At forberede sig til en jobsamtale kan være forskellen mellem, om du sidder med flakkende blik og sved på panden, eller om du får en god oplevelse, der ender med en ansættelseskontrakt.
Direktør og HR-ekspert Morten Ballisager giver dig her 3 af sine bedste tips til at imponere din kommende arbejdsgiver.
1: Forstå jobbet og virksomhedens aktuelle situation
Når du bliver kaldt til jobsamtale, skal du vide, hvad jobbet går ud på. Læs jobopslaget grundigt igennem og hold det op mod, hvad virksomheden er for en. Så viser du ansættelsesudvalget, at du både har styr på dine opgaver og hvilken betydning de har for virksomheden som et hele.
Derudover er det vigtigt, at du sætter dig ind i virksomhedens aktuelle situation. Smut over på Google og læs de seneste nyheder om virksomheden. Det kan være nyheder om nye projekter eller andre relevante opdateringer, fortæller Morten Ballisager:
"En helt regulær Google-search ville være oplagt at lave. Afgræns den til inden for det seneste måned eller seneste år og se på, hvad der sker i virksomheden i øjeblikket. Tag det med dig ind til jobsamtalen. Det kan godt have nogen betydning for det job, som du er til samtale til."
2: Undersøg virksomhedens økonomiske sundhed
En anden vigtig faktor er at undersøge virksomhedens økonomiske tilstand. Det kan give dig en bedre fornemmelse af, hvordan virksomheden klarer sig økonomisk - og om der er røde flag, du skal være opmærksom på. Det gælder især for private virksomheder. Og det behøver ikke at være dyrt eller omsiggribende at undersøge økonomisk sundhed i sin kommende arbejdsplads, fortæller Morten Ballisager:
"Der findes værkstøjer som fx proff.dk, hvor du kan gå ind og læse regnskaber uden at have en brugerprofil. Det koster ikke noget for dig, men det kan have en høj værdi for dig, når du er til jobsamtale."
Din kommende chef vil sætte pris på, at du har sat dig ind i virksomhedens økonomi. Det giver nemlig en indikation på, at du som potentielt kommende medarbejder er interesseret i at påvirke den i en positiv retning.
3: Indhent information fra interne kilder
Hvis du kender nogen, der arbejder i virksomheden, kan det være guld værd at få lidt insider-information fra dem. Spørg dem om, hvad der er karakteristisk for organisationen, hvilke værdier de lever efter, og hvordan arbejdspladsens kultur er. Det kan give dig en bedre forståelse af, hvad du kan forvente, hvis du bliver tilbudt jobbet.
Når Morten er med til at ansætte, giver det ham en oplevelse af, at kandidaten har sat sig grundigt ind i virksomhedens kultur – og vise din kommende arbejdsgiver, at du har sat dig grundigt ind i virksomheden:
"Det kan også være med til at fortælle mig, at her er en kandidat, som har sat sig super godt ind i selve jobbet. Men også i omgivelserne omkring virksomheden."
I Altingets podcast Jobsamtale med Sofie Borbiconi og Morten Ballisager kommer de - ud over de 3 tips til jobsamtalen – også ind på:
- Vigtigheden af research om virksomheden
- Hvordan du forbereder dit elevator-pitch
- Hvordan du navigerer i taletiden under samtalen
- Hvordan arbejdsgivere kan forberede sig bedst muligt
- Den første jobsamtale, som landede Morten et job – og hvordan en utjekket glemt p-skive skilte Morten ud fra mængden af kandidater.