Bliv et hit til jobsamtalen – Vær bevidst om egne udfordringer ift. jobbet

2 min. læsetid
02. december 2020

 

Jobsamtalen er nærmest en disciplin i sig selv, når man skal have et nyt job. Der er rig mulighed for at brillere og få jobbet – eller at lave fejl og spille sig selv af banen. For 10. gang har Konsulenthuset ballisager spurgt de danske virksomheder om, hvad de foretrækker, når de skal ansætte – og jobsamtale-trumferne ændrer karakter i år. Nu bevidsthed om egne udfordringer og selvindsigt blevet et vigtigt parameter. 

 

Tillykke – du er blevet indkaldt til jobsamtale, og det betyder, at du er et skridt nærmere en kontrakt og en ansættelse. Det betyder også, at du gennem din ansøgning og dit CV er lykkedes med at vise, hvorfor du er det rigtig match i forhold til virksomheden og til jobbet.

Nu venter der en jobsamtale forude, som du skal forberede til, så du øger dine chancer for at få jobbet. Men hvordan forbereder du dig bedst? Det gør du blandt andet ved at kende dig selv og dine svagheder i forhold til jobbet.

Det viser resultaterne fra Rekrutteringsanalysen 2020, der er den 10. i rækken fra Konsulenthuset ballisager. Morten Ballisager, der er direktør, har kommenteret på tendensen.

Du kan læse mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med rekruttering her.

 

Vær åben omkring både forcer – men også svagheder

Som noget nyt prioriterer en lang række virksomheder, at man som ansøger skal være bevidst om, hvad ens udfordringer vil være i forhold til jobbet.

Det er primært vigtigt for de offentlige virksomheder samt store private virksomheder med 50+ medarbejdere. I det offentlige er netop selvindsigt til jobsamtalen mere vigtig end f.eks. at stille gode, relevante spørgsmål.

 

Hvilken kandidatadfærd til jobsamtaler vurderer du generelt mest positivt (max 3 krydser)

 

Selvindsigten er ved at være en decideret jobsamtale-trumf”, fortæller direktør Morten Ballisager, der er idémanden bag analysen.

”Det er fortsat vigtigst, at man brager igennem med en klokkeklar motivation. Men selvindsigten stiger i betydning. Det er måske et udtryk for en ny organisering af arbejdet, hvor man i stigende grad arbejder i selvstyrende teams med høj grad af selvledelse. I de sammenhænge er det vitalt, at man kender egne forcer og svagheder godt, at man kender egne grænser, og hvem man er god sammen med. Uden den selvindsigt kan man havne i mange uheldige situationer indenfor moderne organisering af arbejdet”.

 

Analysen viser også, at selvindsigten spiller en mindre rolle i de mange små danske virksomheder. Her vil man hellere have en imødekommende og smilende performance på jobsamtalen fremfor selvindsigten.

”På de små arbejdspladser er relationerne vigtigere end opgaverne. Her skal man svinge sammen. Dårlige relationer rokker både mere her. Så pyt med selvindsigten, bare stemningen er god til frokosten – sat på spidsen”, forklarer Morten Ballisager.

 

Tal ordentligt om din gamle arbejdsplads

I Rekrutteringsanalysen 2020 har arbejdsgiverne desuden fortalt hvilken adfærd, der giver flest minuspoints. De to største turnoffs for virksomhederne er manglende øjenkontakt og negativ omtale af tidligere chefer.

 

Jeg har desværre oplevet en del jobsøgere, der begynder at tale negativt om en tidligere chef. Ofte for at forklare et job-stop i karrieren. Men det er tynd is at komme ud på, for selvom man vitterligt har været udsat for en dårlig leder, så kommer det tit til at virke selv-retfærdiggørende. Og sådan nogle typer er man bekymret for at få om bord. I de tilfælde skal jobsøgerne nøjes med at forklare, at man havde dårlig kemi med chefen”, anbefaler Morten Ballisager.

 

Hvilken kandidatadfærd til jobsamtaler er for dig generelt mest negativ? (max 3 krydser)