Her er 9 eksempler på en kreativ jobsøgning
En kreativ nerve vil ofte være den ekstra ingrediens i din jobsøgning, der lige gør din ansøgning ekstra personlig og autentisk. Når du er kreativ, er du nemlig også bevidst risikovillig. Du er villig til at satse, sætte noget på spil og give noget af dig selv. Og det bliver ofte belønnet af en kommende arbejdsgiver. Vi har prøvet at samle nogle eksempler fra ind- og udland, der viser, hvordan kreativ jobsøgning kan se ud – for kreativitet findes i mange størrelser og former. Eksemplerne er primært tænkt som inspiration til din jobsøgning og ikke nødvendigvis som en opfordring til at være lige så kreativ. Mindre kan bestemt også gøre det.
1. Videoansøgningen
Den unge generation bruger det mere end noget andet medie. Det bliver brugt i flere og flere rekrutteringsprocesser. Og flere ansøgninger er nu også udformet i det format.
Det er selvfølgelig videoen, vi taler om. I vores rekrutteringsanalyse fra 2016 spurgte vi arbejdsgiverne, om en videoansøgning kan erstatte en traditionel, skriftlig ansøgning. Det mener hver femte virksomhed, at den kan. Samtidig ville hver tredje virksomhed altid eller som regel kigge på en kort videopræsentation, hvis den var vedlagt en ansøgningspakke.
“Google – Please hire me!”
Matthew Epstein er et eksempel på en jobsøger, der allerede for flere år siden prøvede sig af med en stort anlagt videoansøgning. Matthew havde et brændende ønske om at arbejde for Google i San Francisco – ligesom så mange andre. For at skille sig markant ud valgte han at optage en videoansøgning på knap fire minutter, hvor han, iklædt falsk overskæg og jakkesæt, inviterer Google-holdet – eller ”The Googs Team” som han kalder det – hjem til en omgang Scotch.
Den er vovet. Den er karikeret. Og den indbragte angiveligt også knap 80 jobmuligheder, selvom han ikke endte med at få jobbet hos Google. Hvis du spørger Redaktionen, vil vi også mene, at den kunne have indbragt ham en birolle i en amerikansk teenage-komedie – men hvad ved vi egentlig om det.
Se Matthew Epsteins videoansøgning til Google forneden og bedøm selv:
Venligst accepter cookies for at se denne video.
2. Sne-ansøgningen
Da Kent skulle ansøge om et barselsvikariat hos reklamebureauet Zupa Recommended i Århus, valgte han en noget alternativ løsning i sin ansøgning: Han valgte nemlig at skrive – eller nok nærmere grave – sin ansøgning frem i sneen.
Teksten blev af pladsmæssige årsager lidt kortfattet, men ansøgningen endte med at give Kent en samtale om barselsvikariatet. Zupa Recommendeds daværende direktør, Ulrik Juul, kvitterede nemlig indsatsen med varm kakao og en samtale. Desværre var det en anden, der endte med at løbe med den eftertragtede vikariat-stilling.
3. Ansøgning gennem Google AdWords
Da Alec Brownstein, en tidligere Senior Copywriter hos det store reklamebureau Young & Rubicam, var blevet træt af sit daværende job og ville arbejde for nogle af de dygtigste kreative direktører i New york, fik han en idé. Når han googlede de enkelte kreative direktører, lagde han mærke til, at ingen af dem havde en AdWords-annonce tilknyttet deres navn. Og hvorfor skulle de egentlig også have det, tænker du måske?
Som Alec Brownstein selv fortæller i et interview med Mashable, så googlede han selv sit navn pinligt ofte – så han antog, at de kreative direktører da havde samme pinlige adfærd.
Alec lavede derfor fem AdWords-annoncer henvendt til fem kreative direktører.
Pris: 0,15 $ (i 2010)
Resultat: 4 af de 5 kreative direktører ringede til ham, to af dem tilbød et job, og kampagnen endte med at koste ham små 6$. Derudover vandt han (utroligt nok) også to reklamebranche-priser i ”Self-promotion”-kategorien.
4. Den syngende ansøgning
Frederik Joen Nielsen, uddannet Cand. merc i økonomisk markedsføring, valgte også at ty til noget udtraditionelle midler, da han søgte job.
Han komponerede nemlig en sang med dertilhørende video, hvor han – med sin i øvrigt ganske habile sangstemme – ivrigt synger om, at han ”kan alt med grafer, formler og pivot”, og at han ”har IT skills på et højt niveau”.
Indsatsen endte med at give ham adskillige samtaler og et job som CRM-ansvarlig. Se Frederik udfolde sine sangtalenter her:
5. Produktportefølje-ansøgningen
To danske, aspirerende Art Directors, Casper Christensen & René Schultz, valgte at gå all-in på deres drøm om at blive tilknyttet et større reklamebureau.
Kreative ildsjæle som de er, valgte de at udarbejde 17 produktporteføljer til de 17 forskellige reklamebureauer, som de kunne tænke sig at arbejde for. Hver enkelt produktportefølje var designet som det anerkendte reklamebranche-magasin Lürzer’s Archive. Men ikke nok med det: Forsiden på hvert enkelt magasin indeholdt et stykke arbejde/billede fra hvert enkelte bureau, som porteføljerne var målrettet.
