Corona har givet en kæberasler for tusindvis af virksomheder over hele landet. Det har betydet stor efterspørgsel på outplacementforløb.

TL Byg er en af de mange danske virksomheder, som har måttet justere organisationen under Corona. Det er ikke nogen let sag, når man har gode medarbejdere, som man egentlig helst ville beholde, hvis tiderne var anderledes.

Direktør Peter Boltau fra TL Byg valgte at tilbyde de opsagte medarbejdere et outplacementforløb, hvor de fik personlig sparring og hjælp til at komme godt videre i deres arbejdsliv.

Vi har spurgt ham, hvad outplacementforløbet har givet de opsagte og resten af organisationen af værdi, og hvad der kom mest bag på ham af fordele, når man er tvunget til at sige farvel.

Peter – tak fordi du vil dele dine erfaring med outplacementforløb med os. Hvorfor var det vigtigt for jer at tilbyde outplacementforløb for de opsagte?

Vi har været nødt til at opsige nogle medarbejdere på grund af en udefrakommende pandemi. Det har givet udfordringer, og derfor har vi været nødt til at justere på medarbejderstaben. Det er vi jo desværre ikke de eneste, der har oplevet.

Vi ønsker altid det bedste for vores medarbejdere, og vi investerer meget energi i at skabe en god arbejdsplads. Faktisk er det en af vores målsætninger, at vi skal være regionens bedste arbejdsplads. Det skal naturligvis også gælde, når vi ikke kan fastholde medarbejdere. Det er en meget vigtig værdi for os. Det skal ikke bare stå i et fint dokument – det skal vi efterleve i virkeligheden.

De opsagte er ikke blevet afskediget på grund af manglende kompetencer eller lignende. Tværtimod havde vi gerne fastholdt, hvis det på nogen måde havde været muligt. Så vi ønskede at hjælpe alle godt videre, og her syntes vi, at et outplacementforløb var en god løsning.

Hvordan blev I opmærksomme på muligheden for at tilbyde outplacementforløb?

Vores HR-konsulent havde kendskab til noget lignende fra en tidligere ansættelse, hvor det havde været en rigtig god oplevelse. Derfor valgte vi det som en løsning til de opsagte medarbejdere.

Brug for mere viden om afskedigelse af medarbejdere?

Hent vores gratis e-bog her.

Læs mere
Afskedigelse af medarbejdere

Hvad var jeres forventninger inden forløbet?

Primært at medarbejderne fik en neutral tredjepart, som de kunne dele deres tanker med. Det kan være svært at dele en afskedigelse med kollegaer eller med familie. Her kan det være godt at få nogle andre øjne på ens situation og følelser. Især har det betydet meget for medarbejderne, at de får en sparringspartner, der kan hjælpe med at se muligheder i en svær situation, og som har masser af erfaring med jobsøgning.

Var der nogle fordele, som I ikke havde forudset, inden I gik i gang?

Jeg var overrasket over stemningen i organisationen og blandt de opsagte. Der var enkelte, som var meget påvirkede af situationen, og det er fuldt forståeligt. Men de fleste kunne godt forstå, at vi var nødsaget til at tilpasse organisationen.

Det er min opfattelse, at fordi de følte, at vi som virksomhed tog godt hånd om dem gennem outplacementforløbet, så bidrog de også meget positivt i perioden efter fyringen. Det betyder meget for os, at de følte, at vi tog deres situation alvorligt. Når man har delt frokoststue og arbejdsliv, så har man jo investeret i hinanden. Den relation vil vi gerne passe på, så meget som det kan lade sig gøre under en afskedigelse.

Om forløbet

  • Alle opsagte medarbejdere er kommet godt videre i nye jobs.

  • Fra første til sidste outplacement-forløb var gennemført, gik der i alt 8 måneder.

Kunne I mærke forskel på forløbet ift til en ”traditionel” fyring og så outplacement-fyrede? Oplevede I fx en anden grad af motivation i den resterende arbejdsperiode eller lignende?

Alle tog imod tilbuddet og blev glade for forløbet. Der var forskel på medarbejderne, men flere gav udtryk for taknemmelighed, og derfor var de også meget aktive i opsigelsesperioden. Det vigtigste for os var, at alle følte, at de blev givet en mulighed for at komme godt og hurtigt videre. Fra vores side handler det om at vise tillid og respekt, der også er nogle af vores kerneværdier, i en svær tid.

Kunne I mærke forskel på resten af organisationen efter fyringerne, da de opsagte havde fået outplacement-tilbud?

Jeg tror, at de fleste var lettede over, at stemningen ikke var så trykket. Det kan være hårdt at arbejde sammen med kollegaer, der sidder i en opsagt stilling. Potentielt skal man jo fortsat arbejde sammen i mange måneder afhængigt af den enkeltes opsigelsesvarsel. Så stemningen betyder virkelig meget.

Jeg tror også, at det gjorde en forskel, at vi som ledere var meget åbne omkring det, – og de opsagte medarbejdere var meget åbne omkring det. Alt i alt har det været en god oplevelse.

I forhold til de mellemledere, der har været tæt på de opsagte, betød det også meget, at vi kunne tilbyde dem et outplacementforløb. Det gav også dem en følelse af, at vi virkelig gjorde alt, hvad vi kunne – og det gjorde det måske også nemmere for dem at se de opsagte i øjnene. Det gjorde det også mere legitimt at kunne spørge til, hvordan det gik med møderne og processen.

Ene Krog
Ene KrogDirektør

Vil du høre mere om outplacement hos Konsulenthuset ballisager?

Send os en forespørgsel ved at udfylde formularen – vi vender tilbage snarest muligt.

image_printUdskriv eller gem som PDF