4 tips når du ringer på et stillingsopslag

5 min. læsetid
21. februar 2017

I Konsulenthuset ballisager rådgiver vi hver uge mange hundrede jobsøgere om, hvad de bl.a. skal gøre, når de ringer til virksomheder på et stillingsopslag. De erfaringer vil vi gerne dele med dig. Derfor har vi samlet fire af vores bedste råd til, hvordan du får mest ud af at ringe på et jobopslag.

Derfor skal du ringe på et stillingsopslag

Inden du læser vores velmente råd, vil vi præsentere dig for nogle talfikserede argumenter for, hvorfor du bør kaste dig ud i ringeriet.

I vores Rekrutteringsanalyse fra 2012 spurgte vi virksomhederne, hvad de synes om at blive kontaktet telefonisk af jobsøgerne. 90% svarede, at de synes, det er en god idé eller meget god idé. hvis jobansøgeren har relevante spørgsmål at stille.

At ringe på et stilingsopslag er en god idé ifølge virksomhederne
 

Selvom virksomhederne er modtagelige for telefonisk kontakt, er mange jobsøgere stadig meget tilbageholdne med at ringe. I forbindelse med stillingsopslag oplever 57% af virksomhederne, at færre end hver tiende jobsøger kontakter dem, inden de søger jobbet (Rekrutteringsanalyse 2019). Hvis arbejdsgiverne i snit får 50 ansøgninger, er det færre end 5 ansøgere, der ringer.

Og der er mere statistik at hente.

2 ud af 3 virksomheder oplever, at de får relevante spørgsmål, når jobsøgere ringer på et stillingsopslag

Relevante_spoergsmaal_til_stillingsopslag
Rekrutteringsanalysen 2016

 

 

For at du også kan blive en del af denne positive statistik, er der fire simple råd og retningslinjer, vi vil anbefale dig at følge – og rådene kommer her.

 
 
 
 
 

1. tip: Find din indre Ole Henriksen frem

”Du skal da bare gribe knoglen. Hvad har du at miste?”.

Som jobsøger er du sikkert blevet mødt med et lignende udsagn før.

Men et opkald er jo ikke BARE er et opkald – i hvert fald ikke, når en potentielt kommende arbejdsgiver sidder i den anden ende af røret. Frygten for at fejle, at gå glip af ”det-er-jo-lige-mig”-jobbet eller at sige noget forkert kan hurtigt spænde ben for ens gode intentioner om at ringe.

Så hvordan tackler du telefonskrækken?

Vores bedste råd er, at du trækker i Ole Henriksen-kostumet. Dog kun på det mentale plan. Ole Henriksen har en helt særlig evne til at være positiv i stort set alle scenarier. Og det smitter.

Hvis det er en kattefilm på YouTube eller et falde-på-halen-klip fra Natholdet, der skal til for, at modtageren kan mærke din glæde og positivitet igennem telefonrøret – så vil vi opfordre dig til at se en sådan video, inden du ringer.

Hvis du har andre humørspreder-tricks, er det også helt okay. Det tager vi ikke personligt.

Men sørg for at agere positivt og at høre tingene positivt. Tag din modtagers indvendinger med et positivt gran salt og brug indvendingerne som en anledning til at underbygge din oprigtige nysgerrighed for virksomheden.

 

 

2. tip: Proper Planning and Preparation Prevents Piss Poor Performance

72% af virksomhederne synes, at den mest irriterende jobsøgningsadfærd er, når en kandidat virker uforberedt til selve jobsamtalen (Rekrutteringsanalyse 2015). Hvis du ringer uforberedt, vil irritationen næppe være mindre, så sørg for at klæde dig godt på.

Du får tre ting ud af at forberede dig ordentligt på telefonsamtalen:

  • Du kan stille spørgsmål, der giver dig ny information til din ansøgning
  • Du kan bedre afdække virksomhedens behov til den pågældende stilling
  • Du efterlader et professionelt indtryk hos kontaktpersonen i virksomheden
 

Du kan researche på virksomheden her:

  • Virksomhedens hjemmeside: Find organisationsdiagram, kontaktpersoner, interessante vinkler til en samtale mm.
  • Medieomtale: Google dig frem til artikler på Børsen, Berlingske, JP eller fagmagasiner.
  • Sociale medier: Hold øje med deres profiler på de sociale medier og få en fornemmelse af, hvilken tone virksomheden benytter.
 

