5 skarpe jobsamtale-råd fra HR-chefen

6 min. læsetid
02. juli 2018

Får du også koldsved, når du skal til jobsamtale? Så er der råd at hente. Konsulenthuset ballisagers rekrutteringsanalyser afslører nemlig, hvilken jobsamtaleadfærd der giver dig flest points i arbejdsgiverens bog. Vi har samlet 5 gode råd til jobsamtalen og spurgt HR-chefen i BITZER Electronics, Anne Vibeke Madsen, hvad kandidater bør gøre for at ramme hovedet på sømmet til en jobsamtale i deres virksomhed. Og lad det være sagt med det samme: Det er hverken Mensa-medlemskab, dårlig forberedelse eller passiv samtale-adfærd, der øger dine chancer for at lande jobbet.

Lidt over 800.000 danskere skifter job hvert år, og tilsvarende gennemfører danske arbejdsgivere flere millioner jobsamtaler om året. Anne Vibeke Madsen, HR-chef i den 100 mand store elektronikvirksomhed BITZER Electronics, ansætter hvert år mange medarbejdere og har af samme grund stor erfaring med at afholde jobsamtaler. Vi har derfor kombineret vores jobsamtaleråd med hendes jobsamtaleerfaringer – god fornøjelse.

 

1. Lad din motivation lyse rummet op

Arbejdsgiverne er først og fremmest interesserede i at mærke personligheden bag det CV og den ansøgning, de har læst. Jobsamtalen er det første fysiske møde med din arbejdsgiver, og det er altså her, at arbejdsgiveren for første gang ”mærker” din motivation og din faglige begejstring.

Og det stærkeste, du kan gøre til en jobsamtale, er – ifølge arbejdsgiverne – at efterlade et motiveret indtryk. Så sørg for at gå ”all in”, og lad motivationen stråle ud af dine øjne. Hvis du udviser et oprigtigt fagligt engagement, øger det tilliden til, at du er den rette til at udfylde stillingen.

 
jobsamtale spoergsmaal
 
  • Anne Vibeke Madsen, HR-chef i BITZER Electronics, siger:

    ”Kandidaten viser sin motivation ved at have sat sig ind i jobbet; Altså hvad er det for nogle opgaver, der ligger, hvad vil de gøre for at løse de opgaver, og hvad kan de i det hele taget bidrage med. Og så er det vigtigt, at de kan forklare mig, hvorfor de gerne vil skifte job, hvis det er tilfældet, og at de ved, hvad de vil have ud af stillingen, dvs. hvad er det for en læring og karriereudvikling, de er i gang med.”

    ”De dårligste jobsamtaler, jeg har haft, er, når kandidaten ikke selv er motiveret og har vendt den om til; Hvad kan virksomheden gøre for mig? Og hvor kandidaten egentlig ikke helt har gjort sig klart, hvad det er for en stilling, han eller hun har søgt.”

 
 

2. Forberedelse, forberedelse, forberedelse

Forbereder du dig grundigt til din jobsamtale, eller freestyler du dig igennem? Desværre ser vi ofte eksempler på, at jobsøgere tager til jobsamtale og freestyler sig gennem samtalen, og det kan arbejdsgiveren godt mærke. I vores rekrutteringsanalyser svarer en stor del af virksomhederne, at en jobsøgers manglende forberedelse bliver et irritationsmoment, der påvirker deres indtryk af jobsøgeren:

  • 72 % af arbejdsgiverne anser ”at komme uforberedt til jobsamtalen” som den mest irriterende jobsøgningsadfærd (Rekrutteringsanalyse 2015)

  • 31 % af arbejdsgiverne fremhæver ”at komme velforberedt til jobsamtalen” som en af de discipliner, jobsøgerne skal blive bedre til (Rekrutteringsanalyse 2013).

  • Og 45 % af arbejdsgivernes bedste jobsøgningsråd er, at “jobsøgeren skal være godt forberedt til jobsamtalen” (Rekrutteringsanalyse 2016).

 

Så sørg for, at du overholder din del af aftalen – for forberedelsen gælder naturligvis begge veje. Når du forbereder dig til jobsamtalen, er der flere ting, du kan gøre:

  • Hav styr på din elevatortale. Den skal sidde lige i skabet, så øv den og målret den til det job, du er til samtale om.

  • Lav lidt mere indgående research på virksomheden, og forbered dig på nogle gode, konkrete spørgsmål og emner, der illustrerer din nysgerrighed.

  • Skriv gerne fem ”guld-pointer” ned på forhånd, så du husker at aflevere dem.

 
 
  • Anne Vibeke Madsen, HR-chef i BITZER Electronics, siger:

    Hvis kandidaten skal give et godt indtryk, har jeg en forventning om, at han eller hun i hvert fald har været inde omkring virksomheden og har set, hvad vi for eksempel har liggende på vores hjemmeside, har set vores videoer, og at de har fulgt lidt med på vores LinkedIn-side.

    Og så giver det jo også points, hvis de har kontaktet nogle i deres netværk, der har arbejdet eller arbejder hos os. At lave god research er bare positivt – og så må man også gerne give konstruktiv kritik. For eksempel var der en kandidat forleden, der havde været inde på hjemmesiden, men ikke kunne finde vores video. Så gav han nogle gode input til det.

