Find dit WHY og få drømmejobbet, som du ikke anede fandtes
Har du nogensinde overvejet, hvor længe du bør forsøge, inden du opgiver jagten på dit drømmejob? Hvornår har du spildt nok tid og energi på at nå et mål, der ser ud til at være urealistisk at nå?
Vi kan ikke give dig et definitivt svar, men i vores rådgivning oplever vi gang på gang, at drømmejobbet tit kan være mange forskellige karriereveje fremfor én bestemt jobtitel – og uventede brancher og virksomheder kan åbne for jobs, du aldrig havde tænkt på, kunne blive til drømmejobs.
Vores vigtigste opgave er at hjælpe dig med at udforske, hvad det er, du brænder for og hjælpe med at vise, hvor mulighederne er ude i virksomhederne. Her er nogle tips til at tænde din arbejdsild og finde virksomhedernes åbninger, så du får fingrene i drømmejobbet – også selvom det ser anderledes ud, end du troede
Det er en kompliceret tilværelse at være arbejdsløs – måske én af de mest komplicerede. Det påvirker vores selvforståelse, økonomi, relationer og fornemmelse af at være en del af et samfund. Det er lige meget, om du er blevet afskediget eller ikke kan få fingrene i det der drømmejob, der har summet i baghovedet så længe – begge typer fravalg kan føles lige demotiverende. Måske er du ikke arbejdsløs, men føler du sidder fast i et job, hvor du ikke kan leve op til dit potentiale. Og hvad gør du så?
Med fare for at lyde som Freud er det tid til at kigge indad. Du behøver dog ikke at lægge dig på en sofa og få en ven til at tage noter, mens du udforsker barndommen. Men en god portion selvindsigt og ærlighed er nødvendig. Spørgsmålet er: hvad kan jeg? Og måske endnu vigtigere: hvad kan jeg lide?
Det handler om at få hældt benzin på den motor, der driver dig. I stedet for at fokusere på at jagte drømmejobbet er du i første omgang nødt til at starte et helt andet sted end virksomhederne. Du skal omdirigere og jagte noget helt andet, nemlig dit WHY. Det gør du ved at stille dig selv nogle simple spørgsmål og måske forhøre dig blandt venner, tidligere kollegaer, og hvem der ellers kender både dig og din faglighed. Men det kommer vi nærmere ind på senere. Nu skal det handle om din arbejdsild.
Din arbejdsild er kombinationen af det, du er god til, og det du brænder for. Det lyder måske banalt, fordi de to ting ofte går hånd i hånd, men når vi fokuserer på et helt bestemt mål, risikerer vi at miste blikket for dem begge. Derfor kan det være nyttigt at dele dem op i to, og kigge på dem hver for sig: din arbejdsglæde og dine kompetencer.
Hvornår er du allerbedst?
Spørg dig selv om, i hvilke arbejdsrelaterede situationer du har shinet – hvornår du virkelig har præsteret, så det kunne ses og mærkes? Når du har delt en oplevelse fra dit arbejdsliv med dine venner eller familie, hvad er det så, du har fortalt om? Hvilken opgave var du med til at løse? Hvordan løste du den? Hvordan føltes det?
Prøv at glemme alt om fremtidige karrieremål, og dyk ned i, hvad du synes er spændende at arbejde med? Bruger du lidt tid og energi på at overveje dette, så kommer du frem til et tydeligt svar på, hvad der driver dig.
Bring dine kompetencer i spil
Herfra kan du tage et kig på dine kompetencer – hvornår har du fået positiv feedback? Hvornår er du i flow? Hvad er det helt præcis, du er god til? Her kan mange falde i en fælde. Når vi bliver spurgt, hvilke kompetencer, vi har, kommer mange af os til at svare noget i stil med:
”Jeg er en god projektleder,” eller ”jeg er god med kunderne”. Det er helt sikkert et sandt billede af, hvad man er god til, men det siger ikke noget om, hvilke kompetencer man har.
Prøv igen at spørge dig selv: hvilke kompetencer bruger du for at være en god projektleder, eller når du er god med kunderne? Hvad er det helt konkret, du gør?
Er du f.eks. proaktiv og opsøgende i kundekontakten, har du en systematisk tilgang til opgaver, eller er du skarp til at holde deadlines? Det er jo kompetencerne, virksomhederne vil have, så det er dem, du skal have hevet ud af ærmerne og klasket på bordet.
Næste skridt er at rette blikket mod virksomhederne. For der skal være en jobåbning, for at man kan få foden indenfor. Derfor øger du chancen for succes, hvis du er bred i din research af mulige virksomheder.
Start med at vælge nogle spændende virksomheder eller brancher, og gå så i gang med at undersøge virksomheden og de mulige stillinger nærmere. Du kan også gå på google maps, gå ind på et bestemt område i din by med mange virksomheder og begynde at undersøge, hvad de laver, og hvilke stillinger de kan tilbyde.
Prøv at vurdere, hvordan lige præcis dine kompetencer gør dig til den perfekte kandidat. Hvis du søger jobbet, så fokusér på det i din ansøgning og profilteksten i dit CV. Det viser arbejdsgiveren, at du har sat dig ind i deres virksomhed og udfordringer.
Der er to veje, som du med fordel kan overveje: du kan enten finde et job, hvor du kan træne de kompetencer, dit drømmejob kræver, eller du kan vende den om og overveje, hvilke virksomheder der efterspørger lige præcis dine kompetencer.
Sådan skræller du forhindringerne af
Det er en kæmpe fordel, hvis du kan forkaste alle krav til job og karriere – bare imens du brainstormer – og holde alle døre åbne. Det er typisk det såkaldte ’tunnelsyn’, der forhindrer os i at se vores muligheder i det fulde lys. Måske opdager du en stilling, virksomhed eller karriere, du ikke havde overvejet før?