OBS: Pas på, at du ikke falder i ”den alvidende fortæller-fælde”. Du behøver ikke at vide alt om virksomheden – kun det, der er relevant for stillingsopslaget. Find en balance mellem research og handling, så research-delen ikke bliver en tidssluger.

3. tip: De gode spørgsmål til stillingsopslaget

De gode spørgsmål er en del af din forberedelse.

I forberedelsesfasen er det din fornemmeste opgave at udpege de ting, som du ikke ved, men gerne vil have svar på. Du skal have fat i de informationer, der oftest står skrevet med usynlig skrift mellem jobannoncens linjer. Her er det en fordel, hvis du skriver spørgsmålene ned, mens du researcher.

Du kan bruge nogle af følgende generelle spørgsmål som inspiration:

  • Hvad er baggrunden for, at stillingen er slået op?
  • Hvilke arbejdsopgaver kommer til at fylde mest?
  • Hvilken type joberfaring kvalificerer bedst til denne stilling?
  • Hvilken baggrund/ kompetencer har medarbejderne i det team, jeg skal være en del af?
  • Hvad skal jeg have opnået efter 3 måneder i denne stilling?
 

Det vigtigste er, at du viser, at du er forberedt og frem for alt nysgerrig på at vide mere: Nysgerrig på stillingen, på jobbets faglige udfordringer, på virksomhedens udvikling og for dine kommende kollegaer.

Der er nemlig to typer spørgsmål, som du aldrig må stille virksomheden:

 

  • Spørgsmål, hvor svaret fremgår af annoncen
  • Spørgsmål, der afspejler, at du ikke har sat dig ind i virksomheden (= gjort din research godt nok)
 

Det var i hvert fald en af konklusionerne, da vi spurgte virksomhederne om, hvad der skal til for, at en ansøgers opkald er godt (Kilde: Rekrutteringsanalysen 2016):

 
Det_gode_opkald_paa_et_stillingsopslag
 

4. tip: Respektér modtagerens tid – du har 4 minutter og 36 sekunder

Oprigtig interesse er svær at blive irriteret over. Til gengæld kan modtageren i den anden ende af røret godt blive irriteret, hvis din interesse glider over i en lidt for pågående Spørge-Jørgen-adfærd.

Da vi spurgte 854 arbejdsgivere i vores rekrutteringsanalyse i 2016 om, hvor lang tid et godt opkald på et stillingsopslag må vare, var konklusionen, at det i gennemsnit må tage 4 minutter og 36 sekunder.

Derudover fandt vi også ud af, at:

  • Store private virksomheder (50+ ansatte) foretrækker kortere opkald end små private virksomheder (4 min. 18 sek. vs. 4 min. 54 sek.).
  • Tiden er langt mindre afgørende i private end i offentlige virksomheder. 31% af de private virksomheder siger, at tiden på et opkald ikke er afgørende, mens det kun er 19% af de offentlige, der svarer det samme.
  • 40% af kvinderne maksimalt vil snakke i 4 minutter, mens det kun gælder 34% af mændene. Kvinderne vil – meget generelt set – åbenbart helst besvare dine spørgsmål på kortere tid.
  • 41% af HR-specialisterne vil holde opkaldet under de 4 minutter, mens det tilsvarende tal for ikke-HR-specialister (f.eks. afdelingsledere, adm. direktører mm.) ligger på 35%. Så HR-medarbejderne foretrækker kortere opkald end ikke-HR.
 

Så sørg for at respektere din modtagers tid og fat dig kort. Dit opkald skal jo først og fremmest bruges til at blive klogere på stillingen og virksomheden, så du bedre kan målrette dit ansøgningsmateriale til det konkrete stillingsopslag.