Læsetid: 4 min.

Det kan godt betale sig at arbejde struktureret med sin uopfordrede jobsøgning til bestemte målgrupper. Det gjorde Trine. Hendes grundige forberedelse og ekstremt handlingsorienterede tilgang til uopfordret jobsøgning indbragte hende hele 30 kaffemøder på tre måneder og en løntilskudsstilling hos Gads Forlag. Vi har spurgt, hvordan hun bar sig ad – du kan læse hendes historie her.

1. Kan du fortælle lidt om din (faglige) baggrund?

Jeg er uddannet cand.mag. i Historie og Kommunikation fra Roskilde Universitet i 2015. Som studerende havde jeg job som webassistent hos Bonnier, hvor jeg primært arbejdede for National Geographic og Illustreret Videnskab Historie. Efter endt uddannelse (marts 2015) fik jeg tilbudt et job som redaktionssekretær hos Illustreret Videnskab Historie, hvor jeg var frem til august 2016, indtil jeg sprang ud som freelance historieformidler.

Som freelancer skrev jeg primært artikler for Illustreret Videnskab Historie og En verden i krig. I 2017 udgav jeg sammen med illustrator og børnebogsforfatter Boris Boll-Johansen børnehistoriebogen Ama’rkanske Godnathistorier. Derefter holdt jeg barsel frem til sommeren 2018.

2. Hvilke brancher og stillingstyper søgte du i, inden du landede hos Gads forlag?

Efter endt barsel var jeg så klar til at komme ud på arbejdsmarkedet igen, at jeg fra juni 2018 søgte alt, der havde én eller anden relation til min profil. Den strategi kørte jeg frem til december 2018 uden at få noget som helst resultat. Jeg måtte derfor stoppe op og se på, hvad jeg kunne gøre anderledes.

3. Hvorfor valgte du den uopfordrede tilgang?

I forbindelse med min opbremsning fik jeg fat i en fantastisk rådgiver, der gav mig det råd at finde tilbage til, hvem jeg egentlig var; jeg er historieformidler. Det hjalp mig til at spore mig ind på, hvilke typer jobs jeg skulle søge, og her begyndte jeg gå systematisk til værks.

Jeg fandt frem til de brancher og steder, jeg kunne se mig selv som historieformidler i; museer, forlag, produktionsselskaber, skoler, biblioteker, teatre, kirker, kulturhuse.

uopfordret jobsoegning struktureret virksomhedskontakt
Trine gik systematisk til værks i sin jobsøgning og fandt alle de virksomheder, hun ville arbejde hos.

4. Hvad gjorde du helt konkret?

Da jeg havde fundet mine områder, gik jeg i gang med at finde konkrete steder, jeg gerne ville arbejde.

Jeg begyndte med museerne, produktionsselskaberne, forlagene og skolerne. Under hvert område skrev jeg alle steder ned i min notesbog (og ja, det fyldte mange sider), og så skrev jeg en mail ud til alle relevante personer med en besked om, at jeg meget gerne ville møde dem for at lære mere om deres arbejde og deres branche for at finde frem til, hvad jeg kunne gøre for at få en stilling et lignende sted.

Én af Trines mails så således ud:

Kære …

Jeg skriver til dig, fordi jeg har et brændende ønske om at formidle kvalitetshistorier gennem reportage- og dokumentarprogrammer. 

Derfor vil jeg rigtig gerne høre, om du har mulighed for at mødes med mig til en kop kaffe og fortælle mig lidt om jeres produktionsselskab. 

Jeg er ikke ude efter et fast job. I stedet kunne jeg rigtig godt tænke mig at høre dine råd til, hvordan jeg øger mine chancer for at få lov til at arbejde i et produktionsselskab som jeres.

Lidt om mig:

Jeg er uddannet historiker og har arbejdet med historieformidling siden 2012. Historierne har jeg fortalt i magasiner og bøger samt på hjemmesider, sociale medier, museer og teaterscener.   

Et produktionsselskab som jeres vil derfor kunne bruge mine evner til at lave dybdegående research, finde vinkler og skabe fortællinger. Jeg vil selvfølgelig også bidrage med min historiske viden og passion.

Har du lyst til at mødes? Jeg kommer naturligvis gerne til dig.

5. Hvilket ”udbytte” gav det, fx antal kaffemøder, netværk, samtaler?

Responsen på mine mails var langt større, end jeg havde turdet at håbe på.

Jeg havde over 30 kaffe- og telefonmøder på under tre måneder. Hvert eneste møde gjorde mig klogere på de forskellige områder, og jeg gik ofte derfra med forslag til nye personer, jeg skulle kontakte.

Ét af mine kaffemøder var med en redaktør hos Gads Forlag. Da jeg fik mulighed for at få et løntilskudsjob, opsøgte jeg ham igen med et tilbud om, at de kunne ansætte mig i løntilskud. Den var de med på.

6. Hvad er dit bedste råd til andre jobsøgere?

Mit bedste råd er at opsøge jobbet selv. Find det sted, du allerhelst vil arbejde, og spørg, om de har tid til at mødes med dig. Spørg så, hvad der skal til for, at du kan få et job der, og gør det!

uopfordret jobsoegning struktureret kontakt til virksomheder Trine Roslev
Sider fra Trines notesbog fyldt med virksomheder, som hun kontaktede.
image_printUdskriv eller gem som PDF