Gør dig lækker på LinkedIn: Sådan optimerer du din profil
LinkedIn har aldrig været vigtigere, når det kommer til jobsøgning. Årets Rekrutteringsanalyse viser, at 58% af virksomhederne tjekker potentielle kandidater ud på LinkedIn. Og for første gang nogensinde overgår LinkedIn (58%) det klassiske netværk (54%), når det kommer til virksomhedernes foretrukne rekrutteringskanaler.
Med andre ord: Hvis du er lækker på LinkedIn, øger du din chance for at gøre et godt indtryk og springe gennem jobdøren. Vi står klar med opvarmningen og en effektiv bootcamp med 7 trin til at optimere din profil:
Hvad vægter virksomhederne på din LinkedIn-profil
Men inden vi går i gang med at hjælpe dig med den store værktøjskasse på din LinkedIn-profil, så kan vi ikke lade være med liiiige at give dig lidt data med på vejen.
Vi har naturligvis i vanlig nysgerrig stil spurgt over 1000 virksomheder i årets Rekrutteringsanalyse, hvad de lægger mærke til på jobsøgernes LinkedIn-profiler.
Måske overraskende er det “tidligere ansættelser”, der er højdespringeren med 73%, for det er jo data, som virksomhederne også langt hen ad vejen kan finde i dit CV.
Vi har ikke spurgt ind til det i analysen, men vi har på fornemmelsen, at det handler om at få et mere helstøbt billede af dine ansættelser – også fordi det gode CV jo forholder sig til det konkrete job, og dermed ikke viser al din erfaring.
Derefter er der et dybt spring ned til 2. og 3. pladsen, hvor fælles netværk (34%) og feltet “Om” (29%) huserer. Også her handler det om at få et mere helstøbt billede af dig, og et billede, der ikke er farvet i forhold til den konkrete ansættelse, som du har søgt.
Med disse spændstige tal i benene og en stærk opvarmning i tabelgymnastik, er vi helt klar til at gøre dig lækker på LinkedIn.
Faktisk vil vi ikke kun gøre dig lækker over for dit netværk og din kommende chef. Vi vil også hjælpe dig med at blive lækker over for LinkedIns algoritme, så du lettere bliver fundet af den helt rigtige.
1) Søgeord
LinkedIn-profil fungerer både som et online CV og som en søgefunktionalitet. En rekrutteringsmedarbejder skal kunne finde dig, så det handler om, at din profil har de rigtige søgeord.
Alle ord i profilen er faktisk søgbare, men de ord, som du skal kunne findes på – og bedømmes på – skal være kvalitative søgeord. Det vil sige kompetencer, fagområder og værktøjer (herunder IT-programmer).
2) Foto
Dit profilbillede skal være taget for nylig, være professionelt (i ”arbejdstøj”) og have en neutral baggrund. Dit baggrundsbillede (cover-billedet) skal associere til din faglighed.
3) Om-teksten
Om-teksten skal næsten være identisk med din CV-profiltekst. Den skal altså omhandle:
- Erhvervs- eller uddannelsesbaggrund (skriv 2-3 linjer med dette)
- Kernekompetencer (6-8 linjer, gerne i punktform)
- Fremadrettet beskrevet motivation for job eller jobområde (2-3 linjer)
I profilteksten skal man ikke nødvendigvis lade sig begrænse ift. antal linjer, men ovenstående er en god struktur at følge. Slut gerne af med dine kontaktoplysninger som telefonnummer og mail for at gøre det lettere for arbejdsgiveren at kontakte dig.
Og så er det en god idé at lave dit eget personlige søgeordsfelt, hvor du gentager dine kompetencer, redskaber og metoder. Nedenstående eksempel indeholder #-tegnet foran søgeordene, men dette er kun for at gøre det lækkert rent visuelt. Dine søgeord kan sagtens søges på uden #-tegnet.
4) Erhvervserfaring og uddannelse
Så skal du sikre, at resten af profilens sektioner er udfyldt med de beskrivelser af job, du har haft, og uddannelsers indhold. I begge tilfælde er det vigtigt at fremhæve dit udbytte – hvad har du lært/ hvilke erfaringer har jobbet/ uddannelsen givet dig?
