CV-profiltekst: En cocktail af kompetencer, motivation og eksempler

7 min. læsetid
18. januar 2024

En bouillonterning. Et koncentrat af dine kvalifikationer. Din værdi og din motivation kogt ned til 5-8 linjer. Profilteksten eller resuméet i dit CV skal vække arbejdsgiverens appetit på dig og – sammen med den øvrige del af dit CV – sørge for, at din ansøgning bliver læst. I denne artikel sætter vi ord på ingredienserne i et skarpt profilafsnit til dit CV og giver dig inspiration til, hvordan du kan producere en tekst, der gør arbejdsgiverne så tørstige efter at møde dig, at de inviterer dig til jobsamtale.

Læsetip: Se to konkrete eksempler på en CV-profiltekst længere nede i artiklen.

30, 50, 100 og nogle gange endnu flere. Der er ofte mange ansøgere til de ledige stillinger rundt omkring i virksomhederne i Danmark. Og arbejdsgiverne skal derfor gennemse en stor stak med CV’er. 80% af virksomhederne læser CV’et først. Og hele 49% giver normalt ikke ansøgningen en chance, hvis CV’et ikke er interessant (Kilde: Rekrutteringsanalysen 2017).

Det er en skrap sortering, der finder sted på de danske rekrutteringsgange. Dit CV skal sidde lige i skabet, så du havner i ja-bunken, og et af de steder, du kan ”skabs-tune” dit CV er i profilteksten. For der gemmer sig en anden væsentlig statistik i Rekrutteringsanalysen 2017:

83% af arbejdsgiverne læser normalt profilteksten i et CV

I det følgende stiller vi skarpt på CV-profilteksten, som du kan ændre og målrette i langt større grad end det øvrige indhold i dit CV. Helt konkret disker vi op med fire råd til at skrue en skarp CV-profiltekst sammen, inspiration til at gribe skrivningen an og et par do’s and dont’s.

Hvad er en profiltekst i et CV? Og hvad skriver man i en profiltekst?

Profilteksten er en kort, sammenhængende præsentation af det, du kan. Den beskriver samtidig, hvordan du matcher lige præcis det job, du søger, og hvad dit drive er. Den har altså flere egenskaber:

  • Den præsenterer dig – f.eks. via titel, uddannelse, filosofi og interesser.

  • Den beskriver, hvordan du matcher stillingen – med eksempler på erfaring og kernekompetencer.

  • Den viser din motivation for stillingen, kerneopgaverne og virksomheden.

Måske du allerede har prøvet dig frem og har tænkt ”Hvorfor er det liige, at den der profiltekst er så svær at skrive?”. Det er der tre grunde til:

  • Du skal være kortfattet. Det tager tid. Og det kræver flid og øvelse at skrive kort – og levende.

  • Du skal prioritere. Det kan være ret svært at vælge kompetencer og informationer fra. Af frygt for at vælge forkert.

  • Du skal tale ind i virksomhedens behov. Research og ring til virksomheden, hvis du er i tvivl.

4 råd til den gode CV-profiltekst

1. Prioritér benhårdt – and ”save your darlings”

En 5-8 linjer lang profiltekst er ideel. Det er lige nok til at give et godt og hurtigt indtryk af dig. Det er ikke meget – det ved vi godt. Det kræver benhård prioritering. Og ja, du vil helt sikkert opleve, at det er ret svært at skrive kort. Men det er det, du skal, for de færreste arbejdsgivere har tid til at læse en lang stil.

Du skal ikke fortælle alt det, du vil have, at modtageren skal vide om dig – kun det vigtigste. Det er stillingen og virksomhedens behov, der afgør, hvad der er det vigtigste. Det, du ikke fortæller i én profiltekst, kan du have brug for at formidle i en anden tekst til en anden stilling. Med andre ord behøver du ikke at ”dræbe dine darlings” – gem dem i stedet til de rette stillinger. Tænk på, at du blot parkerer dem for en stund. Den strategi kan måske hjælpe dig med at prioritere.

