“Jeg frygtede, at min alder var et problem”

4 min. læsetid
18. januar 2024

Uanset hvornår den kommer, gør den ondt. Opsigelsen. Den vender op og ned på tilværelsen, bider sig fast i selvtilliden og stiller spørgsmålstegn til fremtiden. Men de mentale barrierer for jobsøgningen bliver ikke mindre, hvis opsigelsen ovenikøbet kommer på et tidspunkt, hvor man er tættere på slutningen end starten af sin karriere. Og det var lige præcis, hvad Anne Ejstrup måtte sande, da hun blev opsagt som 57-årig.

Anne Ejstrup havde arbejdet 25 år med juridiske opgaver på flere forskellige offentlige arbejdspladser, inden hun valgte at skifte over til den private sektor for 5 år siden.

For lidt over ½ år siden blev hun desværre opsagt – og samtidig blev hendes mand Hans-Jørgen også opsagt, da arbejdsgiverens firma lukkede.

”Da jeg blev ledig, var min største frygt, at jeg aldrig ville blive indkaldt til en samtale. Jeg frygtede virkelig, at min alder ville være en barriere for at komme til en samtale og dermed at få chancen for at fortælle, hvad jeg kan byde ind med, ” forklarer Anne og uddyber:

”Da jeg blev ledig, var min største frygt, at jeg aldrig ville blive indkaldt til en samtale. Jeg frygtede virkelig, at min alder ville være en barriere for at komme til en samtale og dermed at få chancen for at fortælle, hvad jeg kan byde ind med. Det var svært.”
Anne Ejstrup, 57 år, tidligere jobsøger hos ballisager

”Min største udfordring var egentlig ganske basalt at få skrevet nogle ansøgninger og CV’er, der ikke på forhånd udelukkede mig pga. min alder”.

Back to jobsøgnings-basics: Få styr på CV og ansøgning

Da Anne mødte op til sin første samtale med sin konsulent Charlotte hos ballisager, blev de hurtigt enige om, hvor der skulle tages fat: CV og ansøgning – The Basics inden for jobsøgning.

”Ballisager hjalp mig med at få tilrettet og kvalitetssikret mine ansøgninger samt CV’et, så jeg var sikker på, at det var et godt produkt, jeg sendte afsted,” fortæller Anne.

Handling skaber motivation

Anne lægger ikke skjul på, at den første tid som ledig var en af de hårdere perioder, hvor motivationen kunne svinge lidt i øst og vest.

”Charlottes rådgivning gav mig selvtillid igen, fordi hendes empati og forståelse for min situation var helt fantastisk. Det var rart at møde forståelse og opbakning, ” forklarer Anne.

Derudover tilføjede Charlotte en ekstra dimension til Annes jobsøgning: Mere handling.

En af ballisagers absolutte kæpheste er, at handling skaber motivation, og at motivation skaber handling. Pointen er, at handling er med til at sætte ting i bevægelse og til at skabe en motivation i samspil med andre. Og det var lige præcis, hvad Anne gjorde.

Ring – og nedbryd fordommene

Sammen med Charlotte fandt Anne nemlig hurtigt ud af, at en god jobsøgningsstrategi for hende kunne være at ringe på alle opslåede jobs for at stille relevante spørgsmål og at demonstrere sin længe oparbejdede viden, erfaring og fleksibilitet.

”Det krævede lidt overvindelse i starten at ringe rundt, men ret hurtigt oplevede jeg det positivt, da arbejdsgiverne var meget imødekommende og villige til at fortælle om stillingsindholdet. Det gjorde, at jeg bedre kunne vurdere, om jeg skulle arbejde videre med en ansøgning, og hvordan jeg skulle tilrette den til det pågældende job, ” bemærker Anne og siger videre om virksomhedernes reaktioner på hendes fødselsattest.

”Jeg oplevede også, at arbejdsgiverne ikke ´faldt om’, når jeg oplyste, at jeg tilhørte den gråhårede generation. Reaktionen var ofte, at så kunne jeg til gengæld yde af mange års erfaring”.

Søgte geografisk bredt…

I Konsulenthuset ballisager anbefaler vi mange af vores jobsøgere at søge geografisk bredere. Det giver ganske enkelt flere muligheder, da konkurrencen som regel er lavere.

Konsulenthuset ballisagers nyeste Jobbarometer 2. kvartal 2016 viser eksempelvis, at der i 1. kvartal 2016 var 71% flere ansøgere til samfundsvidenskabelige stillinger i København sammenlignet med i resten af landet – og det på trods af, at stillingerne i København er opslået i 1-2 uger kortere.

Anne valgte tidligt i processen at søge geografisk bredt. Hun søgte efter opslåede stillinger i styrelser, nævn og amter, mens hun i den uopfordrede jobsøgning gik efter jobs i den private sektor.

”Jeg besluttede ret hurtigt, at jeg ville søge meget bredt, Jeg søgte stillinger både i København, Holbæk, Slagelse, Næstved, Nykøbing Sjælland, Nyborg, Middelfart, Viborg og Aarhus, ” fortæller Anne.

… og søgte fagligt fokuseret

Anne søgte primært efter ”jurist”-stillinger, men var ikke bleg for også at gå efter stillinger, som ikke var typisk juridiske stillinger. Eksempelvis sendte hun ansøgninger til institutioner for flygtninge, hvor der var brug for rådgivning i mange forskellige sammenhænge.

At det lige skulle været et arbejde i Danmarks andenstørste by, Aarhus, havde Anne ikke regnet med. Anne endte nemlig i et job som Fuldmægtig hos Styrelsen for Patientsikkerhed, der startede en afdeling i Aarhus den 1. april 2016.

”Jeg kender Aarhus og området omkring Aarhus, da jeg og min familie har holdt mange ferier på Djursland. Da jeg blev tilbudt jobbet i Aarhus, var hverken jeg eller min mand i tvivl om, at jeg skulle sige ja tak til stillingen, og at vi godt kan bevare de meget gode familierelationer, vi heldigvis har, uanset en flytning til Aarhus er nødvendig, ” slutter Anne.

NB: Hvis du ligger inde med en historie, der kunne inspirere andre jobsøgere, så hører vi altid gerne fra dig. Tip redaktionen  kommunikation@ballisager.com

Oversigt: Annes jobsøgning kogt ned til 3 punkter

  • CV & ansøgning blev til- og målrettet, så virksomhederne forstod værdien i at ansætte en erfaren kandidat
  • Handling. Handling. Handling. Størstedelen af Annes handlinger bestod i at ringe til virksomhederne. Opkaldene blev hurtigt en motivationsfaktor for hende – og det gav mod på mere handling.
  • Søgte geografisk bredt og fagligt fokuseret

image_printUdskriv eller gem som PDF