Et menneske i bevægelse – Finn Lund Andersen indtræder i Konsulenthuset ballisagers bestyrelse 1. juli 2021

6 min. læsetid
23. oktober 2020

Den 1. juli 2021 indtræder Finn Lund Andersen i Konsulenthuset ballisagers bestyrelse. Med sig bringer han et helt livs erfaringer med at udvikle mennesker fra en række topstillinger i det private erhvervsliv.

Vi har bedt ham om at vise lidt af mennesket bag det imponerende CV og mødtes til en snak om ledelse, værdier og valg – og fandt et menneske, der konstant er i bevægelse.

Du har jo gennem din mangeårige karriere arbejdet som topleder i mange forskellige brancher – bl.a. hos Dansk Supermarked og TDC. Hvis du skal kigge på din karriere – hvad er den røde tråd?

Det er helt klart at udvikle mennesker og teams. Det er min klare erfaring, at udvikler man mennesker, så smitter det positivt af på virksomheden. Så trives virksomheden, og den vokser.

Når det virkelig lykkes, er det en selvforstærkende proces. Det startede nok som et personligt værdisæt, men nu er det endt som en livserfaring.

Det lyder jo nemt, at alt nok skal gå, når man bare udvikler mennesker, men alle der har været på en arbejdsplads ved jo også, at det er lettere sagt end gjort. Hvad skal der – i din optik til – for at lykkes med det?

Det starter med ledelse, og enhver ledelse må indse, at det handler om, at dine medarbejdere skal blive en  succes. Derfor bliver team-delen også helt essentiel. Det er kun ganske sjældent og i ganske få brancher, at man lykkes alene. Samspillet på tværs af et team er centralt.

Det er min erfaring, at topledelse ofte mangler fokus på medarbejderne, der møder kunderne.

Tag nu f.eks. mine år i Dansk Supermarked (Red. Salling Group). Dengang var jeg den øverste HR-direktør, der i princippet havde ansvaret for 45.000 medarbejdere. Når man ser på tallene, er der langt fra min rolle som øverste leder til den enkelte medarbejder i den lokale Føtex.

Men du skal starte dér. Den enkelte ansatte i grøntsagsafdelingen har som ansvarsområde at få afdelingen til at fremstå frisk og indbydende – sammen med sine kollegaer. Når det lykkes i den afdeling, skaber det både arbejdsglæde og stolthed – og et godt resultat. Det samme gælder de andre teams i varehuset – og når alle teams fungerer, tilbyder man en velfungerende indkøbsoplevelse for kunderne.

Den præmis kan man med fordel udbrede på tværs af brancher. Start med den enkelte – og få teamet til at fungere. Så smitter det positivt af. Jeg er ikke den type af leder, der burer mig inde og kun tænker strategi og kigger på Excel ark. Det bliver man ikke klog på forretningen af og får den til at lykkes.

Curriculum Vitae for Finn Lund Andersen

  • Finn Lund Andersen har i 20 år været HR-direktør i tre af Danmarks største virksomheder.

    Han har således en alsidig baggrund som Koncern HR- og kommunikationsdirektør i 7 år hos Salling Group og medlem af Sallings fondenes bestyrelser (tidl. Dansk Supermarked).

    Finn var desuden HR-direktør og direktionsmedlem i TDC i knap 10 år, mens virksomheden blev privatiseret og opkøbt af 5 kapitalfonde.

    Endvidere var han KoncernHR-direktør i KFK i den periode, hvor virksomheden blev frasolgt Norsk Hydro-koncernen .

    Han har også over 10 års erfaring som direktør i store danske konsulent- og rådgivningsvirksomheder som PA Consulting Group, Rambøll Management og senest AS3.

    Finn har derfor stor erfaring med at arbejde og rådgive på tværs af både den offentlige og private sektor. Samtidig er han bestyrelsesformand ved Erhvervsakademi Aarhus, Hovedkasserer i AGFs hovedbestyrelse og bestyrelsesmedlem i DGI Fonden.

Jeg aner, at dit blik også er præget af det sportslige med det store fokus på at spille sammen?

Ja, det har du helt ret i. Jeg har spillet håndbold i mange år på AGFs 1. divisionshold. I sportens verden bliver det hele meget tydeligt. Alle skal fungere kollektivt, og samtidig skal stjernerne have lov til at funkle.  Det er ikke nok, at én har en god dag, hvis de andre ikke gør deres, og resten sejler. Teamwork er afgørende. Resultaterne er essentielle og tydelige i sportens verden, og hver søndag er der en ny kamp, som skal vindes. Selv de største stjerner ved godt, at ingen er bedre end den sidste kamp.

Mottoet er ”det er bedre at lave angrebsfejl end få dømt ”nøl”. Alle skal tage ansvar og handle.