2. Målret profilteksten hver gang

Profilteksten er en dynamisk tekst, der skal forandre sig i forhold til virksomhedens behov og dine kompetencer. Det vil sige: Skriv en ny profiltekst for hvert målrettet CV, du sender ud, og genbrug gerne nogle af dine ”darlings”, hvis det passer til stillingen (se punkt 1). Profilteksten er nemlig en rigtig god måde at målrette CV’et på. Tænk også over sproget, og tilpas det til modtageren.

3. Flet fortid, nutid og fremtid sammen

Det er værd at bemærke, at en profiltekst adskiller sig fra et resumé. Et resumé er bagudrettet og fungerer som et nedkog af CV’et. Da dit CV i forvejen afspejler din livshistorie målrettet en arbejdsgiver, skal du skrive en profiltekst, der ikke skuer for meget bagud, men flettet fortid, nutid og fremtid sammen. Faktisk er profilteksten det eneste sted i CV’et, hvor du kan være fremadrettet.

4. Vær konkret og brug eksempler

I vores daglige rådgivning ser vi ofte profiltekster, hvor kandidater oplister deres personlige kompetencer: ”Jeg er fleksibel, kan have mange bolde i luften og tænker strategisk”. Mange ansøgere lister de samme personlige kompetencer op, men uden belæg fremstår disse personlige kompetencer som påstande.

Sørg i stedet for at konkretisere og eksemplificere dine personlige kompetencer. Så vil du også være lettere at huske. Du kan med fordel give et ultrakort eksempel på en af dine vigtigste personlige kompetencer – og vælg den, der er mest relevant.

Lad os kigge på et eksempel på en personlig kompetence, der med fordel kunne folde sig ud i din profiltekst. Vi tager ”struktureret” som eksempel:

  • Eksempel I på en kompetence-tekst:

    Skaber du systemer, laver aftaler, uddelegerer, forvalter din tid og prioriterer opgaver? Så skriv det.

    Eks.: ”Jeg er struktureret og starter fx altid min arbejdsdag med at prioritere dagens 3-5 vigtigste opgaver.

    Supplér og målret det gerne til stillingen/virksomheden:

    Når jeg i min rolle som x hos x virksomhed skal jonglere mellem opgave x, y og z, sætter jeg mig altid ned kl. 15.44 og gør status på spørgsmålet: Har jeg nu også nået opgave X ?” (red. opgave X er her den vigtigste i stillingen).

  • Eksempel II på en kompetence-tekst:

    Lad os se på et andet eksempel. I stedet for at skrive ”Jeg er engageret, udadvendt og nysgerrig” kan du skrive:

    Jeg er kendt for at have ja-hatten på og have en faglig holdning. Jeg deler desuden mine erfaringer gennem frivillige oplæg for studerende på AAU og holder mig ajour med den nyeste viden indenfor x.”

    Jep, det blev lidt længere, men vi kan se et ret rart menneske under ja-hatten og fornemme kandidatens lyst til at holde den faglige fane højt, lære fra sig og udveksle viden. Det er da en kollega eller medarbejder, der lyder ret selvstændig, skarp og sympatisk, synes du ikke?

Har du ikke helt fået identificeret dine kompetencer endnu? Så find inspiration til din kompetenceafklaring her. Vi har også skrevet denne artikel med gode eksempler på, hvordan du beskriver dine personlige kompetencer.

To eksempler på en god profiltekst

Konsulent, der kan skabe synergi mellem it og marketing
Som konsulent (hos x virksomhed) kan jeg optimere salget ved konstant at sammentænke it-funktionerne med marketing – et move, der stensikkert skaber relevante leads og sætter sig på bundlinjen. Min uddannelse i kommunikation og humanistisk informatik har klædt mig på til at iværksætte kommunikationsindsatser på tværs af platforme, hvor data, it og kreativitet skaber synergi. Jeg er i mit es, når jeg bidrager til, at it- og kommunikationssystemer får brugerne til at juble, eller når jeg analyserer smånørdet data og omsætter det til konkret, jordnær praksis for virksomheden. Foruden et godt humør, der jævnligt får mine kollegaer til at slå sig på låret, har jeg også et stærkt projektledergen, der kan ses i en travl hverdag, hvor jeg trives i rollen som tovholder og opgaveprioriteringsekspert med et konsekvent målfokus.