Det er også vigtigt at fokusere på den værdi du har skabt, og de resultater som du har opnået. Det gælder både i tidligere stillinger og dine resultater fra studiet. Fokus på værdien er også relevant, selvom du ikke har et job, hvor tal og målbare resultater er i fokus. Så handler det om at vise, hvordan du skaber værdi på anden vis, fx. “I mit arbejde som pædagog i en børnehave fokuserer jeg på at skabe tryghed og nærvær både for børn og forældre. Jeg ved af erfaring, at det virker særlig godt, når jeg… det er med til at skabe en god stemning på stuen.”
Når du skriver dit udbytte, bliver det til søgeord, så du optræder tidligere på en søgeliste.
Det ville ikke give mening i et almindeligt CV, men LinkedIn-profilen skal ses som en udvidet udgave af, hvordan dit CV ville se ud.
5) Kompetencer
I kompetence-sektionen skal alle dine kompetencer gentages. Der er plads til 50 kompetencer, og alle virker (igen) som søgeord.
Der bliver desuden automatisk genereret en jobagent fra LinkedIns side, så når der opstår et match mellem dine kompetencer og jobønsker, så genererer LinkedIn en notifikation. Det fungerer lidt på samme måde som en jobagent ville gøre det på eksempelvis Jobindex.
Faktisk bruger LinkedIn også disse søgeord til at foreslå jobs, hvis du har slået notifikationen til på det.
6) Interesser og netværksgrupper
Det er vigtigt, at du er inde at følge alle de virksomheder, du kigger på og vil kigge på – af to årsager:
1) Når virksomheden promoverer fremgang eller produktudvidelse i form af et indlæg på deres startside, kan det indikere vækst og god timing på uopfordret kontakt.
2) Hvis din LinkedIn-profil bliver besøgt af en rekrutteringschef, bliver du også vurderet ud fra de virksomhedstyper og brancher, som du interesserer dig for på LinkedIn.
Noget andet, som rekrutteringschefer kan kigge efter, er de netværksgrupper, du er med i. Det er altid godt at være medlem af en eller flere netværksgrupper på LinkedIn. Nogle af fordelene er:
- Du kan hente inspiration fra andre gruppemedlemmer ift. steder at arbejde
- Du kan udvide dit netværk kvalitativt med beslutningstagere fra interessante firmaer
- Det bidrager til det samlede indtryk af den professionelle profil, du er
- Og sidst, men ikke mindst, så er netværksgrupper noget, rekrutteringsfolk eller headhuntere er inde at danne sig et indtryk af, og de tager det ofte med i deres samlede vurdering af, hvor fagligt engageret du egentlig er.
7) Gør dig selv synlig
Nu spiller din LinkedIn-profil maksimalt, og det ser bare godt ud! Men hvad så nu?
Ja, nu skal du gøre dig synlig. Der er masser af muligheder for at blive set, og det gælder også i sommerferien.
Brug tid på at anmode om anbefalinger hos tidligere chefer, kollegaer og samarbejdspartnere, som du er forbundet med på LinkedIn. Det gør rigtig godt for din profil.
Helt generelt bør du være dagligt aktiv på LinkedIn, især hvis du er jobsøger. Det gør du ved konstant at udvide dit netværk med personer, der kunne være interessante, hente inspiration til virksomheder, du kan kontakte uopfordret, søge opslåede jobs på LinkedIn og indhente brancheviden.
Gennem daglig aktivitet bliver din synlighed udvidet over for dit eget netværk, fordi de modtager notifikationer om din aktivitet. Du kan f.eks. ønske dem, du er forbundet med, tillykke med nye stillinger, jubilæer eller tillykke med fødselsdagen (kun til dem, du har en personlig relation til).
Hvis du er synlig overfor dine LinkedIn-forbindelser, er der gode chancer for, at de deler dine opslag, og det giver dig endnu mere synlighed overfor virksomhederne.
Del artiklen
Læs også
Disse relaterede artikler