Kontaktet af en recruiter – hvad gør du?

5 min. læsetid
10. januar 2022

Du kender helt sikkert til arbejdsmarkedets ’headhunters’ – det er de folk, som er ansat til at være en målrettet håndsrækning med ønsket om at få fingrene i den perfekte kandidat.

Måske har du prøvet at blive kontaktet mange gange, måske venter din første forespørgsel lige rundt om hjørnet. Uanset dine tidligere erfaringer vil vi her klæde dig godt på til at tackle situationen, hvis en recruiter rækker ud.

For mange er opmærksomheden smigrende, og den faglige selvtillid får et velfortjent boost, men det sætter også en masse tanker i gang. Vi hjælper med at afkode, hvad du skal lægge i henvendelsen – og hvordan du skaber en ‘forlomme’ til dig selv, hvis et jobskifte kunne friste. 

No strings attached

At blive kontaktet af en recruiter, imens man allerede har et arbejde, kan måske sammenlignes med den der uforudsigelige flirt, der kan dukke op, når man er i et fast parforhold. Det er spændende, lidt forbudt, og måske endda en smule tiltrængt med opmærksomheden?

Men nu er vi ikke eksperter i parforhold og dating – vi er eksperter i rekruttering og jobsøgning. Brug anledningen til at overveje dit arbejdsliv. Nogle bliver bekræftet i, at de er lykkelige, hvor de er, mens andre bliver nysgerrige på nye perspektiver. Men beslutninger i og om din karriere er også med til at forme dit liv, og derfor er det vigtigt at være godt forberedt, når nye muligheder banker på døren.

Så hvad betyder det så?

Først er det vigtigt, at du er helt med på, hvad det betyder, når du bliver kontaktet. Det er første møde, og der er ingen, der binder sig til noget. Når en recruiter rækker ud, vil det ofte foregå via besked på LinkedIn, så du forhåbentligt ikke bliver taget med bukserne nede.

Recruitere kontakter ofte dem, vi kalder ’passivt jobsøgende’. Personer som måske ikke lige har kigget den vej eller ved, at de har lyst til at søge en stilling nu og her. Det er også tit nogen, som synes, de har det godt, hvor de er.

Et lod i puljen

Når du bliver kontaktet, er det fordi du har et spændende CV, som er relevant til den stilling, der skal besættes. Recruiterens formål er at vække din interesse, fordi deres job er at finde flest muligt kvalificerede kandidater at tage i betragtning, så der kan garanteres et godt match. De vil gøre dig nysgerrig på stillingen. Vælger du derfor at søge jobbet, smider du dit lod i puljen. Du skal altså søge på lige vilkår med alle andre.

Derfor betyder det ikke, at du får tilbudt et job her og nu. Det er blot første møde mellem dig og en ny mulighed – det kan gå begge veje, men lige nu er der potentiale.

5 til forlommen

Okay – der er skabt kontakt, og lad os sige, du er blevet nysgerrig på stillingen. Måske ved du endda allerede, at du gerne vil til samtale, måske er du ikke helt sikker. Lige gyldigt hvad, så har du chancen for at blive klogere på stillingen, og om du føler, det er noget for dig. Vi har samlet recruiterens 5 tips til at tackle processen for at øge dine chancer mest muligt.

1 – Læs stillingsopslaget

Det lyder absurd, men du ville krumme tæer over, hvor mange gange vi snakker med nogen, der ikke har læst stillingsopslaget, når de sidder med recruiteren i røret. Når du er blevet kontaktet af en recruiter på f.eks. LinkedIn, vil I sikkert have aftalt et tidspunkt, hvor I kan snakkes ved. Her er det drønvigtigt, at du har taget dig tid til at læse stillingsopslaget igennem, for du kan godt regne med, at det er det første, du bliver spurgt om. Det er ikke for at teste dig. Det her er en dans for at lære hinanden bedre at kende, så du ikke spilder din tid på at sende et motiveret CV på noget, du ikke rigtig er interesseret i.

Det virker desuden en anelse umotiveret, hvis du ikke har sat dig ind i det, der står i stillingsopslaget. Og før du er sikker på, om du ønsker at søge jobbet, er det en fordel, at du fastholder det gode indtryk.

