Senior? Sådan lander du dit næste job

8 min. læsetid
18. januar 2024

Hører du, på papiret, til senior-gruppen (+55 år)? Og er du på jagt efter et nyt job? Så kan vi glæde dig med at aflive myten om, at der er højere ledighed blandt seniorer sammenlignet med andre aldersgrupper – det er der ikke. Men det betyder ikke, at der ikke findes særlige råd til jobsøgende seniorer. Det gør der. Og dem har vi samlet til dig i denne artikel, hvor du får vores og arbejdsgivernes bedste jobsøgningsråd, så du lander i ”Ja – helt sikkert”-bunken og kommer tættere på det job, der passer til dig. Vi runder hele molevitten af med tips til at tackle tre typiske ”senior-dilemmaer”.

 

Myte punkteret: 25-39-årige har højest ledighed

Kilde: Danmarks Statistik
 

Virksomhedernes råd til jobsøgende seniorer

Hvert år tager vi temperaturen på virksomhedernes rekrutteringsadfærd og præferencer og samler den viden i en rekrutteringsanalyse. Som noget nyt har vi i år spurgt virksomhederne om deres erfaringer med og råd til seniorer på arbejdsmarkedet. Og der er både godt nyt og gode råd:

 
Jobsøgningsråd til ledige seniorer Rekrutteringsanalysen 2018
 

#1 Fokusér på din motivation fremfor din erfaring

Går du og tænker, at din største trumf i jobsøgningen er din erfaring? Det bør det ikke være – i hvert fald ikke, hvis man spørger virksomhederne.

Flest arbejdsgivere opfordrer nemlig seniorer til at fokusere på deres motivation fremfor deres erfaring. Det tyder på, at arbejdsgiverne bekymrer sig mere for, om du nu er motiveret for jobbet og opgaverne, eller om du blot skal have tiden til at gå, indtil du kan gå på pension. Kom de uhensigtsmæssige tanker i forkøbet eller fej dem af banen ved tydeligt at vise, at du er motiveret for at arbejde hos virksomheden i en bestemt stilling/funktion.

”Men skal jeg så slet ikke slå på min erfaring”, tænker du måske. Jo, det skal du. Men kun til en vis grad. Det er værdifuldt for virksomhederne, at du har erfaring med a, b, c og d. 63% af virksomhederne svarer i Rekrutteringsanalysen 2018, at de nyder godt af seniorers erfaring. Men det betyder bare ikke, at du ukritisk skal redegøre for din erhvervserfaring fra a-z. Skab i stedet en balance i dit ansøgningsmateriale, hvor du fokuserer lige dele på din motivation og din erfaring.

 
  • Kommunikationsråd: Du skal ikke fortælle alt, hvad du har lavet – men det vigtigste

    Du er ikke forpligtet til at redegøre for din erfaring fra første til seneste job. Dyk ned i din erhvervserfaring, og overvej om den primært har historisk interesse, eller den pågældende erfaring kan relateres til noget målrettet ift. det job, du søger.

 

Vær nysgerrig – og pas på med ’Kloge Åge’

Det er ikke ligegyldigt, hvordan du præsenterer din erhvervserfaring i dit ansøgningsmateriale og til jobsamtalen. Pas på med at fremstå som Kloge Åge, der ved, hvordan tingene skal være eller skal gøres. Lad din erfaring tale for sig selv. Og tag kegler ved at demonstrere din nysgerrighed overfor virksomhedens udfordringer.

 

#2 Forklar, hvordan dine kompetencer kan bruges

Virksomhederne har også et andet godt råd til dig, som er senior:

Forklar, hvordan dine kompetencer kan bruges.

Gennem et langt arbejdsliv har du erhvervet dig et helt arsenal af kompetencer og skabt værdi på tværs af dine ansættelser. Men 1.000-rupler-spørgsmålet for din kommende arbejdsgiver er: Hvordan kan de kompetencer bidrage og skabe værdi i netop vores virksomhed?

Det kan være en hjælp at svare på disse arbejdsspørgsmål for at finde frem til svaret:

  • Hvilke behov har virksomheden, som du kan dække? (Tip: Ring og spørg ind til det)

  • Hvilke udfordringer kan du løse? (Tip II: Ring og spørg ind til udfordringer/fokusområder)

  • Hvordan kan du bidrage til, at virksomheden (og afdelingen) når sine mål?

 

Er det mange år siden, at du sidst har haft brug for at beskrive dine kompetencer? Så kan du finde hjælp til din kompetenceafklaring i denne artikel.

 

#3 Vis, at du er modtagelig for forandringer og ikke står stille

”Vær tydelig omkring din forandringsparathed.”

