Aktiveringsordninger giver en chance for at ”snuse” til en bestemt jobfunktion, en arbejdsplads eller en branche. Her kan man få et indblik i, hvad der kræves, og man kan få træning i stillingen. Når mere end hver tredje virksomhed fortæller, at de aktiverede ploppes lige ned i en regulær jobfunktion, er det altså en misforstået brug af ordningen. Praktikanten kan på den måde risikere at erstatte en lønnet medarbejder, som ellers ville have udført arbejdsopgaverne.
Men hvis virksomhedspraktikanterne bare bliver ansat i en lønnet stilling direkte efter praktikken, løser det vel problemet, ikke?
Ikke umiddelbart.
For en ekstra krølle på udfordringen er, at små private virksomheder sjældent ansætter de aktiverede efter endt praktik. Hele 45 % af de små virksomheder svarer, at de sjældent ansætter efter endt forløb. Og 7 % har benyttet sig af virksomhedspraktikanter eller løntilskudsansættelser, men aldrig ansat i lønnet stilling efterfølgende.
Dét er et problem.
Men det er ikke virksomhederne alene, der skal stå med ansvaret for at vende udviklingen, fortæller Morten Ballisager:
”Det er jo godt, at man bliver involveret i driften i sin praktik, men der skal helst også følge lidt oplæring med, så det ikke bare bliver substitution af ordinært arbejde. Tallene viser, at vi – jobcentre, a-kasser og andre aktører – skal hjælpe med kvalitetssikring af de mange praktikker, der etableres.”