Sådan bruger virksomhederne deres rekrutteringskanaler anno 2019

4 min. læsetid
18. januar 2024

Opslåede stillinger, uopfordrede ansøgninger, LinkedIn, Facebook, netværk – hvilke rekrutteringskanaler benytter danske virksomheder flittigst? Det giver Rekrutteringsanalysen 2019 svar på. I denne artikel har vi linet alle tallene op, så du får alt at vide om, hvilke rekrutteringskanaler arbejdsgiverne brugte sidst, de ansatte en medarbejder – og i ægte ballisager-stil: 5 jobsøgertips til, hvordan du griber din jobsøgning an ud fra denne viden.

Du kan læse mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med rekruttering her.

Tre kanaler er i top for 5. år i træk

Opslåede stillinger (76%), netværk (58%) og LinkedIn (51%) er for 5. år i træk virksomhedernes mest brugte rekrutteringskanaler. Virksomhedernes brug af opslåede stillinger har aldrig været brugt mere, siden vi begyndte at undersøge danske arbejdsgiveres brug af rekrutteringskanaler i 2011. De offentlige arbejdsgivere er de flittigste til at bruge opslåede stillinger (86%).

Til gengæld er brugen af netværk stagneret på 58%. Og brugen af eksterne CV-databaser kan vist godt begraves – kun 5% af arbejdsgiverne har brugt denne som rekrutteringskanal i år.

Rekrutteringskanaler_brugt_ved_seneste_ansaettelse_2019

Netværk er tilbage på 2. pladsen i det offentlige

I 2018 anvendte de offentlige virksomheder oftere LinkedIn som rekrutteringskanal end netværk. Men igen i år bruger de offentlige arbejdsgivere oftere netværk end LinkedIn, når de skal rekruttere – ligesom det var tilfældet fra 2011-2017.

Jobsøgertip 1: Brug (også) dit netværk i jobjagten i det offentlige. Det er et spørgsmål om timing og netværkspleje.

Stigning i uopfordrede ansøgninger i det offentlige

Interessant er det, at de offentlige arbejdsgivere i højere grad end sidste år, hvor GDPR trådte i kraft, bruger uopfordrede ansøgninger som rekrutteringskanal. Der er sket en stigning fra 15% til 19%.

Anderledes forholder det sig i de private virksomheder, hvor brugen af uopfordrede ansøgninger som rekrutteringskanaler er faldet fra 31% til 28%.

Jobsøgertip 2: Søg uopfordret i både private og offentlige virksomheder.

4 forskelle mellem små og store private virksomheder

1# Primær kanal: De store private virksomheder benytter oftest opslåede stillinger (86%) som rekrutteringskanal, mens de små private virksomheder hyppigst bruger netværk som rekrutteringskanal (70%).

2# LinkedIn: De store private virksomheder benytter LinkedIn (65%) som rekrutteringskanal langt oftere end små private virksomheder (47%).

3# Facebook: Lidt flere store end små private virksomheder benytter Facebook, når de skal formidle en ledig stilling (33% vs. 28%).

4# Jobcenter: De små private virksomheder benytter oftere jobcentre end store private virksomheder, når en ledig stilling skal besættes (24% vs. 13%).

Jobsøgertip 3: Brug særligt dit netværk, når du søger job i små private virksomheder.

Jobsøgertip 4: Forskellene vidner om, at du bør bruge alle kanalerne: Søg opslåede stillinger, men følg også virksomhederne på LinkedIn og Facebook og slå til, på den måde der giver mening – det er ikke kun, når der er et tydeligt jobvindue åbent.

Lille fald i brug af SoMe-kanaler

Indtil i år har virksomhedernes brug af Facebook og LinkedIn som rekrutteringskanaler været stigende. Men for første gang i Rekrutteringsanalysens historie (2011-2019) er der sket et lille fald i brugen af de to kanaler – og det gør sig gældende både i de offentlige og private virksomheder. Fra 2018 til 2019 er brugen af LinkedIn som rekrutteringskanal faldet fra 55% til 51%. Virksomhedernes brug af Facebook som rekrutteringskanal er dalet lidt – fra 32% til 28%.

SoMe_rekrutteringskanaler_2019

Det største fald i brugen af de to sociale medier er blandt de offentlige virksomheder:

  • LinkedIn benyttes kun i 37% af rekrutteringsprocesserne – mod 43% sidste år.
  • Facebook er nu kun med i 5. rekrutteringsproces – mod hver 4. rekrutteringsproces i 2018 (21% vs. 25%.)

På trods af faldet så bruges SoMe stadig relativt ofte i en ansættelsesproces.

Forskelle mellem ansættende leder og HR’s brug af rekrutteringskanaler

HR-ansatte er de flittigste, når det handler om brug af flere rekrutteringskanaler. HR-ansatte benytter i gennemsnit 3,2 kanaler, mens ansættende ledere (Ikke-HR) bruger 2,8 kanaler pr. ansættelse.

De største forskelle mellem HR og ikke-HR er:

  • LinkedIn: 61% vs. 44%
  • Facebook: 34% og 23%
  • Uopfordrede ansøgninger: 29% vs. 22%

Jobsøgertip 5: Brug så mange rekrutteringskanaler som muligt, men vær opmærksom på, hvilke af dem du skal bruge de fleste af dine kræfter og det meste af din tid på.

Fun fact: Jo yngre desto flere rekrutteringskanaler

  • De yngste respondenter (18-40-årige) benytter i gennemsnit 3,3 kanaler, mens den ældste gruppe (55+) blot bruger 2,7 kanaler. Et mønster, der gentager sig for 3. år i træk.
  • Opslåede stillinger er den hyppigste brugte rekrutteringskanal på tværs af alder.
  • De 18-40-årige er flittigst til at bruge hhv. opslåede stillinger, netværk, LinkedIn og Facebook – i den respektive rækkefølge.
  • Den ældste gruppe af respondenter bringer oftere interne kandidater i spil til en stilling (24% vs. 20% og 19%)
Ene Krog
Ene Krog Direktør
Hele landet
Tlf. 24 82 08 32

Hjælp til rekrutteringsprocessen? Skriv til Ene, og kom i gang nu

image_printUdskriv eller gem som PDF