Danskerne overvurderer sig selv på arbejdspladsen

2 min. læsetid
24. april 2024

Du skal ikke tro, at du er klogere end os.

Sådan lyder et af budene i Janteloven.

Men sandheden er, at langt de fleste af os faktisk går rundt og tror netop det – altså, at vi er klogere end andre. Det sætter Kandidatanalysen 2024 en stor, fed streg under. Voxmeter og Konsulenthuset ballisager har netop bedt 2000 danskere om bl.a. at vurdere, hvor dygtige de selv er i forhold til deres kolleger.

Og her er der ikke plads til beskedenhed. De fleste mener, at de hører til blandt den dygtigste halvdel på arbejdspladsen. Kun 5 % mener, at de hører til blandt den dårligste halvdel på deres arbejdsplads.

Kandidatanalysen 2024, 2000 adspurgte danskere repræsentativt udvalgt af Voxmeter.

Nå, og hvad så, spørger du måske. Der er vel ikke noget i vejen for, at vi alle sammen går ud ad døren med et skønt skvæt selvtillid og en følelse af, at Tina Turner synger linjerne ”You’re simply the best – better than all the rest” til os helt personligt, er der?

Jo, det er der, mener Morten Ballisager. For en høj vurdering af egne kompetencer kombineret med lavere faktiske kompetencer er en uheldig cocktail på arbejdspladsen:

”Overvurdering kan være et svært fænomen at være leder for, fordi folk ofte er tilbøjelige til at se andres fejl og mangler, men ikke deres egne. Overvurdering kan være en skjult mistrivsels-motor, da ens eget billede af en selv ofte ikke gengældes af omgivelserne.”

 

Overvurdering   altid skidt?

Så selvom både lang-, ring- og lillefinger som bekendt peger direkte tilbage på os selv, når vi retter vores anklagende pegefinger mod andre, så tager mange af os det ikke til efterretning. Det er simpelthen for ubelejligt for os at erkende vores egen utilstrækkelighed.

Sometimes being delulu is the solulu*, som Gen Z ville formulere det.

Eller som man inden for evolutionspsykologien ville forklare det: Menneskers troværdighed over for andre stiger, når vi selv tror på, at vi er kompetente. Forestil dig, at du står foran din leder plus halvdelen af virksomheden og skal pitche en ny måde at løse kommende arbejdsopgaver på. Bliver tilhørerne mest overbevist af dig, hvis du ikke helt selv tror på, at du har styr på fremgangsmåden? Eller er de nemmere at overbevise, hvis du selv kan mærke helt ind i knoglerne, at du har fundet den corporate hellige gral inden for området? Nok det sidste, ikke?

På den måde kan det på et individuelt plan være hensigtsmæssigt med en vis grad af høj selvvurdering. Men der skal findes en balance. For tipper vægtskålen for langt over mod overvurdering, kan det blive en udfordring for ens evne til at håndtere egen arbejdsmængde og prioritere opgaver, mener Morten Ballisager:

”Overvurdering kan være med til, at man tager flere opgaver til sig, end man kan kapere. Det her fortæller mig – som rekrutteringsprofessionel – at jeg skal interessere mig rigtig meget for kandidaternes selvindsigt, når jeg rekrutterer.”

 

KA24 download CTA bund

 

*Kan frit oversættes til: Sometimes being delusional can be the solution. Eller på dansk: Nogle gange kan en vis grad af indbildskhed være løsningen. 

KA24 download CTA højre - 600 x 800