Hvis du skal finde et job, som både giver dig masser af arbejdsglæde, og hvor du virkelig kan præstere, så kan det godt være du skal enten op eller ned i niveau – ja måske endda i løn.
Hvis du kan mestre at se dig selv udefra og arbejde systematisk med, hvad der inspirerer dig, og hvordan og hvornår du præsterer godt, så kan du forfølge de kompetencer – hvor kan de bruges, og hvem kalder?
Det kræver noget energi at komme til bunds i sin egen motivationsfaktor og finde sit WHY, men det er energi rigtig godt givet ud. Får du først tændt din arbejdsild er dine chancer for at brænde igennem til drømmejobbet væsentligt større.
5 tips til at gå på opdagelse i dine muligheder
Måske er du i tvivl om, hvordan du helt lavpraktisk finder frem til mulighederne i forskellige virksomheder og deres efterspørgsel. Måske har du bare brug for lidt inspiration. Vi har samlet de 5 bedste tips fra vores rådgivere til, hvordan du bedst udforsker dine muligheder:
1) LinkedIn søgefelt
Start med at taste forskellige kompetence-ord ind i søgefeltet på LinkedIn. Det kan være ord som projektledelse, marketing, kommunikation – alle de faglige kompetencer, du kan komme i tanke om, passer på dig. Når du trykker ’søg’, kommer der en masse profiler op, som du kan tage et kig på. Hvad arbejder de med? Hvilken erhvervserfaring har de? Hvilke virksomheder har haft dem ansat?
Meningen med øvelsen er, at du kan få inspiration til, hvad du også kan blive med de kompetencer eller den uddannelsesbaggrund, du har.
Det gælder både konkrete jobmuligheder, men tag også et kig på profilernes netværk. Der ligger endnu flere relevante profiler, som vil kunne give dig inspiration. Måske får du øjnene op for en helt anden branche. Måske får du øje på nogen, der kunne være en relevant kontakt for dig.
Så kan du lave noget netværksarbejde. Med det mener vi, at du simpelthen tager fat i de profiler, du finder interessante og connecter med dem. Nu kan I måske få gang i en dialog, hvor du kan hente en masse god inspiration, vejledning og måske endda blive tippet op et job eller en virksomhed.
2) Jobindex arkiv
Prøv at gå ind i Jobindex-arkivet og tag et kig på ikke-aktive jobannoncer. Der ligger over 50.000 nedtagne jobannoncer, som du frit kan se på og få inspiration. Søg på samme måde som på LinkedIn efter kompetencer, jobtitler eller uddannelsesbaggrund. Hvilke virksomheder har efterspurgt hvad? Måske finder du nogle jobs eller brancher, du ikke selv havde overvejet.
Udover inspiration får du reelle kontakt-oplysninger på mennesker, der har en fod med i ansættelsen i de forskellige virksomheder. Herfra kan du nemt slå navnene op på LinkedIn og connecte med dem.
Du har nu muligheden for at tage kontakt og bede om råd eller spørge ind til, hvilke behov de har virksomheden. Du kan fortælle om dig selv, hvad du kan og hvad du leder efter, og spørge dem, hvem de kender i deres netværk, som du kan kontakte?
3) Tag en gratis persontype-test
Mangler du yderligere inspiration eller et klarere billede af dine kompetencer, kan du tage en gratis persontype-test på Jobindex. Testen folder ikke dine kompetencer ud, men den forærer dig en masse gode ord, som du kan bruge i dine søgninger på kompetencer. Det kan du også med fordel starte med, og så bagefter gå til søgefeltet på LinkedIn og arkivet på Jobindex.
4) Kontakt vikarbureauer
En fjerde mulighed for inspiration og kontakter er, at du kan registrere dig ved fire-fem vikarbureauer og uploade dit CV. Når du har gjort det, så ringer du til dem og spørger ind til muligheder ud fra din egen profil.
Måske er du heldig og bliver sendt videre til noget, du synes kunne være spændende. Måske bliver du inspireret eller får blik for et job eller en branche, du ikke selv havde tænkt på.
Det vigtigste er, at du holder et åbent mindset, når de i vikarbureauet kommer med input til dig. Det kommer vi mere ind på om lidt.
Du finder en oversigt over vikarbureauer og rekrutteringsfirmaer på jobfisk.dk
5) Dit mindset er altafgørende
Når vi kan kategorisere nogle jobs som ’drømmejobbet’, så betyder det, at andre jobs ikke har samme status for dig, men de skal bestemt også i nogle kasser, hvis du effektivt vil gå efter drømmejobbet. Vi kan f.eks. tale om i alt 3 typer job: Brødjob, trampolin-job og drømmejob.
Der er ingen tvivl om, at du gerne vil nå drømmejobbet, men måske skal du igennem et brødjob eller et trampolin-job, før du kan nå dertil.
Et brødjob kunne være et vikarjob, hvor du laver noget produktionsarbejde eller andet, hvor du ikke som sådan bruger alle dine faglige kompetencer – eller i hvert fald ikke udnytter dit fulde potentiale. Til gengæld kan du få foden ind i en branche eller virksomhed, hvor du kan få tilbudt et trampolin-job.
Et trampolin-job kan være den direkte vej til drømmejobbet, hvor du virkelig får trænet de kompetencer, du har, og som dit drømmejob kræver. Ligesom vi nævnte tidligere i indlægget, er det en oplagt mulighed, hvis du ikke kan få fat i drømmejobbet i første forsøg.
Træner du kompetencer og skaber kontakter i trampolin-jobbet, kan det blive din indgang til dit drømmejob.
Del artiklen
Læs også
Disse relaterede artikler