Stopper sproget i dit jobopslag den perfekte kandidat fra at søge?

5 min. læsetid
18. januar 2024

”Nu stopper I!”, tænker du sikkert. ”Sproget i mit jobopslag har da ikke betydning for, hvem der søger.” Men jo, vi er faktisk dødseriøse.

Sproget i dit jobopslag kan afholde kompetente kandidater fra at søge. Undersøgelser viser, at jobopslag med bestemte ord betyder, at nogle ansøgere afholder sig fra at søge. Det kan enten være gennem ubevidste henvisninger til køn i valget af ord, men du kan også ’skræmme’ forskellige personlighedstyper ved at bruge ord, som de ikke kan identificere sig med.  Det kalder man ’biased sprog’.

Her er 7 gode råd og en ordliste til at sikre et mangfoldigt felt af ansøgere, så din virksomhed kan finde det bedst mulige match.

Lækkerhed i dit jobopslag, som alle typer tænder på

Det er blevet tid til at rekruttere en ny medarbejder i din virksomhed. Du skriver et jobopslag til stillingen med en liste over ønskede kompetencer, og du laver endda en kæk formulering om virksomhedens atmosfære. Der er ikke noget at være i tvivl om, så du svinger selvsikkert opslaget ud i havet af jobsøgere.

Og det kan sagtens ske, at det vækker opsigt. Men er dit jobopslag spækket med biased sprog, er der en risiko for, at den helt rigtige fisk ikke bider på.

En undersøgelse fra den internationale søgemaskine til jobannoncer, Adzuna, viser, at 60% af virksomhederne bruger maskulint ladede ord i sine jobopslag. Det betyder, at potentielle kvindelige kandidater ikke søger jobbet.

Undersøgelsen viser, at årsagen til dette ikke er, at kandidaterne ikke kan genkende egne kompetencer i listen med kriterier.  Snarere er grunden, at kandidaterne – bevidst eller ubevidst – ikke kan identificere sig med den kultur, som virksomheden udstråler gennem jobopslaget.

Det samme gælder naturligvis i forhold til personlighedstyper og alder. Hvis jobopslaget emmer af slang og ”rap på replikken”, så ekskluderer du mange potentielle kandidater fra at søge. Hvis det ikke er en essentiel del af jeres virksomhedskultur – eller et krav for jobfunktionen at være ung eller i det mindste ’ung med de unge’, er det et dårligt argument, at du bare gerne ville lave et frisk indslag i oceanerne af opslåede stillinger.

Du kan også læse mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med rekruttering her.

Fordomme forhindrer – hvad kan du gøre?

Det er menneskeligt at have fordomme – især dem, vi ikke er klar over, vi har. Måske forestiller du dig en bestemt type til at besætte stillingen, så dine ord kommer ubevidst til at appellere til et bestemt køn, alder, etnicitet, når du skriver jobopslaget.

Så hvordan sikrer du dig, at det er den mest egnede til jobbet, der søger? Og at dit sprog i jobopslaget ikke skræmmer kandidaten væk?

Du er sikkert allerede opmærksom på ikke at lyde for akademisk i jobopslaget for ikke at ”tabe” en stor gruppe ansøgere. Ved at forholde dig til valget af dine ord tiltrækker du mange flere profiler end kun akademikere, og på samme måde kan du (om)formulere dig, så du breder nettet endnu længere ud og sikrer dig en mangfoldighed af personlighedstyper, alder, etnicitet og naturligvis også køn.

Nogle kompetencer kan være skarpt formuleret og svære at finde alternativer for – især hvis disse ord samtidig er fagbegreber inden for din branche. Er det tilfældet, kan du forsøge at lege lidt med ordene. Kan du ikke gå på kompromis med dig selv og ordvalget, kan du fokusere på at neutralisere andre ord og formuleringer, så tonen udlignes.

En udvidet værktøjskasse

Det kan være svært at spotte ord og formuleringer, der er biased eller fordomsfyldte. Netop fordi ordene er diskrete. Vi er ikke trænet til at tænke over ordenes ”genlyd”.

