“Pludselig gik det stærkt”: Diana knækkede jobkoden gennem netværk

6 min. læsetid
18. januar 2024

 

Som jobsøger får du tudet ørerne fulde af, hvor vigtigt det er, at du bruger dit netværk. 

Mulighederne er mange, men det er ikke altid klart, hvordan man bedst griber det an. Indtil der sker noget, som for alvor rykker på jobsøgningen. Netværksvejen bliver pludselig snorlige og sender dig direkte i mål. 

For Diana var vejen til sin nye ansættelse hos Norlys noget kringlet, men hun har taget gode erfaringer med, som vi har været så heldige, at hun ville dele med os.

 

 

I løb til jobsamtale

Det skulle bare have været en uformel 5-minutters telefonsamtale, men det viste sig at være en rigtig jobsamtale. Diana havde lige afleveret sin søn i vuggestuen, da hun som aftalt fik et telefonopkald fra en tidligere kollegas chef hos Norlys.

Aftalen var, at de skulle drøfte hendes muligheder for at træde til i et barselsvikariat på 10 måneder. Men meget hurtigt spurgte han, om hun sad ved sin computer, så de kunne tage den rigtigt. Så fik Diana fart på og blev hurtigt klar til at deltage i den jobsamtale, der kort efter resulterede i hendes nuværende stilling.

Hun fortæller historien smågrinende. Det er tydeligt at mærke, hvordan de mange måneders jobsøgning i det afgørende øjeblik kulminerede i et mindre adrenalinchok, som heldigvis kun kom hende til gode. Det havde været en lang og kringlet jobsøgningsrejse, men det var der også en grund til.

Hun havde nemlig flere gange undervejs taget nogle svingveje, som førte hende derhen, hvor hun er nu.

 

Når strategien ikke virker, må du ændre den

Det med at bruge sit netværk har Diana helt styr på. Faktisk har hun aldrig besat en opslået stilling, men har gennem tidligere kollegaer og chefer grebet nogle muligheder, der har formet hendes karriere.

Det ligger der også en del arbejde i med f.eks. at tage en masse kaffemøder, hvor hun med semistrukturerede interviews har spurgt sit netværk ind til mulige stillinger, kontaktpersoner og personlige erfaringer, der kunne sende hende videre mod næste skridt i sin jobsøgning.

Derfor kom det bag på Diana, at det var så svært at få hul igennem, sidst hun var ledig. Sammenlagt stod hun uden job i 6 måneder, og hun følte, at alle hendes initiativer løb ud i sandet.

Hele Corona-situationen havde selvfølgelig lagt låg på mulighederne for at holde kaffemøder med samme effektivitet, som hun var vant til, og generelt virkede jobmarkedet lidt sværere at få styr på.

Fra sin tidligere erfaring havde hun primært brugt Facebook til at holde øje med job. Efter et forløb hos ballisager valgte hun at ændre sin strategi.

”Jeg blev tilmeldt et ballisagerforløb, hvor jeg havde et møde med min personlige konsulent og deltog i forskellige workshops. Efter en workshop om LinkedIn fik jeg optimeret min profil og begyndte at fokusere mere på at være aktiv derinde i stedet for f.eks. at scrolle på Facebook om morgenen.” – Diana

 

Det var i processen med at forkorte og målrette sit CV, at Diana følte et behov for at optimere sin LinkedIn-profil.

Samtidig ønskede hun de ”rette” ord på profilen, så hendes CV var søgbart for rekrutteringsfolk. Det vigtigste for hende var dog, at hendes CV var fyldestgørende, som hun selv beskriver det.

 

”Jeg følte et behov for at have et mere retvisende ”udstillingsvindue” af mig og mine kompetencer.” – Diana

 

Ny strategi – samme netværk

Dianas nye strategi handlede primært om at sætte sit netværk mere i spil. Det var der en del forskellige lag i, som hun remser op for os her:

 
  • Mit netværk blev mit research-værktøj ved, at jeg fulgte med, hvad mit netværk likede på LinkedIn, og hvad der rørte på sig.

  • Jeg kiggede på tidligere kollegaers profiler for at se, hvor de var nu.

  • Jeg kiggede på tidligere medstuderende for at se, hvilken vej de havde taget, hvilke jobs, de havde haft og har nu.

  • Jeg skrev personlige beskeder til personer i mit netværk for at høre, om de kunne hjælpe mig på vej.

  • Jeg skrev til personer i mit fjerne netværk – nogen som kender nogen – som var i spændende stillinger for at høre, hvordan de var endt der, og om de kender nogen, jeg kunne kontakte uopfordret.

 

 

Bevægelse skaber synlighed

Den øgede aktivitet gjorde, at noget sprang hende i øjnene. En fra hendes netværk havde ’liket’ et opslag om projektlederkurset PRINCE2. Det fangede Dianas interesse, selvom hun ikke havde det store håb om at blive tilbudt sådan et kursus som akademiker med stort A. Men så fortalte en veninde hende om en særlig Corona-uddannelses-pulje, og det kunne lade sig gøre alligevel.

