Headhunting – og hvordan du bliver headhuntet
Hvordan foregår headhunting? Hvordan skiller man sig ud på arbejdsmarkedet? Hvordan bliver man opdaget af en headhunter? Og hvordan arbejder en headhunter egentlig? Det er nogle af de spørgsmål, Morten Ballisager svarer på i episode 2 af podcasten Jobsamtale fa Altinget.
LinkedIns betydning i headhunting
Inden for headhunting er LinkedIn blevet er væsentligt redskab, fortæller Morten podcasten:
”Det er et værktøj, alle har taget til sig inden for rekruttering og headhunting. Der er ikke nogen, der kan løse de opgaver i dag, uden at færdes på LinkedIn og plukke i det slaraffenland af CV'er, der er derinde. Så alle har taget det til sig. Og hvis du gerne vil have en god jobsøgningsproces kørende, så kan du ikke lade være med at være på LinkedIn. Så det gælder begge veje. LinkedIn er blevet så centralt et værktøj.”
LiknedIns betydning inden for rekruttering og jobsøgning handler ikke kun om, at CV’er skal finde vej til de ansættelsesansvarlige. Det er også et effektivt til at åbne joblandskabet for jobsøgende op, fortæller Morten:
”Altså jeg synes, det er en fed udvikling også, fordi når jeg ser for eksempel kandidater sætte sig ned og bruge det i forhold til at finde ud af, hvad laver folk med min baggrund? Så er der jo tit og ofte store åbenbaringer, man får på, at når man er uddannet som for eksempel antropolog, hvad kan man så egentlig arbejde med, med den baggrund? Og pludselig, så bliver verden lidt større, og man kan se folk, der skifter branche.”
Hvordan headhunting foregår i dag
Engang var headhunting mere elitært og foregik meget på lederniveau, hvor enkelte personer blev prikket på skulderen og ”serveret” for virksomheden. Sådan foregår det ikke nødvendigvis i dag:
”I dag vil jeg sige, at det meste headhunting foregår ved, at du laver et kandidatfelt til en virksomhed og siger: ’Her er nogle forskellige kandidater, som vi præsenterer for dig, og det er altså dem, som vi, med nogle forskellige nuancer, kan forestille os lever op til jobbeskrivelsen’. Så vil jeg for eksempel komme med fem kandidater til en virksomhed og sige: ’Vi har nu søgt de her fem profiler frem, og det er dem, som vi synes, vi skal tage samtaler med. Og i virkeligheden, så kan du sige, at det, der er lidt interessant med headhunting, det er, at det er jo blevet lidt mere en folkelig sport, end det var tidligere,” fortæller Morten.
Headhunting = nyt job?
Hvad så, når man er blevet headhuntet – har man så sikret sig jobbet? Ikke helt:
”Det er ikke fordi man bliver prikket, at man så får at vide, at her er et job til dig, værsgo, du kan starte på mandag. Der er nogle ganske få tilfælde, hvor det godt kan dreje sig om én person, som man gerne vil have fat i, som man ved sidder ovre ved konkurrenten, og man siger, at hvis vi får ham der, så kan vi bare rykke vores budgetter helt vildt. Det kan godt forekomme," fortæller Morten.
Er det dyrt at headhunte?
"Headhunting". Ordet i sig selv drypper nærmest af eksklusivitet – og en høj pris. Og det er dyrt at headhunte, fortæller Morten:
”Ja, det er dyrere. Altså, vi tager os godt betalt for det arbejde, vi laver, og det er også fordi vi ved, at vi gør en forskel. Men du skal holde prisen op imod det her med, hvis man selv sidder og gør tingene, og hele tiden har den proces, hvor du er præget af din organisation, du sidder som en recruiter i organisationen og henter ind.”
Del artiklen
Læs også
Disse relaterede artikler