 

3. Hav svar parat på disse to spørgsmål til din jobsamtale

”Fortæl lidt om dig selv”
”Hvorfor har du søgt denne stilling?”

Hvis du har været til jobsamtale, har du sikkert oplevet, at arbejdsgiveren stiller mindst et af de spørgsmål. I hvert fald viste vores rekrutteringsanalyse fra 2017, at ét af de to spørgsmål forekommer i 8 ud af 10 jobsamtaler.

Så det simple råd lyder: Hav ét ordentligt svar parat til de to spørgsmål og vær bevidst om, at dit svar på dette åbningsspørgsmål kan være med til at styre/forme den resterende samtale.

Læs også denne artikel om jobsamtalens 27 dræberspørgsmål på kommunikationsforum.dk.

 
spoergsmaal jobsamtale
 
  • Anne Vibeke Madsen, HR-chef i BITZER Electronics, siger:

    “Når jeg gerne starter en jobsamtale med spørgsmålet, ”Fortæl lidt om dig selv”, så er det, fordi jeg derved finder ud af, hvad der betyder noget for kandidaten, og hvor han eller hun har sit fokus; Er det de jobs, kandidaten tidligere har haft, er det opgaverne, eller starter kandidaten med at fortælle, hvem han eller hun er som person? Min invitation har også til hensigt at skabe et godt nærvær i samtalen fra starten af og få kandidaten til at være til stede.”

 

4. Deltag aktivt: Jobsamtalen er en dialog – ikke et forhør

Tallene fra rekrutteringsanalysen 2017 viser også, at virksomhederne mener, at en jobsamtale først er god, når kandidaten taler mere end arbejdsgiveren gør. Helt konkret bør kandidaten tale 33,5 minutter ud af de 60 minutter, som en typisk jobsamtale varer – eller det, der svarer til 56 % af taletiden. For at mestre råd nummer 4 skal du undgå enetale i de ”anbefalelsesværdige” 33,5 minutter.

Har du nogle relevante spørgsmål til jobbet eller virksomheden? Så stil dem. Gode spørgsmål viser ikke blot, at du er interesseret, de kan også sørge for, at der opstår en god dynamik i samtalen. Gode spørgsmål kan få en arbejdsgiver til at tænke ”godt set” eller føle, at du har forståelse for virksomheden. Det giver plusser i bogen.

 

48 % af virksomhederne siger:
“Lad din personlighed skinne igennem til din jobsamtale”

Rekrutteringsanalysen 2016

Har du gjort dig nogle iagttagelser, kan de også være værdifulde – de er ligesom spørgsmålene samtalemateriale – og en måde at bringe din faglighed i spil og vise, at du er reflekterende. Du kan også spørge, hvad arbejdsgiveren ser som udfordringer eller har af konkrete delmål for virksomheden eller afdelingen på den korte og lidt længere bane.

  • Anne Vibeke Madsen, HR-chef i BITZER Electronics, siger:

    “Jeg forventer altid, at kandidaten selv stiller lidt spørgsmål til stillingen, opgaven osv., så der kommer lidt flow i samtalen, og så det ikke bare bliver en monolog, men en dialog. Det er kandidatens ansvar at have nogle spørgsmål med, f.eks. på et stykke papir, og det letter jo også samtalen for os. Der er faktisk ikke noget værre end at sidde med en kandidat, der ikke stiller et eneste spørgsmål. Ellers bliver det bare ren rygsvømning, hvor lederen sidder og fortæller om vores virksomhed, fordi vi skal have tiden til at gå.”

 
jobsamtale tid
 

5. Brug din paratviden med rettidig omhu

Du behøver ikke at vise arbejdsgiveren, hvor meget du ved, bare for at vise det. Vores rekrutteringsanalyse 2017 viser i hvert fald ganske tydeligt, at det ikke er din intelligens eller dit vidensniveau, der primært er til prøve til jobsamtalen, men derimod din samspilsevne med din kommende arbejdsgiver.

Du behøver m.a.o. ikke at gå så meget op i at flashe din viden og i at vælge de helt rigtige ord.

Det er vigtigere at være nærværende og velforberedt. Det er relationen mellem dig og din potentielt kommende arbejdsgiver, der skal testes ved jobsamtalen.

  • Anne Vibeke Madsen, HR-chef i BITZER Electronics, siger:

    “Hvis vi ansætter elever eller nyuddannede ingeniører, sender de gerne deres CV med, hvoraf deres karakterer også fremgår. Og der er det fint, hvis der også er nogle 10-12-taller på. Men karaktererne står jo aldrig alene. Vi laver for eksempel altid en personlighedsanalyse på kandidaterne i forhold til at kunne snakke om, hvad det er for nogle gode arbejdsbetingelser og kollegaer, de har brug for.

    Generelt bruger vi jobsamtalen til at afdække de samarbejdsrelationer, som kandidaten kommer til at indgå i. Selvom vi kan se af personlighedstesten, om de er introverte/ekstroverte, vil vi gerne have kandidaten til at sætte nogle ord på, hvad en god samarbejdsoplevelse er for dem. F.eks. kan vi spørge: ”Hvad er en god kollega eller leder for dig – og hvad kendetegner den bedste leder, du har haft?”

 
jobsamtale spoergsmaal forberedelse
 
Download e-bog - 9 overvejelser, når du vælger rekrutteringspartner

 

Download tjekliste - 9 overvejelser, når du vælger rekrutteringspartner