Bastian Overgaard: Stilhed som fremtidens HR- og ledelsesværktøj
På vores HR-dage 2019 i København og Aarhus har vi haft besøg af ledelsesrådgiver, foredragsholder og ”stilhedsprædikanten” Bastian Overgaard. Det blev til to fantastiske foredrag, hvor Bastian udfoldede støjforureningen og ordnani-tendenserne i dagens samfund og organisationer. Vi har samlet nogle af pointerne fra foredraget i denne artikel – både i tekst- og videoformat – hvor du også får et råd eller to om, hvordan du kan gøre noget ved dine ineffektive møder vha. ”Silent Co-creation”.
Hvem er Bastian Overgaard?
Bastian Overgaard har en mission: At skære støjen fra i mødet mellem mennesker.
Ikke ved at arbejde med mindfulness, meditation eller lignende teknikker til indre ro. Men ved at understøtte og sørge for, at stilhed får plads på vores møder, (job)samtaler, og de andre sammenhænge, hvor mennesker mødes og skaber relationer til hinanden.
Bastian Overgaard er både rådgiver, underviser og foredragsholder i Silent Co-creation.
Han er kendt som ekspert i stilhed og har de seneste mange år medvirket i alle landsdækkende medier – lige fra Børsen, Politiken og Berlingske til DR, TV2 og et hav af podcasts. Du kan finde de mange artikler og podcasts her.
Den 2. og 4. april 2019 gæstede han vores HR-dage i København og Aarhus.
Hvorfor stilhed?
Vi taler med cirka 150 ord i minuttet.
Det svarer til 9000 støjende ord i timen – eller 22,5 tætskrevne A4-sider.
Det er decideret kropumuligt for hjernen at kapere så mange input. I hvert fald, hvis der ikke er indlagt pauser mellem ordene. En ”space”-knap på tastaturet, om man vil.
Ifølge Bastian er denne måde at kommunikere på decideret skadelig for samfundet. For demokratiet. For velfærden. Fordi vi simpelt hen drukner i støj og overflødige ord og slet ikke tager os tid til at lytte til hinanden.
Og hvorfor gør vi egentlig ikke det?
“Hvorfor skal vi vente på, at der er nogen,
der dør, før vi begynder at holde 1 minuts stilhed?”
– Bastian Overgaard
NEJ – du kan IKKE multitaske
Når vi afholder møder, samtaler eller har andre dialoger med hinanden, tvinger vi os selv til konsekvent at multitaske. Enten skal vi:
- Lytte og tænke samtidig.
- Eller tale og tænke samtidig.
Til gengæld er der aldrig plads til bare at tænke. At reflektere over, hvad man egentlig synes og gerne vil sige til sin modpart.
Og derfor bliver vores svar ofte ureflekterede, ufiltrerede og uredigerede – fyldt med ordstøj.
Dyrker du ordnani?
I 2016 fandt Bastian Overgaard frem til et nyt ord, der kunne forklare menneskers kroniske trang til ordforurening. Ordnani.
Ordnani betyder ”at tale uden at forholde sig til modparten”. Og ordnani er decideret ødelæggende for respekten og dialogen i alle menneskelige relationer.
Bastian skelner mellem tre varianter af ordnani:
-
Hygge-ordnani: At ordnanere, fordi man elsker at høre sig selv tale
Du kender helt sikkert en hygge-ordnanist i din familie eller vennekreds. Med skiftende overbærenhed lægger man øre til hans endeløse strøm af snak. -
Magt-ordnani: At ordnanere for at dominere i en samtale
Magt-ordnanisten finder du i mødelokalet, hvor ordnanien bruges til at opnå status, fastholde status eller sælge tvivlsomme produkter og holdninger. Men du finder dem bestemt også på Christiansborg… -
Tvangs-ordnani: At lide af ufrivillig orddiarre og ikke kunne stoppe sig selv
Tvangs-ordnanisten kan ikke gøre for det. Ordnanien er manisk, energikrævende og arbejder sjældent til den lidendes fordel.
5 stille spørgsmål
-
Hjerneforskere har påvist, at støj skader centrene for hukommelse og indlæring. Samme områder styrkes i stilhed. Hvor ofte oplever du stilhed i dit arbejde?
-
Mange tænker over, hvad de vil sige, mens de taler. Gør du også?
-
Hvis et museum samler al kunst på én væg uden mellemrum, vil selv et mesterværk drukne. Hvordan kan det overføres til møder med konstant snak?
-
Organisationer går glip af essentielle kompetencer, når introverte medarbejdere ikke kommer til orde i møder. Hvem får mest taletid blandt dine kolleger?
-
I stilheden er alle lige, men så snart én tager ordet, opstår en magtforskydning. Har magtbalancen indflydelse på jeres samarbejde, trivsel og effektivitet?
Mødelokalet: Et fixerum for ordnanister
Der er ét sted i vores organisationer, hvor ordnani-trangen for alvor eksploderer:
I mødelokalet.
Mange møder er, som det ser ud i dag, bare ”kladdemøder”, hvor der slynges 22,5 siders tætskrevet ord ud på én time, uden at nogen har redigeret i indholdet først.
Ordanisme for fuld skrue.
Bastian Overgaard fremhæver et studie fra Harvard University (2012), der – vha. hjernescannere – kunne påvise, hvordan menneskers hjerne agerer, når en person taler om hhv. sig selv eller taler om andre.
Resultatet: Vi elsker at tale om os selv – faktisk 30-40% mere end, når vi taler om andre.
Løsningen: Stilhed skal trafikreguleres
Som Bastian så præcist forklarede det i sit foredrag: “Mødelokalet er bare et fixerum, hvor folk dyrker det næste dopamin-fiks”. Og derfor skal der en faciliteret omgang stilhed til, for at folk tænker, før de taler.
Ligesom når et trafiklys regulerer vejtrafikken for at undgå, at vi kommer til skade.
Hvis man lægger nogle faste stilhedspauser ind i mødet, vil det gøre underværker for indholdet. Møderne bliver pludselig til ”redigerede møder”, hvor:
-
Støjen skæres fra
-
Der tages markant flere beslutninger
-
Mødedeltagerne får mere tid til refleksion
-
Der opnås hurtigere enighed
-
Der opnås en bedre balance mellem introverte og ekstroverte medarbejdere
Det er i hvert fald, hvad Bastian Overgaards stilhedsdyrkende kunder har fået ud af at indlægge nogle minutters stilhedspauser i deres møder.
Silent Co-creation-modellen: Helt kort forklaret.
Modellen kan bruges ifm. møder, og når I skal drøfte et spørgsmål, træffe en beslutning eller komme med idéer og feedback:
-
Individual Silence:
Afsæt 1-2 minutter, hvor alle kan tænke i stilhed. -
Group Sharing:
Afsæt 3 minutter til gruppedeling. Maks. 3-4 personer pr. gruppe. -
Group Silence:
Hver gruppe opsummerer det som er essentielt at dele i plenum. Denne proces varer 2-3 minutter og foregår uden tale, men via stikord. -
Plenum Sharing:
I selve plenumdelingen får hver gruppe maks 1 minut til at præsentere de væsentlige pointer. Tag tid – og vær hård.
Billede: Bastian Overgaards Silent Co-creation-model
Del artiklen
Læs også
Disse relaterede artikler