Tag hånd om din opsagte kollega

5 min. læsetid
18. januar 2024

Du er lettet over, at du stadig har dit arbejde efter seneste opsigelsesrunde, men samtidig har du ondt i maven på vegne af din opsagte kollega. Vi fortæller dig, hvordan du bedst hjælper din kollega gennem krisen.

I løbet af dit arbejdsliv vil du formentligt flere gange opleve, at en god kollega bliver afskediget.

Hos Konsulenthuset ballisager er vi i vores outplacementforløb hver dag i kontakt med personer, der er har mistet deres arbejde. Vedkommende, der bliver afskediget, står i en sårbar position, og det kan være en både svær og ubehagelig situation for de kollegaer, der fortsat skal blive på arbejdspladsen.

Når vi taler med de opsagte medarbejdere, fremhæver de ofte, hvordan deres kollegaer gjorde en forskel i en svær situation.

Faktisk kan gode kollegaer være afgørende for, at man kommer mere helskindet igennem oplevelsen med en fyringssituation. Vi har samlet fem simple råd, der gør det lettere for dig at tage kærlig hånd om din opsagte kollega.

1. Træd i karakter

De fleste kender udtrykket ‘elefanten i rummet’. Elefanten i rummet refererer til det, som er indlysende for alle. Det, som alle ved, kan se og mærke, men som ingen adresserer eller taler om, fordi det på en eller anden måde er svært at bringe på banen.

Det første, vi vil råde dig til, er at tage bladet fra munden. Selvom det kan være ubehageligt at italesætte opsigelsen, så spørg din kollega – gerne på tomandshånd – hvordan vedkommende har det.

Når du gør det, skal du være indstillet på at rumme svaret, der ikke nødvendigvis er positivt. Det er er lettere sagt end gjort og kan især være svært, hvis du er på en arbejdsplads, hvor der ikke typisk bliver talt højt om følelser.

En mur af tavshed er den mest ubehagelige oplevelse for langt størstedelen af de opsagte medarbejdere, vi taler med. De føler sig kørt ud på et sidespor fra den ene dag til anden, forklarer karriererådgiver hos Konsulenthuset ballisager, Jens Haugbølle Piihl.

Han giver professionel sparring til opsagte medarbejdere, der skal igennem et outplacementforløb med fokus på det næste kapitel i deres arbejdsliv.

Selvom din kollega er tydelig berørt af situationen – eller måske det stik modsatte, hvor vedkommende undviger at snakke om opsigelsen, så skal I ikke have berøringsangst for at spørge ind til, hvordan det går. Åbenhed og støtte fra omgivelserne gør svære situationer lettere at komme igennem.

2. Husk inddragelsen

Det er ofte tiden mellem opsigelsen og den sidste arbejdsdag, der er svær at håndtere.

Alle på arbejdspladsen ved, hvad der venter, og alligevel går hverdagen sin vanlige gang.

Din kollega sætter pris på, hvis du opfører dig præcis som, før opsigelsen blev annonceret. En afskedigelse smitter ikke, og den opsagte kollega kan nemt tage det personligt, hvis du skifter adfærd fra den ene dag til den anden.

Det er vigtigt, at din kollega føler sig som en del af fællesskabet helt indtil sidste dag.

Tag din kollega med på råd i en faglig kontekst, så vedkommende kan mærke, at deres faglige vurdering stadig tæller eller opmuntre til at deltage i fredagsbaren, selvom vedkommende stopper inden længe.

“Vedkommende skal lige have lov til at komme sig ovenpå chokket, og det er forskelligt, hvor mange dage det tager at bearbejde. Det kan være tyngende at blive inddraget, før man er klar til det. Men det er aldrig for tidligt at spørge: ”Hvordan har du det?”, fortæller Jens Haugbølle Piihl.

 

3. Vær proaktiv – Del dit netværk

De jobsøgende, vi møder, værdsætter, at deres tidligere kollegaer har taget (med)ansvar for at sende dem godt videre.

Falder du over et relevant jobopslag, er det oplagt at prikke din kollega på skulderen. Måske du endda kan gøre brug af dit eget netværk og lægge et godt ord ind hos en tidligere arbejdsgiver.

Du kan også tilbyde at være reference, når potentielle jobs melder sig eller bare skrive en anbefaling af din kollega på LinkedIn.

Det, der er en lille gestus fra din side, kan betyde meget for din kollega.

“Vi kan se, at dem, der er gode til at bede om hjælp til CV og ansøgning, og dem der taler med netværk og kolleger om nye muligheder i andre virksomheder, er også de kandidater, der kommer hurtigst tilbage i job,” siger Jens Haugbølle Piihl.

Men her er det igen afgørende, at du fra start har vist åbenhed og støtte til din opsagte kollega.

“Det er ekstremt svært for folk at bede om hjælp, hvis ikke kollegaerne fra start har trådt i karakter og har tilkendegivet, at de gerne vil hjælpe, når vedkommende er klar til det,” forklarer Jens Haugbølle Piihl.

 

4. Respekter din kollegas grænser

Det at have et job har stor betydning for vores selvværd, selvtillid og selvforståelse. På samme måde er det at være en del af et fællesskab på en arbejdsplads i høj grad en del af vores identitet. Derfor er det også ekstra hårdt, når vi mister jobbet.

Vi reagerer alle forskelligt på at blive afskediget og det er vigtigt, at du respekterer din kollegas måde at håndtere situationen på.

For nogen kan det være overvældende at blive konfronteret med velmenende spørgsmål. Hvis du oplever, at det er tilfældet med din kollega, kan du i stedet vælge at række ud på en måde, der ikke forpligter.

“Send en mail, hvor du giver udtryk for, at du gerne vil være til rådighed, hvis der er brug for det. Så har vedkommende mulighed for at række ud, hvis der er behov for en snak. Og følg op igen senere, så du viser, at vedkommende ikke er glemt,” siger Jens Haugbølle Piihl.

5. Bevar professionalismen trods venskabet

Du er lettet over, at du stadig har dit arbejde efter seneste opsigelsesrunde, men samtidig har du ondt i maven på vegne af din opsagte kollega. Det kan være svært at finde balancen mellem at være en god kollega og at være loyal overfor sin arbejdsplads.

“Du kan godt vise dit venskab ved at lægge ører til, men pas på ikke at følge trop og tale ledelsen ned. Du bliver nødt til at fokusere på din fremtid som medarbejder i virksomheden. Hjælp i stedet din kollega med at fokusere på de styrker, evner og talenter, vedkommende skal sætte i spil i et fremtidigt arbejde,” understreger Jens Haugbølle Piihl.

I perioden efter afskedigelsen kan det være svært at bevare motivationen, for lige pludselig bliver den opsagte medarbejder udelukket fra møder og vigtige detaljer om fremtiden.

Derfor kan det ofte være en god idé for virksomheden, at lederen tager en opfølgende snak med den opsagte medarbejder, hvor der bliver lagt en plan for den sidste tid.

Ene Krog
Ene Krog Direktør

Vil du høre mere om, hvordan I kan hjælp medarbejderne videre med outplacement?

Lav en professionelt og menneskeligt håndteret opsigelsesrunde. Og hjælp de opsagte godt videre med et outplacementforløb. Vi guider jer i opsigelsesprocessen og de opsagte med outplacement.

Send os en forespørgsel ved at udfylde formularen – vi vender tilbage snarest muligt.

image_printUdskriv eller gem som PDF