelser
 

Kompetencer

Tilføj minimum 5 spidskompetencer

Sørg for at indsætte minimum 5 kompetencer i sektionen ”skills”. Det giver ifølge LinkedIn 17 gange flere visninger. (Kilde: LinkedIn 2016) Dine kompetencer er ultravigtige – så ajourfør løbende din liste, så det altid er dine spidskompetencer, der står øverst, f.eks. hvis andre anerkender dig for kompetencer, du ikke selv har tilføjet.

Det er ikke helt ligegyldigt, hvilke kompetencer du har på din liste. Vil du appellere til arbejdsgiverne (og dukke op i søgninger), skal du anvende de specifikke kompetencer, arbejdsgiverne efterspørger. Ved du, hvilke der er efterspurgt i din branche?

Tip 1! Se denne video om, hvordan virksomhederne bruger LinkedIn Recruiter, når de søger efter nye medarbejdere.

Tip 2! Du kan finde lister over de 30 mest efterspurgte kompetencer og egenskaber blandt arbejdsgiverne inden for din og andre brancher her: https://www.finduddannelse.dk/artikler/top-30-kompetencer/

Bed om anerkendelser

I sektionen ”skills” kan du direkte opfordre dine kontakter til at anerkende dig for de kompetencer, du har på din liste. De kan også selv tilføje nogle. Er der nogle personer, hvis kompetencer, du vil anerkende? Det går nemlig begge veje – og du vil tilsvarende optræde på andres profiler.

  • Headhunter insight: Udover at søge på specifikke ”skills” i sektionen med kompetencer kan rekrutteringsfolk også scanne din profil for interessante nøgleord med funktionen ”profile keywords”. Så sørg for at indsætte relevante nøgleord fra top til bund på din profil.

 

 

Medier: Vis, hvad du kan

Indsæt medier i din profil, og skil dig ud. Optræder du på video, eller er du manden eller kvinden bag en produktion? Har du skrevet artikler, lavet oplæg, kampagner eller leveret resultater, som er tilgængelige på print eller digitalt? Så tilføj det, hvis det passer til den røde tråd i din profil.

Ved at tilknytte medier til din profil i form af links, indhold på slideshare.net, oplæg eller noget helt fjerde, fremstår din profil mere skarp og attraktiv. Billeder og medier tiltrækker mere end tekst, og det gør din profil mere levende. Du kan både indsætte medier i dit ”summary”, under din ”erfaring” og ”uddannelse”, og så selvfølgelig under ”publikationer”. Hvorfor nøjes med at beskrive, hvad du er god til, hvis du kan vise det?

 

LinkedIn profil anbefalinger
 

Anbefalinger

Bed om anbefalinger

Kan du få andre til at anbefale dig og fortælle, hvad du er god til? Så udnyt det. At andre vil stå inde for, at du er kompetent, styrker opfattelsen af dig som en fagligt dygtig person. Bed en tidligere leder eller kollega om at lave en anbefaling under de forskellige stillinger, du har haft.

 

 

LinkedIn profil medlem grupper
 

Grupper: Vis dit medlemskab frem på din profil

Er du medlem af en eller flere grupper?

Udover at bliver klogere på et emne eller en branche, har dit medlemskab af en gruppe også den værdi, at den viser omverdenen, hvad du interesserer dig for. Ved at være medlem af (og aktiv i) en gruppe gør du også dig selv synlig for gruppens medlemmer. Og eftersom hele fidusen i at være på LinkedIn jo er at være synlig for de mennesker, som du kan gøre en forskel for – eller som kan gære en forskel for dig – så kan du med fordel udnytte det.

Find grupperne ved at søge på nøgleord. Du kan også se efter grupper nederst i interessante personers profiler, hvis de vel at mærke er medlem af nogle.

De sidste små detaljer…

Der er fire små, men vigtige, ting tilbage på din tjekliste:

1. Har du haft tillidsposter eller lignende?
Anfør gerne disse under punktet ”Organisationer.”

2. Hvilke sprog taler du?
Oplist dem, så omverdenen kan se dine sprogkundskaber. De kan være vigtige i en global virksomhed. Og en vigtig kompetence, som headhuntere søger på.

3. Er din profil ”offentlig”? Hvilke oplysninger finder man om dig, når man søger på Google?
Du kan f.eks. vælge, at din profil skal kunne ses uden at være logget på eller oprettet som bruger på LinkedIn. Vi anbefaler dig, at du er synlig, så din profil skaber værdi for dig. I øverste højre hjørne af din profil finder du ”Redigér offentlig profil og URL”.

4. Har du læst korrektur på alle tekster, ås der ingen stave- og lså-fejl er?
Få evt. hjælp fra en ven eller kollega til at læse korrektur, så din profil fremstår professionel og tillidsvækkende.

Nåede du hele vejen igennem denne tjekliste? Så kan du godt klappe dig selv på skulderen. Vi håber, at du nu sidder med en toptunet LinkedIn-profil, som tager kegler derude og skaber værdi for dig og din næste arbejdsgiver. Held og lykke!

Slut-checkliste: Har du styr på din LinkedIn-profil?

  • Overskriftstekst – hvad skal de læse om dig først?

  • Profilteksten/præsentationen

    • Din baggrund – erfaring/uddannelse/branche
    • Kompetencer – hvad kan jeg?
    • Mål og motivation – hvad jeg vil og hvorfor!
    • Kontaktoplysninger – mobil og mail
    • Søgeord – kompetencer, kvalifikationer, fagområder, værktøjer, metoder, egenskaber, certifikater, specialkursus…
  • Værdiskabende beskrivelser af job, uddannelse, kurser m.m.

  • Kompetencer?

  • Følger du relevante firmaer og grupper?