Bias – og hvorfor det er så svært at kæmpe imod dem

2 min. læsetid
10. september 2024

Du er forhåndsindstillet til at ansætte mennesker, der ligner dig selv.

Det er ikke noget, du gør med vilje. Hvis du i dit arbejde en gang imellem ansætter medarbejdere, er det endda sandsynligvis noget, du arbejder aktivt på at lade være med.

Men av, det er svært. For din tilbøjelighed til at synes godt om mennesker, der ligner dig selv – det være sig ift. køn, hudfarve, uddannelse, dialekt eller endda valg af fodtøj – er faktisk biologisk bestemt.

Den kaldes homophily bias. Og den gav fin mening fra et evolutionært synspunkt, da vi levede i huler og drog fordel af at reproducere med mennesker, der indirekte kunne fremme vores egne gener og øge chancerne for samarbejde og fællesskab i små grupper.

Men nu er vi altså ude af hulen, Mulle.

Og det er ikke længere en fordel kun at gnubbe skuldre med mennesker, der kunne have været os i et alternativt univers.

Tværtimod: Homophily bias kan spænde ben for, at du ansætter den rigtige til stillingen. Den, som vil get shit done. Ikke den, som vil nikke bifaldende til jeres fælles præference for hyttesko.

 

Fordelene ved at minimere bias

En rapport fra amerikanske Accenture viste, at virksomheder, som inkluderer personer med handicap, har en 28 % højere indtægt end virksomheder, som ikke har personer med handicap blandt medarbejderne. At reducere bias åbner nye muligheder for både medarbejdere og virksomhed.

Derfor er det tankevækkende, at en overvældende del af de adspurgte rekrutteringsansvarlige i Rekrutteringsanalysen 2024 har en høj grad af professionel selvtillid, hvad angår bias:

  • 80 % svarer, at de er påvirkede af egne værdier/holdninger, men er klar over det, når det sker.
  • Hele 14 % siger, at de ikke lader deres egne værdier/holdninger påvirke deres rekrutteringsproces.

Faktisk er det kun 6 %, der siger, at de er påvirkede af egne værdier/holdninger i et omfang, som de ikke helt er klar over.

 

Det vil sige, at kun 6 % erkender, at de i nogen grad er underlagt deres biologiske standardindstilling. Det må betyde, at de resterende 94 % af de rekrutteringsansvarlige er i stand til benhårdt at sortere bevidste og ubevidste bias fra i rekrutteringsprocesser – hvis de da overhovedet har nogen.

En anden mulighed kan være, at en del af de rekrutteringsansvarlige ikke ser alle deres blinde vinkler. Selv med de bedste intentioner er det svært at være fuldstændig objektiv, fordi menneskelige beslutninger altid i nogen grad vil afhænge af værdier og erfaringer.

Men du kan give dig selv bedre forudsætninger for at minimere bias ved at være bevidst om dem. You can’t change what you don’t acknowledge, som en af Dr. Phils mest berømte catchphrases lyder.

Og det forstår man godt, for manden har en pointe: Første skridt mod at minimere bias er ved at erkende, at du har dem. Selvom man ikke går med hyttesko, kan man godt præstere glimrende i jobbet.

 

RA24 CTA bund - 1000 x 425 px

 

RA24 CTA højre - 600 x 800 px