Efter min mening kan meget overføres fra sportens verden til den civile verden. Den enkelte leder og medarbejder skal altid gøre sit bedste og forstå, at man indgår i et team. Hver dag starter man i princippet forfra, og der skal skabes nye resultater, og flere kunder skal gøres glade. Men det er jo også, når man gør sig umage og gør en forskel, at det bliver sjovt – også på en arbejdsplads.

Har du altid haft en klar retning for, hvad du ville bruge dit arbejdsliv på?

Ja, jeg har haft en retning – men det er ikke den, som det er endt med. Jeg er egentlig uddannet kulturgeograf fra Københavns Universitet. Så jeg har langt fra den klassiske baggrund fra CBS – eller Handelshøjskolen som det hed i gamle dage – ift. de stillinger, som jeg har haft gennem årene.

Da jeg var ung, var det min drøm at arbejde for FN eller Verdensbanken – gerne i Afrika eller i Asien. Men så mødte jeg min hustru Connie – hun fik arbejde som læge i Aarhus – og så blev det mit udgangspunkt at finde et arbejde med afsæt i den geografi.

Hvis det ikke var drømmen om en bestemt karriere – hvad kan du så pege på, der har været din personlige drivkraft i din karriere?

Det har helt klart været at gøre en positiv forskel. Jeg har altid ment, at hvis man ikke bidrager signifikant til en arbejdsplads, skal man finde noget andet at lave.

Derfor kan man også se i min karriere, at jeg skifter både stilling og ofte også branche ca. hver 6. – 8. år. På den måde har jeg altid været i bevægelse. Det er vigtigt for mig at udfordre mig selv. Jeg vil udvikle mig selv hele livet. Det skylder jeg både mine omgivelser i privatlivet, i arbejdslivet og mig selv. Det er en kæmpe drivkraft.

Har du et godt råd til både de ledige og dem i arbejde for at skabe sig et meningsfyldt arbejdsliv?

Ja, man skal dyrke det, som man er god til, og som man brænder for. Det har i hvert fald været det bærende for mig. Jeg er ligeglad med, om det er direktøren eller eleven, som jeg har foran mig. Det handler om at se det enkelte menneske og hjælpe med til at flytte ham eller hende.

Og så handler det om at være konkret og sætte handling bag ordene. Både som leder, som medarbejder og som ledig.

Hvis man finder ind til kernen af, hvad man er god til og brænder for, så skal man tage kontrollen i stedet for at søge på alle de stillinger, som bare passivt dukker op på Jobindex. Tag kontrollen, og gå ud og opsøg virksomhederne. Kender man nogen, der har ens drømmestilling? Hvilke virksomheder arbejder med ens drømmefelt? Ræk ud til dem. Men undgå ”leverpostej” – man kan lugte det langt væk, hvis der er tale om et standard-CV.

Du har sagt ja til at blive bestyrelsesmedlem hos Konsulenthuset ballisager pr. 1. juli 2021 – hvad tror du, at du kan bidrage med som bestyrelsesmedlem?

Jeg håber at kunne bidrage med to ting. For det første min mangeårige indsigt i og arbejde med HR, som betyder, at jeg ved, hvordan virksomheders HR-funktioner tænker og arbejder. For det andet håber jeg at kunne bidrage til ballisagers kommercielle og markedsmæssige udvikling.

Set fra min stol er der ingen tvivl om, at ballisager har store muligheder for at udvide sit marked i de kommende år. Sidst men ikke mindst forventer jeg, at samarbejdet med ledelsen, medarbejderne og kunderne hos ballisager vil bidrage til min egen personlige udvikling.

Hvad så indtil da?

Om ganske få uger flytter jeg til Spanien. Min hustru Connie har fået job som ledende overlæge på et sygehus i Malaga. Det er første gang, at jeg skal prøve at bo i udlandet, og det glæder jeg mig til. Jeg tror, at det bliver meget udviklende.

Ringen bliver dermed også sluttet – fra drømmen om at udforske verden, da jeg var ung.

Men jeg kommer nu stadig fast tilbage til Danmark – bl.a. for at deltage i mit bestyrelsesarbejde, hvor jeg også glæder mig til at indgå i ballisagers bestyrelse senest fra 1. juli næste år. Vi har mange værdier til fælles. Så jeg glæder mig til at bidrage ind i en ny rejse – og udvikle mig på nye fronter.

Finn Lund Andersen _bestyrelse_Ballisager

Om Finn Lund Andersen.

Født i Aarhus i 1960.

Gift med Conni, der er ledende overlæge ved hospitalet i Montebello, tæt ved Malaga.

Har børnene Maria og Joakim på henholdsvis 26 og 23 år.

image_printUdskriv eller gem som PDF