Casper og René endte med at komme til en kaffeaftale hos 15 af de 17 reklamebureauer og fik i sidste ende et fast job hos det københavnske reklamebureau Umwelt. Inden det faste job havde de fået sommeren til at gå med diverse freelance-opgaver.
Se hvordan de to kreative gutter bar sig ad i den korte video her:
6. Skiltet: Old School markedsføring – dog med effekt
Flere jobsøgere har valgt en aldeles simpel, direkte strategi i deres jagt på næste job.
Opskriften?
- Et skilt med et kort budskab á la: ”Jeg er uddannet XX og søger job. Kontakt mig på tlf. & XX”
- Et tætbefolket område: En motorvej, en metrostation eller en banegård.
7. Den interaktive ansøgning
Robby Leonardi, en designer fra New York, tænkte aldeles langt ud af boksen, da han udarbejdede dette interaktive design til sit CV og sin ansøgning.
Robby har sin faglige ekspertise inden for det grafiske felt– design, animationer, illustrationer mm. – og det må man sige, at han får vist i sin interaktive ansøgning, der kan få selv den mest hærdede musearm til at bukke under.
Er du klar til at scrolle løs? Så tag et kig på Robbys kreative interaktive ansøgning her
8. Gør din ansøgning til en leg
Eller bare til et helt Adventure-computerspil. Det var i hvert fald, hvad tyske Marius Fietzek gjorde, da han sendte en ansøgning til spilvirksomheden Double Fine.
Spillet var udviklet som et Lucasarts Adventure Game, hvilket ikke var helt tilfældigt. Grundlæggeren af Double Fine, Tim Schäfer, havde nemlig arbejdet mere end et årti hos Lucasarts. inden han grundlagde sin egen virksomhed.
Spil-ansøgningen endte med at give Marius en praktikplads. Hvorvidt den blev omsat til en fastansættelse, vidner historien dog ikke om.
9. Thomas Skov Gaardsvigs praktik-ansøgning til DR P3
Du behøver ikke nødvendigvis at være kreativ med medieformatet af din ansøgning bare for at være kreativ. Det illustrerer den tidligere radiovært, Thomas Skov Gaardsvig, meget fint i den ansøgning, som han sendte til DR P3, da han ansøgte om en praktikplads hos dem for nogle år tilbage.
”P3 – jeg er klar”
Det gamle ordsprog siger: ”Det, man søger, er man selv”
Og jeg er P3. Radio er mit medie.Mit navn er Thomas Skov Gaardsvig, og jeg er klar til at blive P3’s nye uundgåelige.
Lidt om mig:
Jeg vil hellere se en dårlig koncert end en god film.
Jeg har haft et blokfløjteband, der hed Tupperware Gigolos.
Jeg har en tatovering, der forestiller en Azteker, men ligner en burger.
Jeg går i så stramme bukser, at det er en reel trussel for min sæd.
Jeg træner i Sats. På gode dage helt op til syv minutter i træk.
Jeg er fra Herning, men det eneste ord, jeg udtaler på jysk, er ordet øjne.
Jeg nyder at drikke drinks og møde fyre, der kan noget, og piger, der vil noget.Radio er min livret. Og jeg tager for mig i radiobuffeten.
For tiden tygger jeg i mit program, Hattens Datter, på Århus Studenterradio og i nyhederne til Studenterradioerne.
Den nyeste godbid på mit menukort er en weekendtjans på Midtjylland Guld FM i Herning. Her har jeg lært at råbe: ”Det var Shania Twain med I’m Gonna Getcha Good” mens jeg smiler i stemmen. Aldrig har jeg skabt mig så meget, og samtidig været seriøs. Bag en mikrofon. Men det er vildt lærerigt, og jeg VIL det.
Derfor skal jeg på P3:
Om det er tirsdag morgen eller søndag aften, skal P3 bringe lytteren i en særlig stemning. Den vil jeg være med til at skabe. Jeg vil være med til at gøre det til en oplevelse at tænde P3.Jeg vil stå tidligt op og sige Go’ Morgen P3, mens jeg mixer en radiococktail af journalistik og sjov.
Jeg vil være med til at gøre Mondo endnu skarpere.
Og jeg holder øje med lige netop de lydklip, der vil gøre sig godt i De Sorte Spejdere.P3 er landets bedste radiokanal. Uden tvivl. Jeg vil være med til at gøre den endnu bedre.
Det får I, når I ansætter mig:
- Et radiotalent med øre for, hvad der er godt i radioen.
- En kreativ fyr, der altidhar en ide eller to.
- En sjov dreng, der ser tingene fra den berømte skæve vinkel.
- En praktikant, der for alt i verden vil have det sjovt de næste atten måneder.
Ring til mig, så forklarer jeg alt og uddyber:
Med venlig hilsen Thomas Skov GaardsvigMangler du mere inspiration? Så tag et kig på disse 25 kreative jobsøgningsstrategier
BONUS: Få den ene fod indenfor
Vi har ikke fået historien endeligt bekræftet. Men en journalist valgte åbenbart at tage talemåden – “det handler bare om at få en fod indenfor” – ganske bogstaveligt. Angiveligt sendte han nemlig sin jobansøgning til Århus Stiftstidende på en sko, hvor han skrev:
“Nu har jeg fået den ene fod indenfor og mangler blot den anden.”
Den jobansøgning endte med at skaffe ham drømmejobbet.
Del artiklen
Læs også
Disse relaterede artikler