Sådan lyder et tredje råd fra virksomhederne. Forandringstempoet er højt rundt om i de danske virksomheder. Og det er vigtigt, at du overbeviser arbejdsgiverne om, at du både har lyst til at udvikle dig og kan følge med.

Et sted at starte er i CV’et. Din profiltekst i CV’et, der fletter fortid, nutid og fremtid sammen, er et sted, hvor du kan eksemplificere, at du er forandringsparat. Vi har skrevet en detaljeret artikel, der hjælper dig med at skrive en pivskarp CV-profiltekst, som du kan finde her. Du kan også få inspiration til, hvordan du kan beskrive dine personlige kompetencer med konkrete eksempler her.

Hvad gemmer der sig i din erfaring?

Gransk din (erhvervs)erfaring. Hvordan har du bidraget til positive og nødvendige forandringer? Var du med ombord, da markedet, organisationsændringer eller en ny strategi kaldte på forandringer? Så sæt ord på det og ”tal ind” i din nye arbejdsgivers situation. Tag også et kig på dine resultater:

  • Kom de i hus, fordi du gjorde noget nyt eller tænkte anderledes?

  • Bidrog du til hurtigere sagsbehandling, øget effektivitet, mersalg, bedre samarbejde eller større synlighed med nye løsninger, ændringer eller andre arbejdsgange?

 

Hvis ja, så husk at skrive det ind i din ansøgning, så du sender et signal om, at du – som det naturligste i verden – har udviklings- og nytænkningsbrillerne på, når du går på arbejde.

Hvem er mennesket bag CV’et?

Det er sjældent effektivt – eller for den sags skyld troværdigt – at skrive “jeg er omstillings- og forandringsparat”. Overvej, hvordan du i stedet kan give arbejdsgiverne syn for, at du er et positivt og nysgerrigt menneske. Udfordrer du fx de små grå? Har du taget kurser, der viser, at du er nysgerrig og opsøger ny viden? Ja?! Så tilføj fluks de relevante kurser i dit CV.

I afsnit om din fritid, frivilligt arbejde og tidligere kurser, kan du også vise, at du er nysgerrig og har et drive:

  • Får du tit frisk luft, pulsen op og sved på panden?

  • Er du dykkerinstruktør i din fritid eller frivillig i en forening?

  • Støvsuger du ikke kun stuen derhjemme, men alle bibliotekets hylder og onlinemedier for nyheder?

  • Er du primus motor, når det handler om at arrangere næste møde i spilleklubben, rulle en tur på landevejen i lycra, eller når det er tid til en ny runde på golfbanen?

 

Med de gode eksempler kan du demonstrere, at du ikke er typen, der sidder med foden på bremsen, men derimod et aktivt, videnshungrende og ikke mindst socialt væsen.

 

#4 Fortæl, hvor længe du forventer at være på arbejdsmarkedet

40% af virksomhederne råder seniorer til at fortælle, hvor mange erhvervsaktive år de har i sig. Det tal betyder også, at 60% af arbejdsgiverne ikke har valgt det blandt deres top 3-råd til seniorer.

Det fortæller os, at du må vurdere, hvad der er mest hensigtsmæssigt i din situation. Hvorvidt du skal adressere din forventede tilbagetrækning afhænger af din alder, typen af ansættelse, virksomheden, dine behov og ønsker (og helt sikkert mange andre faktorer). Når det så er sagt, vover vi alligevel at give et par råd (og tjekspørgsmål) med på vejen:

Fortæller dit sprog, at du er firs og skindød?

Uanset om du adresserer din alder eller ej, så vil vi anbefale dig at sørge for, at dit sprog ikke står i vejen for dig og skaber en unødig opmærksomhed omkring din alder. Tjek dit sprog – det skal ikke være støvet og blottet for god energi og gejst. Skriver du lettere ”ungt” (ment i ordets bedste betydning), dokumenterer du, at din alder ikke er et issue, og du har formentlig større succes med at få læseren til at koncentrere sig om din faglige profil og den forskel, du kan gøre.

Viser du, at du ikke har travlt med at gå på pension?

Vis i dine handlinger (Læs: Dit materiale), at du har lyst til at gøre en forskel længere ude i virksomhedens fremtid ved fx at fortælle, hvordan du vil bidrage til en større udvikling i virksomheden, hvordan du ser din stilling om 3 år el. lign. Det er en mere underforstået måde at kommunikere, at du ikke har planer om at gå på pension lige med det vons.