 

”Det har været tilfældighedernes spil at få PRINCE2-certificeringen. Jeg har ofte fået at vide, at jeg er overkvalificeret på papiret til en koordinatorstilling og ikke har nok erfaring til projektledelse – men så gav PRINCE2 mig en mere konkret viden om et vis felt, og nu er jeg sjovt nok endt i en stilling som projektkoordinator.” – Diana

I dag ved hun ikke, om PRINCE2-certificeringen på papiret har gjort en forskel for hendes ansættelse, men det er ikke usandsynligt.

Der er dog ifølge Diana flere faktorer, der har spillet ind i, at hun fandt frem til og fik jobbet hos Norlys.

 

”Min jobkonsulent og ballisagers workshops hjalp mig med at forkorte mit CV fra 5 til 2 sider. Jeg fik skiftet fokus fra min uddannelse til min praktiske erfaring, så min ansøgning blev mere skarp. Ved også at sætte mit netværk meget mere i spil, gav det hele pote.” – Diana

 

Dianas fokus på at holde flere aktiviteter i gang samtidig kan kun anbefales. Kort sagt kan man sige, at når vi laver målsætninger og arbejder for at nå dem, er vi i bevægelse. Det kan f.eks. være en øget aktivitet på LinkedIn, flere ansøgninger der sendes afsted eller flere dialoger med netværket.

Bevægelsen skaber synlighed – vi bliver mere synlige over for arbejdsgiverne, og vi bliver helt automatisk selv gjort bekendt med flere muligheder, også dem vi ikke havde tænkt over før.

 

Døren går op – men nogle gange skal låsen lirkes

Pludselig var der en åbning. Den blev Diana gjort bekendt med via en tidligere kollega, som delte et opslag på LinkedIn om sin egen ansættelse hos Norlys. Hun vidste, at en af medarbejderne inden længe skulle på barsel, og fik efter aftale udvekslet telefonnumre mellem sin chef og Diana.

Og så gik det pludselig stærkt.

”Siden jeg startede ballisager-forløbet, kom der mere hul igennem. Jeg blev faktisk også inviteret til tre andre jobsamtaler, efter jeg havde underskrevet min kontrakt med Norlys. Så det gik lige pludselig stærkt, hvor jeg før følte, der slet ikke skete noget.”

Dianas bedste råd til andre jobsøgende er at gøre arbejdet men bagefter lægge det fra sig. Vi lægger enormt meget energi og ofte følelser i at søge jobs, og det er benhårdt arbejde. Det er psykisk belastende, når udfaldet ikke er det, vi håbede på.

Derfor, mener Diana, er det vigtigt at glemme alt om de ansøgninger, man har sendt afsted og i stedet fokusere på den næste ansøgning. Så bliver du glædeligt overrasket, hvis du bliver kaldt til samtale, men ryger måske ikke helt ned i kulkælderen, hvis du ikke gør.

Og nå ja… selvom man kun bliver lovet en uformel samtale på 10 minutter, så sørg for at have de optimale betingelser, som om det er en rigtig samtale, så man ikke skal spurte hjem fra vuggestuen.

 

 

3 gode råd til at finde stillinger på sociale medier

1. Hold øje med de fleste sociale medier – heriblandt både Facebook og LinkedIn.

Men vær gerne opmærksom på, hvor lige netop din branche eller ønske om jobtype dukker hyppigst op.

Facebook er langt mere udbredt inden for undervisning, håndværksfag eller pædagogiske stillinger. Til sammenligning bruges LinkedIn primært af den private sektor inden for industri, teknik og mere ikke-branche relaterede jobs som HR, salg, marketing, IT og økonomi.

Leder du efter job i en udpræget visuel branche, f.eks. som grafiker, designer eller fotograf vil du også med fordel skulle holde øje med Instagram.


2. Tænk strategisk – følg relevante virksomheder på sociale medier. Det vil give dig vigtig information om deres retning og måske også om kommende muligheder. Det samme gælder dit eget netværk. Er der en glad melding om baby på vej fra en tidligere klassekammerat, kan du næsten tælle dig frem til en mulighed. Ofte vil der efter tre-fire måneder blive opslået et barselsvikariat i den virksomhed, som den gravide arbejder for.


3. Vær åben om, at du er jobsøgende – dit netværks netværk kan hjælpe med at holde øje – eller har måske viden om interessante muligheder på vej.


 
 
Ene Krog
Ene Krog Direktør
 

Vil du høre mere om, hvordan I kan hjælp medarbejderne videre med outplacement?

Lav en professionelt og menneskeligt håndteret opsigelsesrunde. Og hjælp de opsagte godt videre med et outplacementforløb. Vi guider jer i opsigelsesprocessen og de opsagte med outplacement.

Send os en forespørgsel ved at udfylde formularen – vi vender tilbage snarest muligt.