Online karriererådgivning bygger bro mellem studielivet og erhvervslivet

4 min. læsetid
18. januar 2024

 

Vi har de seneste to år hjulpet 3. og 4. semesters kandidatstuderende på Aarhus Universitet og – som noget nyt – på Arkitektskolen i Aarhus med at gøre overgangen fra ”afgang” til ansat kort. Opskriften: Et digitalt karriererådgivningsforløb kombineret med personlig karrierevejledning er målrettet en generation, der er vant til at tilegne sig viden via digitale medier. Her i artiklen får du et sneak peak på ”KarriereKickstarter”, som vi har døbt vores online karriererådgivning for studerende. 

 

Forestil dig, at du er studerende. Du er på sidste år af din overbygning. Du er måske lige startet på dit speciale, og du tænker tit på, hvad du gerne vil arbejde med og hvor, når du er færdig med studiet. Det går ok med specialet, problemformuleringen er på plads, og du tjekker lige din mail. Og ”Wupti!”, der er en besked fra universitetet om et online karriererådgivningsforløb. Det skal du da lige se, hvad er. Og sådan starter det. KarriereKickstarter.

Både på Aarhus Universitet og Arkitektskolen Aarhus samarbejder vi tæt med studieledere og karrierevejledere for at få udbredt kendskabet til forløbet.

 

Aarhus Universitet: Onlineplatform, sparring & mentorordning

På Aarhus Universitet byder online karriererådgivningsforløbet bl.a. på en onlineplatform med videoer, øvelser og eksempler, et Facebook Community, webinarer, vidensnyhedsbreve, en mentorordning og en hotline, hvor de studerende kan skrive direkte til vores karriererådgivere.

Indholdet på onlineplatformen er bygget op omkring de fire ”jobsøgningsstyrker”, hhv. motivation, værktøjer, strategi og kompetencer, som er vigtige at få på plads for at kunne søge job effektivt.

 
  • Motivation i jobsøgningsprocessen

  • Værktøjer er kompetenceafklaring, CV og ansøgning.

  • Strategi handler om at definere mål og at handle på dem.

  • Kompetencer er uopfordret jobsøgning, netværk, sociale medier, elevatortalen, jobsamtalen og test.

 
Karrierekickstarter_moduloversigt

På platformen kan de studerende også se videoer med arbejdsgivere, der giver gode jobsøgningsråd. Karen Tybjerg, der er Director, Head of packaging optimisation i Arla, fortæller fx om, hvilke kompetencer der er vigtige at lægge vægt på, hvis man vil lande et job hos Arla.

 
Karrierekickstarter_Arla_raad_fra_virksomhed
Video med Karen Tybjerg, Director, Head of packaging optimisation, i Arla
Karrierekickstarter_bonusmateriale

Forløbet på Aarhus Universitet varer ca. 10 uger fra de studerende får adgang til online-læringsplatformen og til, at forløbet er afsluttet.

De 10 uger skal sikre en vis fleksibilitet samtidig med, at de studerende tilbydes et koncentreret forløb med tid til at sikre sig den nødvendige progression. Onlineforløbet tager også højde for, at de studerende i et vist omfang selv kan vælge deres gennemførselshastighed. Webinarer kan både følges live eller streames, når det passer den studerende.

Ved siden af onlineplatformen kan de studerende også få sparring via mail. En mulighed, som rigtig mange af de studerende vælger at benytte sig af.

”Det er rigtig godt ifølge mange af de studerende. Det vigtigste er, at de får reel afklaring på deres mange spørgsmål. Og ja, der er rigtig mange spørgsmål ifm. med første job(søgning),” fortæller Tomas Ballisager, adm. direktør i Konsulenthuset ballisager.

 
 
Karrierekickstarter_Arkitektskolen_Aarhus
 

Skræddersyet KarriereKickstarter på Arkitekskolen Aarhus (AARCH)

Vores online karriererådgivningsforløb for Arkitektskolen Aarhus er udviklet i tæt samarbejde med Arkitektskolens egen karrierevejleder og ledelsen på Arkitekstkolen.

Alt indholod på platformen er således målrettet arkitekter, hvis jobsøgning er lidt anderledes, bl.a. fordi arkitekternes kreative portfolio indtager en vigtig plads i deres jobsøgning.

På modul 2 introduceres de studerende til arkitektens CV, mens videoer rummer input fra en tegnestue, beskriver hvad en portfolio skal kunne, og hvordan man opbygger sin portfolio. Videoerne suppleres af øvelser, en afrunding og handlingsplan.

 

Personlig sparring sikrer skarphed eller det vigtige skub

Mange har brug for personlig sparring. På Karrierekickstarter på AARCH kan de studerende få personlig sparring, hvis de ønsker det. Vores administrerende direktør, Tomas Ballisager, der har arbejdet tæt sammen med vores kyndige digitale team om at udvikle Karrierekickstarter, hæfter sig ved synergien mellem den værdifulde personlige sparring og den digitale dimension:

“Vi tror på, at kombinationen af at give adgang til den nødvendige viden digitalt og individuelle samtaler til dem, som har brug for det, er det helt rette for denne målgruppe, der er vant til at tilegne sig viden via digitale medier. Med vores personlige sparring hjælper vi de studerende med at få den sidste skarphed på plads eller det nødvendige ”Go!” til dem, der har brug for det”, fortæller Tomas Ballisager.

 

Forløbet har mere end et sigte

KarriereKickstarterforløbet på AARCH har ikke blot til formål at bygge bro mellem studielivet og erhvervslivet i form af et job. Forløbet har også et andet sigte.

Opgavemængden indenfor arkitektfaget svinger hurtigt, og Tomas Ballisager fremhæver, at forløbet på AARCH ikke blot skal klæde kandidaterne på til deres første job:

“Det er vores håb, at den jobsøgningslærdom, vi giver kandidaterne via forløbet, vil gavne dem ved kommende jobsøgninger i fremtiden, og optimerer deres muligheder, uanset hvordan arbejdsmarkedet måtte se ud til den tid.”