Her er 7 tips til at neutralisere sproget i dit jobopslag:

1) Sørg for at stillingsbetegnelsen er neutral.

De fleste af os har stadig svært ved af afkode ”brandperson” fremfor brandmand. Men måske kan du komme uden om problematikken ved at stille spørgsmål? Eller bruge dit firmas navn eller produkter i overskriften.

Eks: Vil du bruge dit liv på at redde liv? Byens brandvæsen søger nye kollegaer.

2) Kig dine ord igennem og overvej, om de har en bestemt tone. Nogle ord er mere maskulint ladede og andre mere feminint ladede – erstat med et neutralt alternativ.

Prøv dette lille eksperiment: Hvem ser du for dig med alder, køn og type, når du læser ordet ’flittig’? Hvad med ordet ’handlekraftig’? Begge ord beskriver samme kvalitet i en medarbejder, men de har slet ikke samme klang. Prøv med ordet ’effektiv’ i stedet.

Det samme gælder ift. personlighedstyper eller alder. Så leder du efter en ninja eller troldmand, hvad enten det er i regnskabsafdelingen eller som projektleder, skal du nok ikke regne med, at ret mange over 50 år vil søge.

Længere nede finder du vores ordliste

3) Hvis du har en liste over ønskede kompetencer, så overvej, om alle er vigtige at have med i jobopslaget.

Primært kvindelige kandidater har en tendens til kun at søge jobs, hvor de møder mindst 90 procent af kriterierne. Det uddyber Morten Ballisager i en artikel om jobsøgning til FINANS. Er nogle af kompetencerne nogen, kandidaten kan blive lært op i, i stedet for at skulle mestre?

4) Beskriver du atmosfæren på arbejdspladsen, så prøv at holde øje med, om det, du skriver, ekskluderer en bestemt gruppe.

Skriver du for eksempel, at jeres medarbejdere ofte tager en fredags-øl sammen sidst på ugen, vil den del af befolkningen, som ikke drikker alkohol, måske ikke søge.

5) Bruger du et billede til stillingsopslaget, så vær meget opmærksom på, hvilken type menneske du portrætterer.

Se på køn, alder, hudfarve – billeder siger mere end tusind ord, og din ansøger skal kunne spejle sig i billedet for at se sig selv i virksomheden.

6) Få nogle sprogligt stærke i dit netværk til at give dig feedback på, om de får et meget klart billede af køn, alder og etnicitet.

Er det tilfældet, så skal du måske ind og kigge på ordene i dit opslag igen. Måske kan de ovenikøbet hjælpe med, hvilke ord du skal forsøge at udskifte?

7) Du kan også hyre professionelle til at hjælpe dig med rekrutteringsprocessen.

Ud over at du får en uvildig part og et ekstra sæt øjne, så sikrer du også, at dit jobopslag er gennem professionelle hænder, der kun går op i at skaffe dig det bedst tænkelige kandidatfelt – samt at hele processen bliver kørt uden bias.

Hvis du er nysgerrig på, hvordan vi i Konsulenthuset ballisager kan hjælpe dig med at finde den helt rigtige medarbejder, så læs mere her.

Når du som arbejdsgiver er mere inkluderende og upartisk i dit jobopslag, tiltrækker du mere talent. Det siger sig selv, at jo flere valgmuligheder du har, jo større er chancen for, at du finder det perfekte match mellem job og ansøger.

Et ballisager-bud på ord og alternativer:

Bemærk ordlisten er lavet som inspiration til andre formuleringer, som man kan bruge i jobopslag for at få den samme eller næsten det samme indhold. Det er derfor ikke nødvendigvis synonymer i traditionel forstand.

Vores samling af ord skal ikke forstås som ’dårlige’ ord med ’gode’ alternativer. Den er blot en oversigt over ord, der kan give (uønskede) associationer i bestemte sammenhænge.

Listen er ikke udtømmende – og vi hører meget gerne fra dig med dine ord på kommunikation@ballisager.com

Ene Krog
Ene Krog Direktør
Hele landet
Tlf. 24 82 08 32

Hjælp til rekrutteringsprocessen? Skriv til Ene, og kom i gang nu

image_printUdskriv eller gem som PDF