Alder var ingen hindring for Conny: ”Brug din jobsøgning som en inspirationsproces”

5 min. læsetid
18. januar 2024

38 år på samme arbejdsplads. 28 af dem som leder. 61 år sagde dåbsattesten. Med andre ord kunne Conny sagtens have ladet sig slå ud i sin jobsøgning ved at tænke i begrænsninger. I stedet tog hun jobsøgningen som en unik mulighed for at hente faglig inspiration og prøve nye ting af i sit personlige liv.

”Ta’ imod alt den hjælp, som du kan få”

Jobsøgning var en helt ny situation fra Conny, da hun havde haft sin sidste arbejdsdag i august 2021. 38 år var det blevet til i den samme SFO. Heraf 28 år som leder. Opsigelsen kom dog ikke ud af den blå luft.

SFO’en havde haft faldende børnetal i en årrække, og omstruktureringer betød, at Conny i første omgang fik mulighed for at agere som pædagog ved siden af sin lederstilling. Til slut var der dog ikke yderligere muligheder for fastholdelse. Så den 1. august 2021 var sidste dag i SFO – eller begyndelsen på noget nyt, som Conny nok selv ville formulere det.

Så hvordan griber man sin jobsøgning an, når man sidst var aktivt jobsøgende i 1983?

For det første besluttede Conny at tage imod alt den hjælp, som hun kunne få. Og der lyder kun ros til de ansatte ved både A-kasse og jobcenter.

”Dagpengesystemet er ikke særlig sjovt, men det er jo ikke de ansattes skyld. De er der jo for at hjælpe dig. Tænk på det som en fodboldkamp. I stedet for at du skal løbe udenom 11 modstandere, så gør dem til dit hold. Så går det meget lettere.”

”Man skal være nysgerrig, når der åbner sig noget nyt”

Udover hjælpen fra A-kassen og naturligvis jobcenteret havde Conny en lønsikring, som tilbød individuelle jobsøgningsforløb hos ballisager. Hendes konsulent kom med det råd, at hun skulle være opsøgende på mulige virksomheder og ikke mindst vise sine omgivelser, at hun var jobsøgende.

De to råd tog Conny i den grad til sig.

Da arbejdet med CV og ansøgning var godt på plads, satte Conny for alvor skub i sin ambition om at være opsøgende i forhold til mulige arbejdsgivere. Corona spændte til tider ben, men hun rakte stadig ud til daginstitutioner, SFO’er, børnehaver, og hvad der ellers gav mening og energi i forhold til hendes jobprofil. Det gav hende to fordele.

For det første betød det, at det var nemmere at holde gejsten i jobsøgningen. Der var hele tiden nye virksomheder og kontakter, som hun kunne række ud til. For det andet fungerede besøgene som en faglig udviklingsplatform.

”Det gav meget at komme ud og besøge daginstitutioner og SFO’er. Når man har været leder i mange år, har man jo fundet en måde at gøre tingene på. Det var forfriskende at komme ud og opleve… ”nå, sådan gør de her. Det var smart.” Det gav en masse inspiration og også nogle udviklende samtaler med de ledere og ansatte, der viste mig rundt. ”

Ser man på data, så kunne Connys lange erfaring som leder have været en hæmsko. Ifølge Rekrutteringsanalysen 2020 er der en generel bekymring for at ansætte en leder i et ikke-leder job.

Dette gælder både motivationen i forhold til at søge jobbet (24%), ansøgerens forventede lønniveau (31%), samt om ansøgeren vil savne det ledelsesmæssige ansvar (34%). Det er på trods af, at kun ganske få har dårlige erfaringer med at ansætte tidligere ledere i ikke-lederjob (4%).

Også her oplevede Conny, at de personlige besøg gjorde en positiv forskel.

“Jeg gjorde meget ud af at holde kontakten efter mine besøg og vise, at jeg var interesseret i arbejde på alle niveauer. Jeg har været leder i mange år. Det behøver jeg ikke at være mere. Det er jo børnene, der giver mig energi og dem, som jeg gerne vil være noget for. Det var derfor også en hjælp, at jeg de sidste par år havde haft mere tid ude ved børnene, samtidig med at jeg var leder.

Hvorfor ’nøjes’ med netværket, når man også kan bruge avisen?

Udover de mange besøg på potentielle arbejdspladser tænkte Conny i nye baner, når det kom til at vise omverdenen, at hun var jobsøgende.

Startskuddet kom dog ikke fra hende selv, men fra Herning Folkeblad, der gerne ville lave en portrætartikel om hende efter de mange år som SFO-leder, der indlysende giver en bred berøringsflade.

”Jeg er rigtig glad for artiklen om mig, fordi jeg synes, at den viste, hvem er jeg på arbejde. Og jeg kunne mærke, at den var med til at åbne døre, når jeg sendte den med og inviterede mig selv på besøg ude ved potentielle arbejdsgivere. Man ville gerne ”se giraffen”.”

Det fik Conny til at tænke. For hvem kunne egentligt bedst beskrive hende på arbejde? De bedste måtte være kollegaer, børn og forældre fra hendes gamle SFO.

”Jeg har altid godt kunnet lide film og it, så jeg spurgte min gamle SFO, om jeg måtte komme forbi og låne børn og forældre til en video, hvis de havde lyst til at fortælle lidt om vores tid sammen. Det måtte jeg godt, og den video giver jo et helt andet billede af, hvem jeg er, end nogen ansøgning nogensinde kan gøre.”

Det er desværre ikke muligt at vise videoen, da der ikke er indhentet tilladelse fra forældre og børn.

Den rullende vikar – hvorfor lade sig begrænse af afstanden?

Man fornemmer nok allerede, at Conny ikke rigtig tænker i begrænsninger, men derimod er åben for anderledes måder at løse et problem. Og afstanden til job var hurtigt et element, som hun også havde en anderledes løsning på.

”Jeg var til foredrag med Ayo Hansen, der lever i telt og autocamper. Efter det foredrag kunne jeg bare mærke, at det var en ide, som jeg måtte forfølge. Det er tit svært at få vikarer ved sygdom, fordi afstanden naturligt spiller en rolle. Det gav mig ideen til ’den rullende vikar’. Så jeg har købt en autocamper, så jeg både kunne søge bredere geografisk – og skulle der ikke lige være et fast job, så vil jeg slå mig op som ’den rullende vikar’.”

Så hvordan endte det for Conny?

I november 2021 fik Conny autocamperen leveret, men planerne for ”den rullende vikar” har Conny i første omgang sat på standby. Der venter nemlig et nyt job lige om hjørnet. I første omgang et vikariat frem til sommerferien, men med mulighed for fast ansættelse.

Og autocamperen? Den bliver brugt. For Conny er klar på nye eventyr. Så hvorfor skulle hun bruge 30 minutters transport hver vej, når man kan bo lige i nærheden af skolen i autocamperen? Det giver også mulighed for at komme tæt på den smukke vestjyske natur og finde de små eventyr i hverdagen. Begrænsninger er der i hvert fald ingen grund til at have.

Ene Krog
Ene Krog Direktør

Vil du høre mere om, hvordan I kan hjælp medarbejderne videre med outplacement?

Lav en professionelt og menneskeligt håndteret opsigelsesrunde. Og hjælp de opsagte godt videre med et outplacementforløb. Vi guider jer i opsigelsesprocessen og de opsagte med outplacement.

Send os en forespørgsel ved at udfylde formularen – vi vender tilbage snarest muligt.

image_printUdskriv eller gem som PDF