Danskernes jobskifte anno 2022 – det siger Kandidatanalysen

4 min. læsetid
18. januar 2024

Aldrig har så mange danskere skiftet job. I de første to måneder af 2022 startede over 170.000 i nyt job. Det er en stigning på 23% i forhold til samme periode sidste år, og det er det højeste niveau nogensinde ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Men hvad karakteriserer danskernes jobskifte i 2022?

Det har vi fundet nogle svar på i årets Kandidatanalyse, hvor vi sammen med Voxmeter har bedt et repræsentativt udvalg af lønmodtagere (18-65 år) om at dele deres holdninger og præferencer i deres arbejdsliv og karriere.

#1 Danskerne vil gerne tage det lange træk hos samme arbejdsgiver

Vi er berømte i Danmark for vores fleksible arbejdsmarked. Det kan man let komme til at forveksle med, at danskerne elsker at skifte job. Særligt når tallene sætter nye rekorder.

Når vi spørger, viser det sig, at 26% af danskerne har søgt et nyt job inden for det seneste år.

Lysten til at skifte job er lidt højere hos kvinderne, 28% af kvinderne har søgt job inden for det seneste år, mens det er 25% af mændene, der har gjort det samme.

Noget kunne dog tyde på, at lysten til at skifte job handler om at finde det rigtige match.

For når vi spørger, hvor længe det er optimalt at blive ved den samme arbejdsgiver, viser tallene en anden tendens. Så vil danskerne gerne blive hos den samme arbejdsgiver i længere perioder.

Hele 34% af danskerne vil gerne blive hos deres arbejdsgiver i 8 år eller mere.

Vi stillede samme spørgsmål i 2019, og det er markant, at langt færre ønsker at blive en kortere ansættelse. I 2019 var det optimalt for 15% at blive mellem 0-4 år i samme ansættelse. I 2022 er tallet faldet til 10%.

Det er dog også værd at bemærke, at der er en stigning af respondenter, der svarer ”Ved ikke”. Sandsynligvis fordi det optimale for ens karriere i stigende grad afhænger af mange andre parametre end ansættelseslængden.

#2 De unge er ikke længere så dedikerede jobshoppere

”Jo yngre man er, desto mere jobskifteivrig er man.”  Det kunne vi konkludere tilbage i 2019, som du kan læse i vores blogindlæg fra dengang.

Her kan vi se en markant forskel på blot tre år. I 2019 angav 32% af danskerne, at en ansættelse på 0-4 år var optimalt. Det tal er næsten halveret til kun 17% i 2022.

For de unge mellem 18 og 34 år vil ikke alene gerne blive i længere tid hos den samme arbejdsgiver. De vil gerne blive hos arbejdsgiver på den helt lange bane på mere end 8 år. 19% anså en ansættelse på mere end 8 år som optimalt for 3 år siden. Tallet er nu steget til 25%.

Se alle tallene fordelt på alder herunder.

#3 Det er fortsat chefen, der får os til at skifte job

Ja, man fristes jo næsten til at sige, at der ikke er noget nyt under solen på denne front. Det er fortsat utilfredshed med chefen, der er hovedårsagen til, at danskerne skifter job.

17% angav det som årsag i 2022. Både i 2021 og 2019 lå tallet næsten på det samme niveau – nemlig 18%.

Derudover er muligheden for bedre løn (12%) samt kedelige opgaver (13%) og manglende udvikling (12%) også topscorerne, når danskerne søger nye arbejdsgræsgange.

Vil du nørde flere detaljer? Så har vi samlet et udpluk her:

  • Forskelle mellem mænd og kvinders jobskiftemotiver
    Mænd (16%) skiftere oftere job pga. bedre løn end kvinder (8%)

  • Forskelle mellem aldersgrupperne
    De 35-49-årige skifter oftere job, fordi de kører sur i kedelige opgaver (18%)
    De 35-49-årige (18%) samt 50+ (21%) skifter oftere job, fordi de er utilfredse med chefen. Det gør kun 12% af de 18-34-årige.

  • Forskelle på jobskifteårsag på tværs af brancher

    Der er flere jobskifteårsager, der er markant mere udbredte i bestemte brancher og jobfunktioner. Her er 3 årsager, der er værd at fremhæve:

    Ansatte i offentlig administration angiver i høj grad manglende udnyttelse af talent og kompetencer
    Ansatte inden for byggeri, fødevareproduktion, produktion og transport skifter oftere end andre grupper job pga. muligheden for bedre løn
    Ledere søger i højere grad end ikke-lederne væk, hvis de føler, at de mangler indflydelse på beslutninger

#4 Fortsat udvikling af den enkelte kan afværge jobskifte

Vi kunne nu ikke lade være med at være nysgerrige på, om jobskiftet kunne være undgået. Især for den gruppe, der begrundede deres jobskifte med, at de ”kørte sur i kedelige opgaver”, ”ikke udviklede sig” eller ikke følte, at ”virksomheden udnyttede mit talent og mine kompetencer.”

Derfor spurgte vi de 476 respondenter, der havde angivet en af de årsager til jobskiftet, om deres jobskifte kunne være undgået, hvis virksomheden havde investeret ind i opkvalificering og udvikling.

For 72% var løbet kørt i forhold til at afværge jobskiftet, men for 28% ville det have gjort en forskel. De 28% vægtede især udvikling via uddannelse og kurser samt karrieresparring, der ville have gjort en positiv forskel. Intern jobrotation står også højt på listen.

Nysgerrig på mere data om det danske arbejdsmarked og danskernes arbejdsliv?

Så skriv dig op til vores nyhedsbrev her:

image_printUdskriv eller gem som PDF