  • Værd at vide: I Rekrutteringsanalysen 2018 har vi også spurgt virksomhederne om, hvor længe de i gennemsnit håber at fastholde medarbejdere. Og svaret er 5,9 år. Lidt hurtig hovedregning viser, at din alder ikke bør være en hindring for din næste ansættelse, hvis du fx har mod på at være på arbejdsmarkedet 5-6 år endnu.

 

Vil du italesætte din alder, før spørgsmålet falder?

”Hvor ser du dig selv om 5 år?” Det spørgsmål har du sikkert fået til en jobsamtale. Det er i hvert fald et spørgsmål mange arbejdsgivere stiller kandidater i alle aldre. Du kan overveje at komme arbejdsgiverne i forkøbet og besvare spørgsmålet før en jobsamtale. Hvis du vurderer, at det er klogt at adressere din alder i dit ansøgningsmateriale, så kan du fx skrive flg. i CV-profilteksten: ”Jeg ser mig selv som aktiv på arbejdsmarkedet i min. 6-8 år endnu.

 

#5 Vær fleksibel ift. ansættelsesformen

28% af arbejdsgiverne råder seniorer til at være fleksible ved fx at tilbyde at arbejde færre timer eller med løntilskud. Overvej, om dit mål med din jobsøgning først og fremmest er at få foden indenfor i en virksomhed. I første omgang betyder det måske færre timer. Det kan også være, at en virksomhedspraktik åbner døren.

  • Tip! Tænk virksomhedspraktik som konsulentbistand i én måned. Det lyder da meget godt, gør det ikke? Det er vores erfaring, at de fleste virksomheder også synes det. 

 

Tre klassiske senior-dilemmaer

Trækker du alderskortet? Eller identificerer du dig med dine kompetencer? Vi vil opfordre dig til at gøre det sidste. Det er helt ok og naturligt, hvis alderen trykker, men den skal ikke stå i vejen for din jobsøgning. Vi giver dig her et par input til, hvordan du undgår, at din alder (og den erfaring, der følger med) bliver et issue:

Dilemma #1: Er du overkvalificeret til en stilling, som du gerne vil have?

  1. Justér din præsentation af dig selv og dine kompetencer ved at udvælge og fravælge nogle af dine kompetencer, så du matcher kravene bedre.
  2. Det kan være nødvendigt eksplicit at fortælle, hvorfor du søger netop dette job. Mærk efter i maven og find de gode grunde til, at jobbet er lige noget for dig – og beskriv dem dernæst, så de lyder attraktive i arbejdsgivernes ører.

Dilemma #2: Skal jeg skrive min alder på mit CV?

Der er fordele og ulemper ved at angive sin alder i ansøgningsmaterialet. Ved at skrive din alder eller fødselsdato i dit CV, skal en arbejdsgiver ikke gætte sig til den. Omvendt er der ingen grund til at fokusere på din alder, hvis den ikke bidrager til et attraktivt helhedsbillede af dig. I jobsøgning handler det om at overbevise arbejdsgiverne om, at du er det rette match. Her er din motivation og dine personlige og faglige kompetencer i høj kurs.

Kort sagt: Du kan spørge dig selv: ”Er min alder relevant?” Hvis du vurderer, at det hjælper at anføre eller adressere din alder, så gør det. Gør det ikke, så brug linjerne på noget andet og mere interessant, der taler for dit kandidatur til jobbet.

Dilemma #3: Hvordan undgår jeg, at min alder fremstår som et problem for modtageren?

Hvis du indleder din ansøgning med ”Jeg håber ikke, at min alder er et problem” eller benytter en vending, der ligner, så inviterer du læseren til at tænke, at din alder netop er et problem. Løb dit ansøgningsmateriale igennem og kig efter flg.:

  • Er dit sprog støvet og kedeligt? Få evt. en anden person til at læse ansøgningen igennem – gerne én, der er en sproghaj og samtidig tør være ærlig over for dig.

  • Har du Kloge Åges briller på? Eller fremstår du forandringsparat og nysgerrig?

  • Refererer du kun til resultater i fortiden? Eller viser du også, hvilken værdi du kan skabe for virksomheden nu og i fremtiden?

 
  • Værd at vide: Ifølge virksomhederne (60%) er det et plus ved seniorerne, at de har prøvet meget og tager tingene roligt.

 
 
 

5 råd til jobsøgende seniorer

1. Fokusér på din motivation for jobbet/virksomheden fremfor din erfaring.

2. Formulér, hvilken værdi du kan skabe, og lad i højere grad din erfaring tale for sig selv.

3. Vær nysgerrig – pas på med Kloge Åge.

4. Fokusér på, hvordan du kan bidrage til virksomhedens udvikling, og vis at du ikke har travlt med at gå på pension.

5. Identificér dig med dine kompetencer, ikke din alder.