2 – Spørg, spørg, spørg

Forbered nogle spørgsmål til din samtale med recruiteren. Det viser, at du har sat dig ind i tingene, men det er også en gylden mulighed for dig til at mærke efter, om jobbet og/ eller arbejdspladsen er noget for dig.

Prøv at overveje, hvad der er vigtigt for dig i et job eller en arbejdsplads. Er det et godt kollegialt fællesskab? Fleksible arbejdstider? Spørg løs! Recruiteren vil hellere end gerne fortælle dig om stillingen.

Men – undgå at spørge ind til lønnen som det første. Det sender et dårligt signal.

Kommer du længere ind i processen og har spørgsmål, så er det smartest at hive fat i recruiteren fremfor virksomheden. Recruiteren er ansat til at være mellemled, og det sparer virksomheden tid ikke at skulle svare på alle spørgsmål.

3 – Udnyt roen

Det kan godt være, du ikke har nogen garanti på, om du får jobbet eller ej, selvom du er blevet kontaktet. Men i modsætning til nogle af de konkurrerende kandidater, så har du (sandsynligvis) en fast stilling, så du er ikke på samme måde nødsaget til at lande jobbet. Det er naturligt at være nervøs for en eventuel jobsamtale, men prøv at udnytte den ro, du har ved at have et job at falde tilbage på, hvis det ikke går, som du håber.

4 – Formulering i motiveret CV

Vi kan jo understrege igen og igen, hvor vigtig motivationen bag at søge jobbet er i dit motiverede CV – ordet antyder det selv. Men hvad gør du så lige, når din årsag til at søge jobbet er, at du blev kontaktet af en recruiter? Du har to valgmuligheder: Du kan enten lade helt være med at nævne det og gøre, som du normalt ville have gjort – lægge vægt på din motivation bag at søge lige præcis det job eller arbejde lige præcis for den virksomhed.

Du kan også vælge at nævnte det kort – det gør ingen skade.

”Jeg er blevet kontaktet af xx og blev anbefalet at søge jobbet, og nu hvor jeg har kigget nærmere på jeres virksomhed, kan jeg se …” og så kører du over i din personlige motivation.

5 – Balance i snakken om din nuværende arbejdsplads

Der er ikke noget regelsæt for, hvordan du skal tale om dit nuværende job eller din arbejdsplads. Alligevel er der nogle ting, der siger sig selv. Det er f.eks. helt okay at være ærlig, hvis du bliver spurgt. Det er altid godt at være oprigtig. Men pas på ikke at begynde at bagtale din chef eller dine kollegaer. Det kan godt være, de virkelig er anstrengende, men det sender et rigtigt dårligt signal af illoyalitet.

Omvendt er det heller ikke det smarteste at rose sit job og sin arbejdsplads så meget, at du udtrykker en vis ærgrelse over at skulle derfra. Det mudrer i hvert fald din motivation.

Aldrig smæk med døren

Nå – hvad så, hvis du ikke er interesseret? Det er slet ikke sikkert, at du har lyst til at gengælde opmærksomheden, og det er selvfølgelig helt okay. Det ved recruiteren godt, der er en risiko for, så du skal ikke have dårlig samvittighed over at afvise. Men som enhver flamme, der skal slukkes, så skal det gøres ordentligt.

Det gør du ved at skrive og takke for opmærksomheden, men at du ikke søger nye udfordringer, har det rigtig godt, hvor du er lige nu, eller noget helt tredje. Man skal helst ikke ’smække med døren’ ved at afvise hurtigt og kort, for man ved aldrig, hvordan fremtiden ser ud. Måske ændrer du mening, måske sker der noget i dit arbejdsliv om nogle måneder, der gør, at den recruiter var meget god at have i sit netværk.

Det samme gælder, hvis du faktisk var interesseret og måske endda nåede til jobsamtale, men ikke blev tilbudt stillingen. Det kan være frustrerende, når du har lagt energi og umage i det, og når du endda ikke havde opsøgt muligheden på eget initiativ.

Men i stedet for at blive vred på arbejdsgiveren eller recruiteren, så afslut i god ro og orden. Recruiteren kunne jo kontakte dig en anden gang, hvis noget nyt dukker op, som du ville passe godt ind i. Nu kender recruiteren jo lidt til dig og din faglighed, og så har du allerede en forlomme dér.