Når digitalisering i jobcenteret skaber fællesskab

3 min. læsetid
09. februar 2022

Susanne var som afdelingsleder i Ringkøbing-Skjern Jobcenter ikke i tvivl. Selvfølgelig skulle de genkøbe JobSpot i efteråret 2021. For hvem siger nej til en mere smidig dialog med de jobsøgende, bedre jobsøgningsmateriale fra borgerne og et fælles udgangspunkt for jobkonsulenterne som hinandens sparringspartnere og kollegaer.

I september 2019 fik afdelingsleder, Susanne Nielsen, til opgave at tilpasse og sørge for implementeringen af Konsulenthuset ballisagers jobsøgningsplatform, JobSpot. Digitalisering i jobrådgivningen var den naturlige vej frem.

Efter en grundig forberedelsesperiode var de i januar 2020 spændte og høje på den kommende implementering. Lige tids nok til, at landet lukkede ned.

Effektiv implementering kræver vilje og konsistens

Det er langt fra optimalt at skulle implementere et nyt digitalt system, når alle medarbejdere er hjemsendt pga. COVID-19.

Alligevel er Jobcenter Ringkøbing-Skjern lykkedes med at få JobSpot godt implementeret hos rådgiverne, selvom det helt klart havde været mere effektivt, hvis jobkonsulenterne havde kunne sparre med hinanden hen over kaffemaskinen. Det har både krævet vilje og et kontinuerligt fokus på de nye muligheder med platformen.

”Vi har prøvet at holde gryden i kog ved at have JobSpot på den online agenda både med input fra ballisager og os selv. Og noget må have virket. For nu hvor vi er tilbage på kontoret, kan jeg jo se, at der er flere, der bruger det. Nu kommer de gode historier ikke kun fra mig, men også i høj grad fra rådgiverne.”

”Nu høster vi gevinsten”

Efter medarbejderne har været tilbage på kontoret i løbet af efteråret, er Susanne tydeligt begyndt at se, hvordan JobSpot har fået ben at gå på i afdelingen.

Hun hører jævnligt rådgiverne henvise til videoer og dokumenter fra platformen, når de taler med jobsøgere. Og ikke nok med det, snakken går også kollegaerne imellem.

”Jeg kan jo høre blandt rådgiverne, at det er blevet mere en del af deres daglige tale nu. Det giver os klart et fælles fundament at støtte os op af, når vi taler med jobsøgerne. Så i stedet for, at alle henviser til forskellige hjemmesider, så henviser rådgiverne til JobSpot. Det gør dialogen med borgerne mere smidig, når rådgiverne har samme konkrete udgangspunkt, de kan henvise til. Det ser jeg som en stor fordel.”

Susanne peger på, at JobSpot bl.a. bidrager til at aflaste rådgiverne i det daglige og samtidig er med til at udvide dialogen i selve rådgivningen. For nu går jobsøgeren også hjem og undersøger ting selv. Nogle kommer endda inspireret tilbage og er selv er med til at sætte dagsordenen på mødet.