Den ultimative huskeliste, når du skal til jobsamtale online
Online-jobsamtaler var allerede udbredt inden COVID19, men pandemien har i dén grad accelereret udviklingen.
Her kommer vores bedste råd til, hvad du skal være særligt opmærksom på ved den digitaliserede version af en jobsamtale. For det ER da anderledes at skulle møde sin måske kommende arbejdsgiver online, hvor alle nonverbale signaler skal trænge igennem en lille skærm.
Det kan give nervøsitet på en helt ukendt måde at skulle (brand)tale til en computer, så gør dig selv dén tjeneste at dobbelttjekke det tekniske og praktiske – og forbered dig gerne 10% ekstra på dine svar.
-
92% af virksomhederne vil bruge online samtaler i samme grad eller i højere grad end før COVID-19.
Kilde: Rekrutteringsanalysen 2020. Udgivet af Konsulenthuset ballisager.
Inden jobsamtalen online – hav styr på teknikken
- Sæt din telefon på lydløs og tilslut PC-oplader. Sørg for, at din computer er opdateret. Sluk alle notifikationer på computer. Og ALLE lyde.
- Sørg for det bedst mulige internet. Det betyder bl.a., at du skal lukke alle unødige browservinduer og eventuelt bede andre i husstanden, om at hoppe af nettet
- Brug evt. en ekstern mikrofon – dårlig lyd kan komme til at forstyrre uforholdsvis meget for din modpart. Det er bedre at bruge mikrofonen og høretelefonerne fra din telefon end at leve med dårlig lyd fra computeren.
- Brug nogle bøger under din computer, så du kigger ind i kameraet, uden at du altid skal kigge op eller ned. Vær opmærksom på faktisk at gøre det; at kigge ind i kameraet. Det er jo ofte gerne dér, man kan se din gnist.
Hvad fanger kameraet – overvejelser omkring baggrund
- Tjek din baggrund. Sørg for, at den er ryddet op og præsentabel, og tænd gerne alle lamper i rummet, så baggrunden ser indbydende, hyggelig og venlig ud. Bemærk dog at blinkende LED-kæder til pynt ikke tæller positivt i det regnestykke.
- Særligt til stillinger, hvor dine personlige kompetencer er i spil, kan du overveje, som du skal have din guitar eller egne malerier stående i din baggrund – om muligt. Det er dog vigtigt, at det ser pænt og professionelt ud. Ellers er det bedre at undlade.
- Du kan også overveje at bruge de automatiske sløringsmuligheder eller præfabrikerede baggrunde, som nogle systemer har. Det kræver dog, at du kan teste det i forvejen. Tjek om det ser ordentligt ud, når du bevæger dig lidt rundt på stolen. Det kan være meget distraherende for den anden part, hvis toppen af dit hår pludselig forsvinder, eller du ”mister” et øre.
- Hvis du ikke har mulighed for at teste ind i det system, som du bliver indbudt til samtale i – fx teams – kan du lave et tjek i forhold til computerens kamera. På PC kan du finde app’en “Kamera” og se, hvordan du ser ud. Her kan du også optage dig selv, hvis du vil øve dig og lave en ‘prøve-samtale’. På mac kan du lave samme øvelse i “Photo Boot”.
- Test med en veninde eller ven en time før samtalen, at alt det tekniske spiller, som det skal.
-
20% af arbejdsgivere synes, at det mest negative ved online samtaler er teknikken, der driller.
Kilde: Rekrutteringsanalysen 2020, udgivet af Konsulenthuset ballisager
Skab rammen for succes
- Sørg for, at du sidder så uforstyrret som muligt. Hvis andre i husstanden er hjemme, så aftal, at de tager sig af alt udefrakommende. Gøende hunde, håndværkere og ringeklokken kan man ikke nødvendigvis styre – men det giver ro, at man ved, at andre tager sig af det.
- Hav kaffe-/tekoppen klar, og husk et glas vand – en lille ting, der gør mødet mere naturligt. Tænk over, at koppen også fortæller noget om dig – er det den hjemmelavede kop fra din datter eller den lækre fra Royal Copenhagen?
- Selvom du sidder hjemme, så sørg for, at din fremtoning, herunder dit tøj (og sko!) matcher jobbet. Udover at det er med til at sætte dig i den rette stemning, så viser det også din forhåbentlig kommende arbejdsgiver, at du tager samtalen seriøst. Og ja – sko betyder også noget. Hvis du nu skal hente noget under samtalen – mod forventning, for du har jo samlet alt, hvad du kan ske at skulle vise! – så ser det bare ikke godt ud, at du har hjemmefutterne med kaninører på.
-
Den tredje største bekymring ved online samtaler er for arbejdsgiveren, at det er svært at holde øjenkontakten.
Kilde: Rekrutteringsanalysen 2020. Udgivet af Konsulenthuset ballisager
Under samtalen
- Sid klar 10 minutter før samtalens start – præcis som du ville til en rigtig samtale.
- Brug kropssproget så godt, som det lader sig gøre. Fx ved at læne dig lidt frem (viser interesse), smile (man kan komme til at se helt tom ud i ansigtet, når man lytter og er koncentreret), og tænk over at gestikulere til at understøtte dine ord (hvis du bruger hænderne, hjælper de dig med at skabe lidt liv og bevægelse på skærmen).
- Sørg for, at du kan se dig selv på skærmen. Pas på, at du ikke sidder alt for tæt på skærmen – c. 40-50 cm fungerer rigtig fint. Tænk også på at smile lidt. Vi har alle en tendens til at se alvorlige ud, nogle endda decideret afvisende, når vi koncentrerer os.
- Hvis du har forberedt en præsentation, så brug evt muligheden for at præsentere en enkel slide sammen med din præsentation (ved at dele skærm). Husk at teste skriftsstørrelser og billeder, så de ikke bliver for små, når de bliver delt.
- Selvom du har lavet verdens bedste præsentation, så sørg for, at den ikke er på for længe. Selvom øjenkontakten er digital, er den vigtig.
- Hav gerne sendt din præsentation på forhånd – og tilbyd selvfølgelig at sende den efterfølgende.
- Skriv navn og jobfunktionerne ned på deltagerne i samtalen. Det gør det nemmere at huske, og at du ikke blander HR-medarbejderen sammen med medarbejderrepræsentanten.
- Vær 110% skarp på både din elevatortale, dine styrker og udviklingsområder, de gode eksempler, og de andre svar, du har forberedt. Onlinemøder levner mindre plads til ”fyld” og kræver, at du er mere klar, præcis og kortfattet i dine svar.
- Hvis du skal præsentere en case, så sørg for, at den er åben, og du ikke har en masse andre vinduer åbne, så du skal sidde og rode efter den – og måske endda kommer til at åbne den forkerte.
- Hvis du har forberedt noget, som du skal vise på internettet, så sørg for at have lukket dine andre internetfaner. Det rager ikke din kommende arbejdsgiver, om du er ved at købe en ny cykel eller nye sko – eller ved at undersøge træningsstart for folkedans.
- Hav post-its og dine noter klar. Brug evt. et online notesprogram, eller en digital version af forberedelsesskemaet, så du ikke skal kigge ned.
- Hav eventuelt en iPad stående i dit synsfelt, så du kan tilgå forskellige ting uden, at komme til at gøre noget uheldigt på samtalecomputeren.
Del artiklen
Læs også
Disse relaterede artikler