Kok med en passion for det nordiske og franske køkken
10 års erfaring fra det franske og nordiske køkken, hvor inspiration og gode traditioner går hånd i hånd med en evne til at kreere nye retter, nærer min kærlighed til mit fag. Jeg er god til at arbejde for/med holdet – med en anerkendende og involverende tilgang i kombination med gode instrukser har jeg en tæt dialog med mine kolleger, der sikrer, at vi lykkes sammen. Min uddannelsesmæssige baggrund gør også, at jeg både er stærk ift. markedsføringen af vores køkken og skaber gode resultater, når vi taler om køkkenprocent. Titlen som Årets kokkeelev i Scandic Koncernen og en fin afgangseksamen krydret med en flidspræmie er gode eksempler på min faglige stolthed og kærlighed til kokkefaget, som jeg bringer ind i det køkken, hvor jeg arbejder som kok.

3 skrivetips til din profiltekst

#1 Start med en mundtlig version

Har du svært ved at skrive kort og præcist, så forestil dig, at du skal fortælle det, du gerne vil have, at virksomheden skal vide om dig, til en ven. Sig det højt, som virksomheden skal vide om dig. Og skriv det så ned. Det mundtlige sprog er mere kort og præcist. Og ligefremt.

Du kan også tage udgangspunkt i din elevatortale (Læs mere her). Den kan du tilpasse til den skriftlige situation, som profilteksten er.

#2 Det er tilladt at låne…

Vi har her samlet nogle eksempler fra de mange CV’er og profiltekster, vi løbende ser. Pluk. Lån. Klip, kopiér, sæt ind – og tilpas(!) – som du lyster.

”Uddannelses- og erfaringskortet”, der giver belæg for, at du er en relevant kandidat:
”Med en uddannelse som x og x års erfaring indenfor x, x og x kan jeg bidrage positivt til løsning af arbejdsopgaverne indenfor…
”Via mine tidligere erhverv har jeg bred erfaring med bl.a. …”
”Gennem mine forskellige jobs har jeg altid haft stor kundekontakt…”

Motivation:
”Som xxx/bygningsingeniør ønsker jeg at arbejde med brugen af…”
”Jeg brænder for at blive en del af en mindre virksomhed som jeres, fordi …”
”I fremtiden ønsker jeg at…”
” Jeg motiveres af at…/Det motiverer mig at…/Jeg er i mit es, når…”

Værdi/kernekompetencer:
”Jeg kan byde ind med en bred vifte af…”
”Som x hos x virksomhed kan jeg optimere salget ved at…”

Match af arbejdsopgaver:
”Jeg har god erfaring med at…”
”Som x og x (dine roller/titler) kan jeg…”
”Desuden har jeg kendskab til en lang række…”
”Den røde tråd gennem mit arbejdsliv er x og x.”

  • TIP: Når du navigerer på LinkedIn, kan du med fordel se, hvordan andre kommunikerer deres kompetencer kort – enten i deres titel eller i deres summary – og bruge det som inspiration til din profiltekst.

#3 En lille skabelon i 4 ”trin”:

  • 1. Beskriv hvilken værdi, du skaber. Tænk i KPI’er: Er det effektive processer, tilfredse kunder, rigtige beregninger el.lign., du bidrager med?

  • 2. Beskriv, hvordan du bærer dig ad – dvs. vha. hvilke faglige områder (f.eks. pressehåndtering, projektledelse, administration) eller med hvilke værktøjer, redskaber, tilgange osv. Og giv evt. eksempler på i hvilke sammenhænge eller tidligere stillinger, du har gjort det. Men gør det kort.

  • 3. Beskriv, at du kan skabe samme eller x værdi for den virksomhed, som du henvender dig til.

  • 4. Du kan også demonstrere, at du kender til virksomhedens strategi eller virksomhedens udfordringer ved at flette relevante informationer ind i sætningen, når du målretter profilteksten til virksomheden.

image_printUdskriv eller gem som PDF